LUIS SUAREZ: Svi rekordi sjajnog Urugvajca
Foto: AP

Neverovatna sezona

LUIS SUAREZ: Svi rekordi sjajnog Urugvajca

Fudbal -
Najbolji strelac i igrač Liverpula je u ovoj sezoni pomerio granice fudbala u Premijer ligi

Priču o Luisu Suarezu malo ko ne zna. Bio je jedan od vodećih igrača i strelaca Premijer lige, dok nije poludeo, te iz čista mira ugrizao Baneta Ivanovića za ruku.

Zbog tog incidenta dobio je 10 mečeva zabrane, završio je sezonu pre vremena, a ni aktuelnu sezonu nije mogao da počne kada i ostali fudbaleri. Kada se vratio na teren, odlučio je da svima pokaže kakav je pre svega fudbaler, i to mu je pošlo za rukom.

Šta je sve uradio Luis Suarez?

Ukratko, trenutno je najbolji strelac i asistent lige, najbolji strelac Evrope i svojim igrama doveo je skoro zaboravljeni Liverpul na samo korak od osvajanja titule u Premijer ligi nakon čak 24 godine!

Liverpul je tokom svoje bogate istorije imao fantastične strelce ali je Luis Suarez na putu da ih sve prestigne.

Postao je prvi fudbaler Liverpula od osnivanja Premijer lige koji je postigao 30+ golova u jednoj sezoni (ima još tri meča da popravi svoj skor).

Trenutno je vodeći strelac sa 30 golova, ispred klupskog kolege Danijela Staridža koji je upisao 10 golova manje. Takođe predvodi i ligu u asistencijama, upisao ih je 12 a iza njega su klupski drug Stiven Džerard sa 10, koliko imaju i Riki Lambert i Vejn Runi.

Suarez vodi i u broju golova po meču, jer je na 30 mečeva postigao 30 pogodaka, pa ima prosek od gola po meču. Prate ga Serhio Aguero sa 0,79 golova po meču, kao i Danijel Staridž sa prosekom 0,77.

Ujedno je postao i sedmi igrač u istoriji Premijer lige sa 30+ golova, a tek drugi u istoriji koji je do te brojke došao bez golova iz penala. Pre njega je uspeo samo Endi Kol koji je u sezoni 1993/94 postigao 34 gola bez pogodaka sa bele tačke.Urugvajac je svojim golovima doneo Liverpulu i neke klupske rekorde, pa je tako Liverpul samo u prvim poluvremenima postigao 58 golova, dok je Mančester Junajted postigao 56 golova ukupno u dosadašnjem toku šampionata. Osim toga, Liverpul je oborio rekord koji je takođe bio u njihovom vlasništvu, jer su "Crveni" do sada postigli čak 45 pogodaka u gostima, a u svakom meču ove sezone su postigli bar po jedan pogodak u prvom poluvremenu.

Suarezov tim je postigao 96 golova do sada u prvenstvu, tri meča pre kraja, a apsolutni rekord lige drži Čelsi sa 103 pogotka, pa je i taj rekord blizu obaranja.

Kao potvrdu dobrih igara, Luis Suarez je nominovan i za igrača godine u Premijer ligi i prvi je favorit da na kraju sezone dobije i to priznanje, a pre samo godinu dana, važio je za najproblematičnijeg fudbalera u ligi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track