DEKI KAPITEN: Stanković se rekordom oprostio od reprezentacije
Foto: Tanjug

Zaslužena igračka penzija

DEKI KAPITEN: Stanković se rekordom oprostio od reprezentacije

Fudbal -
Stanković (35) je danas na prijateljskoj utakmici protiv Japana igrao prvih 10 minuta i tako došao do 103. nastupa za državni tim, čime je postao rekorder

NOVI SAD - Nekadašnji kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dejan Stanković oprostio se danas od nacionalnog tima pred deset hiljada gledalaca na stadionu Karađorđe u Novom Sadu.

Stanković (35) je danas na prijateljskoj utakmici protiv Japana igrao prvih 10 minuta i tako došao do 103. nastupa za državni tim, čime je postao rekorder.

Tokom izlaska iz igre, praćen velikim aplauzom navijača, reprezentativci Srbije i Japana napravili su špalir Stankoviću, umesto koga je u igru ušao Ivan Radovanović.

Dejan Stanković rekao je danas u Novom Sadu da mu je bila izuzetna čast da godinama bude kapiten fudbalske reprezentacije Srbije.

"Ovo je fenomenalan osećaj! Hvala svim ljudima koji su došli danas, došli su da bodre Srbiju i da obeleže ovaj istorijski trenutak za mene. Biti deset minuta u igri sa ovim momcima, i biti njihov kapiten je sjajan osećaj! Bilo je lepih i loših trenutaka, uspona i padova, ali sada sve utakmice mogu da stanu u ovih 10 minuta", rekao je Stanković po izlasku s terena.

Stanković je uoči utakmice dobio "zlatnu loptu" od nekadašnjeg saigrača iz reprezentacije Zorana "Bate" Mirkovića, a legenda Crvene zvezde Vladimir Petrović Pižon uručio mu je plaketu u ime tog kluba. Kapiten reprezentacije Branislav Ivanović uručio mu je dres s brojem 103, dok mu je dosadašnji rekorder po broju utakmica Savo Milošević predao "zlatni dres". Selektor Japana Alberto Zakeroni, nekadašnji Stankovićev trener u Laciju, dao mu je dres svoje reprezentacije.

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Tomislav Karadžić, uz zvižduke sa tribina, uručio je Stankoviću zlatnu plaketu. Karadžić je izjavio da će utakmica sa Japanom ostati upamćena po Stankovićevom oproštaju i rekordu.

"Reč je o dugogodišnjem kapitenu i proslavljenom asu. Ponosni smo na njega i zahvalni za sve što je učinio za nas. Ostavio je dubok trag u našem sportu i iskreno se nadamo da će i ubuduće mnogo značiti srpskom fudbalu", upisao je Karadžić u zvaničnom protokolu utakmice.

Selektor reprezentacije Srbije Siniša Mihajlović, nekadašnji Stankovićev saigrač u Laciju i Interu, rekao je da duel s Japanom ima posebnu draž zbog Dejana Stankovića.

"Štanković je tokom više od decenije pokazao privrženost reprezentaciji i dao joj je mnogo. Zaslužio je poštovanje svih nas iz F S S, i navijača, i radujem se što je postao rekorder po broju odigranih utakmica u istoriji naše zemlje. Bravo Deki!", rekao je Mihajlović.

Bivši fudbaler Crvene zvezde, Lacija i Intera je, pre duela s Japanom, poslednju utakmicu za reprezentacije Srbije odigrao oktobra 2011. godine u porazu od Slovenije sa 1:0, kojim su "orlovi" ostali bez plasmana na Evropsko prvenstvo. On je letos završio igračku karijeru, pošto je za Inter prošle sezone odigrao samo tri utakmice.

Stanković je nastupao za reprezentacije SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Republike Srbije. Učestvovao je na tri svetska i jednom evropskom šampionatu, ali nije zabeležio ni jedan značajan rezultat sa nacionalnim timom.

Za reprezentaciju je debitovao 22. aprila 1998. godine, kada je bio dvostruki strelac za pobedu nad Južnom Korejom s 3:1. Stankoviću je utakmica u Novom Sadu bila oproštaj od reprezentacije Srbije, dok je rekao da bi oproštaj od fudbala voleo da ima na stadionu Crvene zvezde u Beogradu, "možda na proleće".

http://www.youtube.com/watch?v=aNud0GQF2SQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja