SKUPO: Ko hoće da gleda Bajern neka spremi bar 200 evra po meču
Foto: Reuters

Profit je svuda

SKUPO: Ko hoće da gleda Bajern neka spremi bar 200 evra po meču

Fudbal -
Real je prošle sezone zaradio 512 miliona evra, Barselona je u plusu 453 miliona, Mančester Junajted skoro 400, a Bajern 370 miliona

Nemački i evropski šampion Bajern iz Minhena trenutno je četvrti najprofitabilniji fudbalski klub na svetu, iza Reala, Barselone i Mančester Junajteda, ali koliko se ozbiljno radi u bavarskom gigantu vrlo je moguće da će uskoro, osim na terenu, i na finansijskom planu preuzeti primat.Real je prošle sezone zaradio 512 miliona evra, Barselona je u plusu 453 miliona, Mančester Junajted skoro 400, a Bajern 370 miliona.

Međutim, gotovo je izvesno da će Bavarci uskoro stati uz rame španskim klubovima, što zbog dolaska Pepa Gvardiole, što zbog činjenice da je ceo klub organizovan po principu da se dobro zaradi, što su reporteri iz Srbije mogli da vide na utakmici Lige šampiona između Bajerna i češkog prvaka Viktorije Plzenj (5:0).

Samo od parkinga Bajern inkasira više od 100.000 evra po utakmici, s obzirom na toda je parking ispred Alijanc arene kapaciteta više od 10.000 mesta, a cena je univerzalna - 10 evra. I sve ostalo što je u ponudi, od neizbežnih kobasica i piva, preko suvenira nije jeftino ni za nemačke uslove (kobasica je šest evra, pivo četiri), dok za razliku od recimo Italije nije moguće ispred stadiona kupiti replike dresova od 10 ili 15 evra, nego su u ponudi samo originalni dresovi po ceni 70 evra ili nešto jeftinije, ukoliko je u pitanj u prošlosezonska garnitura.

O ulaznicama da i ne govorimo, pogotovo za Ligu šampiona, privilegiju da gledaju elitno takmičenje imaju uglavnom vlasnici pretplatnih karata, cena u grupnoj fazi nije ispod 150 evra, što praktično znači da svaki dolazak na Bajernov meč prosečnog navijača kosta skoro 200 evra.

Kada se dodaju sponzorski ugovori, zarada od tv prava i slično, onda ne čudi što Bajern bez problema može da izdvoji 17 miliona evra za Gvardiolinu godišnju platu ili plati 40 miliona evra obeštećenja za Havija Martineza.

Najplaćeniji igrač Bajerna je, naravno Nemac, Bastijan Švajnštajger sa platom od 10 miliona godišnje, odmah iza njega sledi Frenk Riberi sa platom od devet i po miliona evra, pa kapiten Filip Lam sa platom od devet miliona evra.

Iz svega ovoga izvodi se logičan zaključak da je Bajern bez dileme favorit broj 1 da ponovi osvoji Ligu šampiona i postane prvi tim u elitnom takmičenju kome je to pošlo za rukom.

Da li će uspeti saznaćemo najkasnije 24. maja uveče kada se završi finalna utakmica u Lisabonu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track