OPTUŽEN ZA RASIZAM: Pročitajte vic selektora Roja Hodžsona koji je podelio Englesku
Foto: AP

Motivisao igrače

OPTUŽEN ZA RASIZAM: Pročitajte vic selektora Roja Hodžsona koji je podelio Englesku

Fudbal -
Šef struke Gordon Albiona šalom u poluvremenu utakmice sa Poljskom izazvao velike rasprave u javnosti, a na njegovu stranu stali su igrači i navijači

LONDON - Selektor fudbalske reprezentacije Engleske Roj Hodžson optužen je od strane pojedinih medija za rasizam zbog vica koji je ispričao u poluvremenu kvalifikacione utakmice za Mundijal protiv Poljske (2:0).

Hodžson je, da bi ohrabrio svoj fudbalere i objasnio im da treba da dodaju što više lopti Androsu Taunsendu ispričao vic o majmunu i astronautu.

"NASA je odlučila da, nakon ranijih isključivo majmunskih ekspedicija, u svemir pošalje čoveka i majmuna. Pošto je kapsula lansirana u orbitu začuo se zvuk sa interfona it NASA centra: - Majmune, ispali retrogradnu raketu. Zatim, malo kasnije: - Majmune, proveri nivo goriva. Još malo kasnije: - Majmune, proveri da li je sve u redu sa kiseonikom za čoveka. Astronaut se pobuni i upita: - A šta da ja radim? Odgovor iz NASE: - Za 15 minuta nahrani majmuna."

Problem je nastao zbog toga što je Taunsend tamnoput, pa je ovaj vic odmah dobio prizvuk rasističkog.

Za razliku od pojedinih medija, na stranu selektora Roja Hodžsona stali su fudbaleri i navijači. Sam Andros Taunsend napisao je na Tviteru da nije bilo reči o uvredi ili rasizmu.

"Ne znam zašto se podigla prašina oko ovoga. Selektor čak nije ni pomislio da me uvredi, niti je to učinio. Ovo uopšte nije bilo za vest", napisao je Taunsend.

I Vejn Runi se oglasio i rekao da selektor nije uradio ništa loše.

"Hodžson nije uradio ništa loše, šala je bila smešna", napisao je Runi.

Hodžson se izvinio tamnoputim igračima zbog šale, ali prema navodima pojedinih medija organizacija koja se bori protiv rasizma u sportu ipak zahteva pokretanje istrage.

"Izvinjavam se svima koje sam možda uvredio onim što sam rekao na poluvremenu utakmice s Poljskom. Zaista nisam imao nameru da kažem nešto neprikladno. Odmah potom sam razgovarao s Taunsendom u svlačionici i razjasnili smo sve. Nije šalu shvatio na pogrešan način", rekao je Hodžson.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track