STRUKA U KANALU: Srpske fudbalske trenere niko ne treba
Foto: Kurir štampano

Spali na niske grane

STRUKA U KANALU: Srpske fudbalske trenere niko ne treba

Fudbal -
Đukić, Stojković, Muslin, Stanojević i Jokanović izgubili posao tokom godine, a loše prošli, skoro svi koji su radili na Dalekom istoku

Kome su potrebni?Decembar je bio crn period za srpske trenere, posebno one iz kineskog šampionata. Bez posla su ostali Simo Krunić u Dalijenu, Aleksandar Stanojević u Pekingu, a spekuliše se da je Radomir Antić već smenjen u Šangdongu. Ako se triju sa Dalekog istoka doda i okončanje saradnje Ljubiše Tumbakovića s Vuhanom i posao Dragana Stojkovića Piksija u Nagoji, te otkaz Miroslava Đukića u Valensiji i još ranije Slavoljubu Muslinu u ruskom Krasnodaru, lako je izračunati da je u odnosu na početak sezone 2013/14. čak sedam eminentnih srpskih stručnjaka došlo u položaj da traži novi posao.Katastrofa i u KiniSve je manje sredina na planeti koje su spremne da predaju ekipu srpskom treneru. Iz nepoznatih razloga Kina je prestala da bude „obećana zemlja“, iako su Dragana Okuku, dok je vodio Đengsu, mediji dizali u nebesa, baš kao i Aleksandra Stanojevića u Dalijen Erbinu i Peking Guoanu. Slaviša Jokanović može da se pohvali otkazom na Tajlandu i raskidom s bugarskim Levskim u 2013. godini, a da slika izgleda još jadnije, poslužiće i podatak da Dušan Bajević više nije trener već izvršni direktor grčkog trećeligaša AEK. Milovan Rajevac nije radio dve godine kad je napustio Katar, a Goran Stevanović nije uspeo da od ispadanja spase kineski Kvingdao.SrećaU siromašnoj godini obeleženoj otkazima čast srpskim trenerima sačuvao je Ljubinko Drulović, koji je sa selekcijom U19 osvojio EP u Litvaniji. Bez ovog rezultata moguće je da FSS ne bi ni dodelio nagradu za trenera 2013. godine.

Stara gardaKOSAN I PETKO U AKCIJIStara trenerska garda odavno je van funkcije, ako se ne računaju Milorad Kosanović, koji je skoro preuzeo Olimpiju iz Ljubljane, i Ilija Petković iz južnokorejskog Gjognama. Ako je verovati Vikipediji, Ivan Golac je poslednji posao imao pre deset godina u ukrajinskim Karpatima, dok je Ljupko Petrović otkazom okončao svoj angažman u kazahstanskom Tarazu.

Vade prosekMIHAJLOVIĆ, GUDELJ I JOVANOVIĆ IMAJU POSAOČast srpske struke u razvijenom svetu brane svega dva trenera: Siniša Mihajlović u Sampdoriji i Nebojša Gudelj u holandskoj NAC Bredi, dok se Ivica Jovanović posle velikih uspeha s kiparskim Apoleom opredelio za povučen život i rad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na klupi Al Nasra.U Španiji su naši treneri koji su nekad sa uspehom igrali na Iberijskom poluostrvu. Bivši fudbaler Partizana i niškog Radničkog Josip Višnjić trenira Fuenlabradu, Milorad Ratković uključen je u rad omladinske škole Selte, a Igor Taševski je u Viljarealu pomoćnik šefa stručnog štaba druge ekipe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track