MANDARIĆ: Zvezdu i Partizan da mi ponude ne bih uzeo ni za džabe
Foto: Reuters

Poklonu bi gledao u zube

MANDARIĆ: Zvezdu i Partizan da mi ponude ne bih uzeo ni za džabe

Fudbal -
Jedan od najbogatijih srpskih biznismena ne želi da preuzme odgovornost za večite rivale, čak ni kada bi ih dobio na poklon

ŠEFILD - Jedan od najbogatijih srpskih biznismena i vlasnik Šefild Venzdeja Milan Mandarić izjavio je da ne bi privhatio Crvenu zvezdu i Partizan ni kao poklon.

Mandarić, koji je prethodnih godina vratio iz mrtvih Portsmaut i Lester nakon što su proglasili bankrot, podržava privatizaciju u srpskom sportu.

"Još pre 30 godina sam dao savet prijateljima iz Srbije da se sprovede privatizacija, ali se i danas ništa nije promenilo. Dok se ne promene neke stvari, fudbal nam neće krenuti uzlaznom putanjom. Dolaskom vlasnika tačno bi se znalo gde se troše pare. Ovako, državi je nametnuno da finansira klubove u Srbiji i sigurno nije srećna zbog toga. Mada, ne može to doveka da traje. Glavna opasnost je da na čelo kluba dođe vlasnik koji nema viziju i samo želi da izvuče korist iz kluba", rekao je Mandarić.

Mandarić je i tokom prethodnih godina izjavljivao da ne bi bio zainteresovan da kupi crveno-bele ili crno-bele, a svoj stav je obrazložio time da ne poznaje situaciju u klubovima.

"Crvenu zvezdu i Partizan ne bih prihvatio ni kao poklon jer ne znam kakva je situacija. Da biste se prihvatili nečega, morate da znate tačno o čemu se radi i šta vas čeka. Velika je to odgovornost. Bilo bi smešno da kao ozbiljan čovek prihvatim nešto, a da ne znam šta mogu da obezbedim u budućnosti."

Na pitanje šta je potrebno za uspeh jednog kluba nakon privatizacije, Mandarić je odgovorio.

"Formula je vrlo jednostavna. Uzmimo za primer Romana Abramoviča. Kada je kupovao Čelsi, tačno je znao šta hoće i na terenu i van njega. Nije to samo da dovedete igrače i rešena stvar. Najbitniji su infrastruktura i menadžment. Vlasnik oko sebe mora da oformi tim od četiri, pet ljudi koji će mu se naći u svakom trenutku. Morate da imate jake stručnjake u menadžmentu na mestu finansijskog i komercijalnog direktora. Tu je i fudbalska priča, sportski direktor, treneri koji znaju šta rade. Ovako, možete pare da bacate u bunar beskrajno. Ključan je strateški plan u periodu od tri do pet godina, da se povrati uloženo."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track