Najnovije vesti

VEK POSTOJANJA: Danas 100. rođendan Fudbalskog kluba Vojvodina
Foto: Beta

Crveno-belo slavlje

VEK POSTOJANJA: Danas 100. rođendan Fudbalskog kluba Vojvodina

Fudbal
Centralna proslava biće održana 20. maja, kada bi na stadionu Vojvodine trebalo da gostuje Slavija iz Praga

NOVI SAD - Fudbalski klub Vojvodina iz Novog Sada danas i sutra počinje proslavu svog 100. rođendana.

Tačno u podne biće otkrivena spomen-ploča u Temerinskoj 12, na zgradi današnjeg "Tehnometala", gde je Vojvodina zvanično osnovana. Prisutnima će biti poslužena torta na sedam spratova teška 100 kilograma, a biće otvoreno i 100 flaša šampanjca.

U petak, 7. marta, na platou ispred Sportskog i poslovnog centra "Vojvodina" biće održan koncert, na kojem će svirati bendovi Dram "N" Zez, Istočno stajanje, SOK91, U prvim redovima, Proleće, Zbogom Brus Li, Ritam nereda, Frontlajn i Toša Maletin i tamburški orkestar.

Centralna proslava biće održana 20. maja, kada bi na stadionu Vojvodine trebalo da gostuje Slavija iz Praga.

Vojvodina je svoje prve utakmice igrala u dresovima svetloplave boje i belim šorcevima, a današnje crveno-bele dresove dobila je od FK Slavije iz Praga, koji su ostali zaštitni znak Vojvodine do današnjih dana. Tokom godine biće organizovan i memorijalni turnir "Stevan Neštički", međunarodni dečiji fudbalski festival, izložbe slika, promocije "Vošinog" vina, retro dresa, DVD-a "Najgolovi" i "Vošinog" ručnog časovnika.

Fudbalski klub Vojvodina osnovali su 6. marta 1914. učenici Velike pravoslavne srpske gimnazije, danas Zmaj Jovine gimnazija, kao i ugledni Novosađani toga vremena. Iste godine Vojvodina je odigrala svoju prvu utakmicu u Kovilju protiv FK "Šajkaš" i pobedila sa 5:0. Prvi međunarodni susret, s timom engleske mornarice, odigrala je u Novom Sadu 1921. godine i pobedila 5:2. Gradski stadion izgrađen je 1924. godine i Vojvodina na njemu igra i danas. Vojvodina je osvojila Srednjoevropski kup 1977. godine. FK Vojvodina je osvojila i dve tutule prvaka SFRJ, 1966. i 1989. godine.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...