ČAST: Olimpik igrao za Piksija!
Foto: Om.net

Meč u Marseju protiv Rena za podsećanje na asa

ČAST: Olimpik igrao za Piksija!

Fudbal -
Olimpikova zvezda Dragan Stojković izveo početni udarac na utakmici i pozdravljen ovacijama na stadionu Veledrom

Posveta majstoru.Velikani se ne zaboravljaju lako! Bivši predsednik Crvene zvezde i trener japanske Nagoje Dragan Stojković odigrao je početni udarac na utakmici 30. kola francuskog šampionata u Marseju između njegovog Olimpika i Rena na stadionu Velodrom praćen ovacijama gledalaca. Uprava Olimpika proglasila je jučerašnji duel za bodove susretom u čast srpskom asu, koji je u njihovom klubu proveo četiri godine, od 1990. do 1994. godine.

Piksi uoči meča sa Renom, Foto: om.net
Piksi uoči meča sa Renom, Foto: om.net

Piksi se sa statusom Zvezdine zvezde preselio u Marsej posle Svetskog prvenstva u Italiji za 11 miliona nemačkih maraka, tada najveći iznos u istoriji transfera jugoslovenskih fudbalera. Zamisao je bila da bude važan šraf u velikom projektu kontroverznog biznismena Bernara Tapija, ali već na drugom meču s Mecom teže se povredio. Igrom slučaja vratio se na teren baš protiv crveno-belih u finalu Kupa šampiona u Bariju, dobivši priliku od stratega Franca Bekenbauera u produžetku utakmice. Legenda kaže da je prilikom odabira penaldžija odbio da se pojavi ispred svog prijatelja na gol-crti Dike Stojanovića, ali to ne znači da je igrao „s ručnom“ protiv svojih dojučerašnjih saigrača.

Piksi na stadionu Marseja, Foto: Om.net
Piksi na stadionu Marseja, Foto: Om.net

- Ne mogu da zaboravim poraz od Zvezde u finalu 1991. Mislim da je trener pogrešio u odluci da me ne stavi u igru, jer sam veoma dobro poznavao rivala. Bio sam izuzetno motivisan samom idejom da igram protiv njih. Mogao sam da donesem ono što je Olimpik propustio te noći - rekao je sinoć Piksi.

Odbio da šutne penal... Piksi u Bariju
Odbio da šutne penal... Piksi u Bariju

FaktiLEGENDA OLIMPIKA I NAGOJEOlimpik se domogao titule evropskog prvaka posle dve godine od Barija golom Bolija u finalu s Milanom, a Stojković se te sezone vraćao vrhunskom fudbalu u dresu italijanske Verone. Krah Olimpika i bogatog finansijera kluba Tapija nastupio je po Piksijevom odlasku u Nagoju, gde će kasnije zaslužiti status legende.

O, ŠanzelizeČEKA POSAO U PARIZUOd odlaska s klupe Nagoje Piksi živi u Parizu i čeka novi posao. Nije isključeno da će priliku na Starom kontinentu dobiti baš od Olimpika, budući da klubu s juga Francuske ide veoma loše u tekućoj sezoni. Trenutno su šesti na tabeli, ali s ponižavajućim zaostatkom za prvoplasiranim PSŽ od 29 bodova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track