RAJ: Luksemburg ko mala Juga

Deca gastarbajtera iz bivše države na ceni

RAJ: Luksemburg ko mala Juga

Fudbal -
U najkvalitetnijem takmičenju ove zemlje, u većini timova, zapaženu ulogu ima više od 50 fudbalera poreklom iz bivše SFR Jugoslavije

A tek će pristizati...Najjača liga Luksemburga postala je meka za gastarbajtersku decu, kao i manje talentovane fudbalere s prostora bivše SFR Jugoslavije, pa u 14 klubova nacionalnog prvenstva ove države, koja ima jedva pola miliona stanovnika, nastupa više od 50 igrača poreklom iz zemalja nekadašnje zajedničke države!Pošto je u Luksemburgu fudbal na poluprofesionalnom nivou, igrače iz bivše Juge nije novac privukao da igraju za Diferanž 03, Ženeš Eš, Kjareng i druge. PoluamateriFudbaleri ispod proseka u Srbiji ili BiH mogu u Luksemburgu da zarade još neku kintu pored redovnog posla koji obavljaju, a oni kvalitetniji čak i da pređu u bolje klubove iz okolnih zemalja. Ove sezone najbolji igrač u Luksemburgu je Bosanac Sanel, prezimenjak Zlatana Ibrahimovića, ujedno i najbolji strelac lige, a zahvaljujući njegovih 11 pogodaka iz isto toliko kola, Ženeš Eš je lider na tabeli. Ibru u stopu sa devet postignutih golova prati Edis Osmanović iz Vilca 71, kluba koji liči na reprezentaciju Jugoslavije.Naime, trener Samir Kalabić, rođen u Zavidovićima, pre godinu dana preuzeo je crvene i sastavio tim za koji nastupa čak osam fudbalera poreklom sa ovih prostora. Najiskusniji, najbolji i najskuplji igrač ove ekipe je 31-godišnji Srbin Asim Alomerović, koji igra na mestu štopera i već skoro deceniju nastupa za klubove iz Luksemburga. Asim je promenio sedam klubova, a Foli Eš je prošle sezone doneo šampionsku titulu nakon 83 godine čekanja, pa s razlogom važi za živu legendu fudbala u ovoj zemlji.Fudbal u usponuDa je fudbal u Luksemburgu u velikom usponu zahvaljujući, osim Portugalcima, igračima poreklom iz bivše SRFJ, najbolje govore uspesi Diferanža ove sezone u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Ova ekipa, za koju nastupaju Srbin, Hrvat i Makedonac, izbacila je albanski Laci, zatim Utreht, da bi ih Trumse tek posle boljeg izvođenja jedanaesteraca sprečio da se u plej-ofu za LE sastanu s Partizanom. Podsetimo, Norvežani su isterali šampiona Srbije i ušli u najmasovnije evropsko klupsko takmičenje.

I treneri iz Juge... Samir Kalabić
I treneri iz Juge... Samir Kalabić

Prvi strelac lige... Sanel Ibrahimović
Prvi strelac lige... Sanel Ibrahimović

Čak 13 Francuza u DidelanžuJedini prvoligaš u Luksemburgu koji nema nijednog igrača sa ovih prostora je Didelanž, koji je u prethodnih devet sezona osvojio čak sedam titula. Ovu ekipu trenira francuski stručnjak Paskal Karzaniđa, pa je logično što u njoj igra čak 13 fudbalera iz zemlje „galskih petlova“.Skoro identična situacija je u Ham Benfiki, za koju nastupa 11 Portugalaca, a na mestu trenera već godinama su stručnjaci s Pirineja. Inače, Ham ima isti grb kao lisabonska ekipa, a u Luksemburgu važi za klub portugalske zajednice u ovoj zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track