ZEMLJAK STAO UZ ŠIMUNIĆA: Bogut napao FIFA
Foto: Printskrin

Reakcija iz Australije

ZEMLJAK STAO UZ ŠIMUNIĆA: Bogut napao FIFA

Fudbal -
Košarkaš Golden Stejta rekao da je odluka da se hrvatski fudbalski reprezentativac suspenduje na deset utakmica, jadna, zansovana na pretpostavkama i optužbama

Košarkaš Golden Stejt Voriorsa Endru Bogut, inače hrvatskih korena, napao je Svetsku fudbalsku federaciju zbog kazne koja je izrečena Josipu Šimuniću. Šimunić je zbog skandiranja „Za dom – spremni“ posle utakmice između Hrvatske i Islanda kažnjen suspenzijom na deset utakmica, zbog čega će propustiti Svetsko prvenstvo.

Bogut je na društvenoj mreži Tviter osudio takvu odluku, a takođe je prozvao vladajuće telo svetskog fudbala da obrati pažnju na korupciji u svojoj organizaciji.

„Jadno. Deset utakmica suspenzije zasnovano na pretpostavkama i optužbama. Kako vam ide sa mitom dobijenim za domaćinstva Svetskih prvenstava“, napisao je Bogut.

Zbog tog ’tvita’ Boguta je kontaktirao američki Croatian Sports, koji je istakao da veruje da Šimunić nije hteo da diskriminiše Srbe.

„Taj povik ’za dom’ Hrvati koriste od 16. veka. Tačno je da su ga koristili i fašisti, ali bilo je to posebno razdoblje. Pa šta će sada kada neka radikalna grupa ’kako si’ pretvori u svoj službeni slogan, to će biti zabranjeno svima. Kazna nije fer prema Šimuniču. Osetljivo je, ali ja nemam sumnju da je to govorio kao ponosni Hrvat koji se plasirao na Svetsko prvenstvo, a ne da diskriminiše Srbe, Jevreje ili nekog drugog, to je smešno. Uostalom, onaj nacistički ’za dom spremni’ ima još tri-četiri reči koji dolaze posle tih. Iskazao sam Džou podršku na Tviteru, neki mi govore da je fašista, ali znam istoriju i da je to deo hrvatske istorije. Ako ne možeš biti ponosan na istoriju svoje domovine, što smeš“, rekao je Bogut.

Bogut je istakao da sam nikada ne bi rekao „Za dom spremni“.

„Ne, jer znam kako to ide, pogotovo ovde u Sjedinjenim Državama. Ali, ja sam ponosan na hrvatsku krv i uvek ću biti. Moja porodica je imala iste probleme kao mnoge hrvatske porodice u bivšoj Jugoslaviji 60-ih ili 70-ih, ali nisu današnji ljudi u Srbiji ili Americi odgovorni. Nije ispravno nekome kaznom od deset utakmica oduzeti karijeri, trebalo bi edukovati ljude o tom poviku i šta on znači Hrvatima, još od 16. veka. Uostalom, i kada ga prevedeš, svi vide da nema ničega opasnog“, istakao je Bogut.

Bogut je, takođe, napao i Vladu Hrvatske, upravo zbog Šimunića.

„Ne čudi me da je u Hrvatskoj to ispolitizirano kada vidim ko sedi u hrvatskoj Vladi. No, politika i taj ulazak u Evropsku uniju su druga tema. Razočaran sam pritiskom na Šimunića hrvatske politike, medija. Osetljiva je stvar, ali istorija je istorija, vreme je da se krene napred“, naglasio je košarkaš Voriorsa.

Bogut
Bogut

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track