NA CENI: Klinci Partizana za ponos nacije
Foto: Beta

Italijani poštuju bivše i sadašnje crno-bele bebe

NA CENI: Klinci Partizana za ponos nacije

Fudbal -
Lazar Marković, Aleksandar Mitrović, Nikola Ninković, Nemanja Radonjić i Andrija Živković među najtalentovanijima u Evropi, piše dnevnik Korijere delo sport

Crno-beli su mogli i bolje da zarade.Činjenica da Italijani poslednjih godina redovno prate omladinsku školu Partizana još jednom je dobila potvrdu. Novinari lista Korijere delo sport tvrde da se Lazar Marković, Aleksandar Mitrović, Nikola Ninković, Nemanja Radonjić i Andrija Živković nalaze među 40 najboljih mladih igrača Evrope.Već nekoliko godina deca Partizana cenjena su u Italiji. Tamo su karijeru napravili Matija Nastasić, Stevan Jovetić, Ivan Radovanović i Adem Ljajić. Mada, ruku na srce, ne bismo smeli da zaboravimo ni menadžera Faljija Ramadanija, koji je vodio brigu o ovim klincima, uzeo ih za relativno male pare iz Humske i na njima odlično zaradio. Od pet momaka iz Partizanove škole, jedini o kojem Ramadani ne vodi brigu jeste Mitrović.Među 18 najboljih mladih veznih igrača Korijere je uvrstio Nikolu Ninkovića (1994) i Andriju Živkovića (1996). Crno-beli se još bolje kotiraju među napadačima. Od 11 najboljih, trojica su ponikla u Humskoj, Nemanja Radonjić (1996), koji još nema profesionalni ugovor s Partizanom, te fudbaler Benfike Lazar Marković (1994) i član Anderlehta Aleksandar Mitrović (1994).Zanimljivo je da među najboljima u Evropi nema klinaca poniklih u Crvenoj zvezdi. Konkretno generacije 1995, Veljka Simića iz Bazela, evropskog prvaka Nemanje Maksimovića iz Verone, golmana Rastka Šuljagića iz Štutgarta i Filipa Jankovića iz Parme.

Predvodnici Markinjos i PogbaItalijani su u obzir uzimali igrače rođene između 1993. i 1997. godine. Među najbolje mlade fudbalere Evrope italijanski sportski dnevnik svrstao je i Markinjosa (Roma), Rafaela Varana (Real Madrid), Julijana Drakslera (Šalke), Torgana Azara (Varegem), Adnana Januzaja (Mančester junajted), Pola Pogbu (Juventus), Matea Kovačića (Inter), Olivijea Toresa (Atletiko Madrid) i Hosea Rodrigesa (Real Madrid).

Partizanova decaLazar Marković (19) - BenfikaIzuzetno talentovanog fudbalera Partizan je prodao fondu Pinija Zahavija u leto 2012. za sedam miliona evra. Tražili su ga Inter, Čelsi i Liverpul, a u junu je postao član Benfike. Jedina mana je što je krhke građe, pa se često povređuje. Ukoliko to izbegne, napraviće veliku karijeru.Aleksandar Mitrović (19) - AnderlehtMomak koga je prošle sezone Vladimir Vermezović izvadio „iz naftalina“. Za kratko vreme postao je najbolji centarfor Superlige, a sa omladinskom reprezentacijom Srbije uzeo je evropsku titulu. Njegov najveći problem je nezgodna narav, zbog čega je već imao problema u Belgiji.Nikola Ninković (19) - PartizanJoš nije potvrdio talenat i kvalitet koji poseduje, najviše zahvaljujući svojoj ludoj glavi. Fizički je izuzetno jak, ima dribling, pas i odličan šut. I njega je u prvi tim gurnuo Vladimir Vermezović. Uprava kluba zasad ga čuva, mada je bilo interesovanja ruskih klubova Zenita i Dinama, te Lacija, Intera i Totenhema.Nemanja Radonjić (17) - PartizanIstekao mu je stipendijski ugovor s Partizanom, a profesionalni nije potpisao. Bije ga glas da je veliki zvezdaš i ljubitelj devojaka i noćnog života. Oporavio se posle loma stopala i individualno trenira. Za njega je letos bila zainteresovana Crvena zvezda, ali realnija je opcija da će od zime preći u Romu.Andrija Živković (17) - PartizanOve sezone je po golovima i asistencijama ubedljivo najbolji igrač crno-belih i najzaslužniji što Partizan, i pored bledih partija, prvi na tabeli Superlige. Igra ekipe Vuka Rašovića uveliko zavisi baš od ovog tinejdžera. Kao i Radonjić, i on je rođen u Nišu, a s Partizanom ima ugovor do leta 2016. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track