BOROVČANIN: Britanski recept u borbi protiv huligana
Foto: Fonet

Osudio razbijanje automobila

BOROVČANIN: Britanski recept u borbi protiv huligana

Fudbal -
Moramo da budemo jasni i razdvojimo armiju navijača od huligana, a mogu da kažem da je sve veći broj iskrenih navijača koji ne dolaze na sportske manifestacije iz bojazni da da će biti žrtve nasilja i deo te negativne priče, rekao bivši sportista

BEOGRAD - Državni sekretar u ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin osudio je danas incident u kojem su nepoznate osobe porazbijale stakla na automobilima fudbalera Crvene zvezde i poručio da država mora da bude odlučna u borbi protiv huliganizma na sportskim manifestacijama.

Incident se dogodio u noći između ponedeljka i utorka na parkingu Marakane, dan pošto su se prvotimci Zvezde oglasili otvorenim pismom nezadovoljni situacijom u klubu.

"Reč je o još jednom vidu huliganizma koji se pojavljuje u Srbiji. Moramo da budemo jasni i razdvojimo armiju navijača od huligana, a mogu da kažem da je sve veći broj iskrenih navijača koji ne dolaze na sportske manifestacije iz bojazni da da će biti žrtve nasilja i deo te negativne priče. Integritet sporta poslednjih godina je ugrožen i ovo je kulminacija. Mi se s tim moramo izboriti i država mora da pokaže svoju odlučnost", rekao je Borovčanin.

On je dodao da država ne sme da ćuti, već da mora da se suoči i po dobro oprobanom receptu u Velikoj Britaniji reši ovaj problem.

"Njihova vlada tada je donela strategiju i bila odlučna u tome. Pvi potez bilo je skidanje zaštitnih ograda sa terena, stvorili su uređen sistem koji podrazumeva prisustvo tužioca na stadionima, minimum dve godine zatvorske kazne za prestupe... Zamislite kakva je to poruka mladima da se bave sportom ako će ih kasnije ponižavati na način kao što su to doživeli fudbaleri Zvezde ili sutra neki drugi sportisti. Omladina neće da dolazi na stadione ako ih tamo čeka huliganizam i nasilje", rekao je Borovčanin.

Prema njegovim rečima, borba protiv nasilja na utakmicama zahteva saradnju svih relevantnih subjekata u srpskom sportu.

"Važno je da se bavimo preventivnim aktivnostima, mora da postoji dijalog sa vođama navijačkih grupa kako bi zaista razdvojili navijače od huligana, i kako bi prave pristalice na pozitivan način pokazale emocije i navijačke gestove tokom sportskih manifestacija. Ovde je neophodna saradnja klubova i saveza, potreban je multisektorski pristup rešavanju problema i zato moraju svi da se oglase kako bi pronašlii rešenje", rekao je Borovčanin.

Državni sekretar je na kraju istakao da bi sportisti trebalo da budu u centru pažnje, a ne funkcioneri u klubovima.

"Igrači moraju da budu u centru pažnje, a ne predsednici ili uprave klubova. Moj savet političarima koji žele da pomognu sport je da izađu iz klubova, jer oni treba da se bave izradom kvalitetnog sistema, a ne da koketiraju sa takozvanim vođama navijača koji imaju huligansku pozadinu. Oni bi trebalo da grade sistem koji će pokazati odlučnost države da se takve stvar više nikada ne dešavaju", zaključio je Borovčanin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track