25 GODINA ZVEZDINE MAGLE: Dan kada je Bog spasao veliki Milan (VIDEO)

Sećanja

25 GODINA ZVEZDINE MAGLE: Dan kada je Bog spasao veliki Milan (VIDEO)

Fudbal -
Devetog novembra 1988. Crvena zvezda je golom Dejana Savićevića vodila 1:0 i bila na pragu da iz tadašnjeg Kupa evropskih šampiona eliminiše Milan, ali je magla prekinula meč. Sutradan se igralo ponovo, Milanezi su na penale prošli dalje i naredne dve godine do Zvezdinog trijumfa u Bariju vladali kontinentom

U subotu 9. novembra 2013. godine navršava se 25 godina od kako je po priznanju tada jednog od najboljeg fudbalera planete Holanđanina Ruda Gulita nebo spaslo veliki Milan i sprečilo Crvenu zvezdu da ga u drugom kolu eliminiše iz Kupa evropskih šampiona.

Posle 1:1 u prvoj utakmici u Italiji Crvena zvezda je predvođena kapitenom Draganom Stojkovićem na Marakani pred 100.000 gledalaca dočekala ekipu, koja je posle devet godina vratila Skudeto na San Siro i predvođena finansijskim magnatom i nekadašnjim premijerom Italije Silvijom Berluskionijem nagovestila pohod ka evropskom tronu.

http://www.youtube.com/watch?v=YF5I28BXldI
Beograd Nemac Diter Pauli Dejana Savićevića Pauli
http://www.youtube.com/watch?v=g6ExCLazaBA

10. novembra 1988. na Marakani je bilo mnogo više gledalaca, jer nije bilo naplate karata i ulazak publike zavisio je od policijske procene, a Zvezda je i tog drugog dana igrala dobro i sjajnim golom Stojkovića na pas tadašnjeg vojnika, a kasnije zvezde i strelca jednog od najlepših golova u istoriji Milana Dejana Savićevića izjednačila na 1:1.Do kraja meča golova nije bilo, a umorni fudbaleri Crvene zvezde ispustili su sa penala priliku da pobede Milan (2:4), koji je posle muka u Beogradu, predvođen Barezijem, Kostakurtom, Van Bastenom (selektor Holandije i trener Tventea) Donadoni, Anćelotijem (trener Milana, PSŽ-a, Reala...) Gulitom (menadžer Čelsija., Nukasla...), Rajkardom (trener Barselone, Galatasaraja, Holandije...) i legendarnim trenerom Sakijem ne samo osvojio nacionalnu i evropsku titulu, već do danas postao jedini tim koji je trofej namenjen najboljem timu na kontinentu uspeo i da odbrani.

Da simbolika bude veća itlaijanski tim je na evropskom tronu posle trijumfa u Bariju nasledila upravo Crvena zvezda.

http://www.youtube.com/watch?v=LjEECAkk1-E
Mnogo godina kasnije tadašnji kapiten Crvene zvezde Dragan Stojković Piksi setio se duela sa Milanom. Adrijano Galijan Milan Stojković Piksi Dejan Savićević Milana Gulit Stojković Milan peta "Zvezdina zvezda".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track