ZBOG USTAŠKIH POZDRAVA: Šimuniću 10 utakmica suspenzije, ne ide na SP
Foto: Printskrin

Za dom spreman

ZBOG USTAŠKIH POZDRAVA: Šimuniću 10 utakmica suspenzije, ne ide na SP

Fudbal -
Osim toga, platiće i 30 hiljada švajcarskih franaka

Ne može u Brazil!

Hrvatski fudbaler Josip Šimunić kažnjen je od strane FIFE sa 10 utakmica suspenzije zbog pozdrava "Za dom" na Maksimiru nakon utakmice s Islandom i plasmana "vatrenih" na Mundijal u Brazilu. On ne može igrati na Svetskom prvenstvu u Brazilu niti sme ući na stadion tokom trajanja suspenzije. Osim toga, platiće i 30 hiljada švajcarskih franaka.

Šimunić je po završetku utakmice sa Islandom uzeo mikrofon, te nekoliko puta uzviknuo "Za dom" na što mu je publika s tribinama odgovorila sa "Spremni", a Disciplinska komisija FIFA je takvo ponašanje okarakterisala diskriminatorskim. "Igrač i publika su koristili povik kojeg je tokom Drugog svetskog rata koristio fašistički ustaški pokret. Stoga je Disciplinska komisija zaključila kako je njihovo ponašanje bilo diskriminišuće, piše u odluci.

Dobra vest za selektora Niku Kovača je da Mario Mandžukić zbog crvenog kartona protiv Islanda neće igrati samo u meču sa Brazilom na startu Mundijala.

"Neprijatno sam iznenađen, šokiran i razočaran kaznom za Josipa Šimunića. Prvenstveno mi je žao Josipa, koji će propustiti Svetsko prvenstvo, znam ga dugo kao igrača i kao čoveka i apsolutno sam siguran da ni na koji način nije želeo bilo koga povrediti. Znali smo da će Mandžukić biti kažnjen i u tom je kontekstu dobro da se radi o jednoj utakmici suspenzije", rekao je hrvatski selektor Niko Kovač.Izvršni predsednik Fudbalskog saveza Hrvatske Damir Vrbanović je kaznu prokomentarisao rečima:

"Šokirani smo odlukom o kazni Šimuniću, koja bi i nekom drugom igraču ugrozila reprezentativnu karijeru. Mi ćemo dati punu podršku našem reprezentativcu u verovatnoj žalbi na ovu odluku, no moramo biti iskreni i priznati da ovakva kazna znači da Šimunić neće moći nastupiti na Svetskom prvenstvu u Brazilu. Iako znamo da Šimunić svojim ponašanjem nikoga nije hteo povrediti, FIFA je očito ovako drakonskom kaznom htela poslati snažnu poruku. Uteha nam je barem što su napori Saveza u Mandžukićevom slučaju urodili jednom utakmicom kazne, što je bio i minimum koji je mogao dobiti za direktni crveni karton", izjavio je Vrbanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track