PORODICA JANUZAJA: Borili smo se u OVK protiv Srba, Adnan treba da igra za Kosovo
Foto: AP

Rat za igrača

PORODICA JANUZAJA: Borili smo se u OVK protiv Srba, Adnan treba da igra za Kosovo

Fudbal -
Za usluge mladog fudbalera Mančester junajteda zainteresovano je nekoliko reprezentacija, a rodbina se nada da bi njegov otac mogao da presudi u korist nepriznatog Fudbalskog saveza

MANČESTER - Fudbaler Mančester junajtede Adnan Januzaj je igrač o kome priča cela Evropa i oko čijeg državljanstva se otima nekoliko reprezentacija. Roditelji su mu poreklom s Kosova i Metohije, poreklom Turci.

Rođen je u Belgiji, a nastupa u Engleskoj. Iz tih razloga za njega se otimaju reprezentacije Albanije, Turske, Belgije i Engleske, a o kakvoj dilemi se radi govori i činjenica da je albanska televizija organizovala debatu u kojoj se raspravljalo o tome da li je Januzaj izdajnik ili heroj, što je razbesnelo njegovu porodicu.

Za razliku od engleskih medija, koji tvrde da će Januzaj dobiti engleski pasoš po ubrzanom postupku i zaigrati za "Gordi Albion", njegova porodica se nada da će Adnan sačekati prijem Tačijevog Kosova u FIFA i ističu da će poslednju reč, prema tradiciji, imati njegov otac Abedin Januzaj. Kao argument za svoju tvrdnju navode i činjenicu da su se njegovi rođaci borili u OVK protiv Srbije.

"Januzaji i danas imaju veze sa Kosovom. Naime, mlada zvezda Junajteda često dolazi u očevo rodno selo, njegov otac je obnovio seosku džamiju, koja je srušena u ratu 1998. i 1999. Rođeni brat Abedina Januzaja se zajedno sa ženom borio u OVK protiv Srbije. Otac Adnana Januzaja se nije borio, on je iz Belgije slao pomoć u novcu, ali je veoma vezan za porodicu", navode britanski mediji.

Nepriznata fudbalska federacija Kosova se nada da će otac imati glavnu reč i da bi Januzaj mogao da zaigra za njih.

"Na kraju krajeva pita se dominantna figura u porodici, otac Abedin. On je 1992. pobegao iz Jugoslavije od služenja vojnog roka i mogućnosti da bude poslan u ratove na prostorima bivše Jugoslavije u Belgiju, gde je sreo Adnanovu majku čija je porodica takođe sa Kosova, ali je emigrirala pod pritiskom komunističkih vlasti u SFRJ u Tursku. Adnan je rođen u Belgiji, igrao je za Molenbek od koga ga je oteo Anderlecht. Na kraju se pojavio Junajted, pa najbolji belgijski klub nije imao nikakvu šansu da ga zadrži. Uskoro ćemo biti primljeni u FIFA, nadamo se da će izabrati nas. Ako i ne, želimo mu svu sreću sveta”, rekao je potparol FS Kosova britanskim medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track