Marko Nikolić: Samo mi možemo zaustaviti Zvezdu
Foto: Saša Pavlić

146. večiti derbi Partizan - C. Zvezda: Stadion FK Partizan 19.00, TV Arena Sport 1

Marko Nikolić: Samo mi možemo zaustaviti Zvezdu

Fudbal -
Pobeda imperativ: Trener Partizana smatra da crno-beli imaju snage za trijumf u 146. „večitom derbiju“, čime bi finiš JSL postao neizvestan

Jure pobedu veću od 1:0!Uspeo je Partizan predvođen Markom Nikolićem da u prethodnih 10 kola prolećnog dela sezone izgubi prednost nad Crvenom zvezdom i potom zaostane punih šest koraka, a danas bi to donekle mogao da ispravi. U slučaju da na svom stadionu savlada „večitog rivala“, ponovo bi se vratio u šampionsku trku, ali za to mu je potrebna pobeda veća od minimalnih 1:0, koliko je poražen u prvom delu sezone.Domaći teren- Dočekujemo ekipu Crvene zvezde, koja ima neverovatan niz pobeda, verovatno najbolji u Evropi, ali ukoliko neko može da ih zaustavi, to smo onda mi na svom terenu. Ovaj duel može da odluči pitanje šampiona, jer u slučaju našeg poraza realno nemamo šanse da odbranimo titulu, dok bi u slučaju pobede prvenstvo ponovo postalo zanimljivo - kaže Nikolić.Ukoliko crno-beli zaista trijumfuju, ostalo bi im da se nadaju novom porazu „večitog rivala“ do kraja JSL.Matematika- Jesenas smo izgubili rezultatom 1:0, pa nam u toj matematici treba ubedljivija pobeda ukoliko želimo da se nadamo trofeju. Naravno, i manji trijumf bi bio dobar, ali onda treba da se slože još neke kockice. Ipak, koliko god to čudno zvučalo, i dalje je mnogo toga u našim rukama - kaže Nikolić.Nepromišljen gest u Kruševcu i nepotrebno dobijen žuti karton koštaće kapitena Partizana Sašu Ilića nastupa u 146. „večitom derbiju“.- Ljut sam na sebe što neću igrati večeras, ali verujem da će i bez mene rezultat biti povoljan. Saigračima poručujem da budu strpljivi, da se ne obaziru na ambijent i da hladne glave na terenu pokušaju da iskoriste šanse koje im se ukažu - kaže Ilić.

Zanimljivosti o „večitim derbijima“Partizan je do sada 25 puta bio šampion države. Na međunarodnoj sceni najznačajniji postignuti rezultati su titular vicešampiona Evrope (1966) i trofej pobednika Srednjoevropskog kupa (1978)Momčilo Vukotić odigrao je najviše derbija, čak 25, iza njega su Bora Kostić sa 23 i Dragan Džajić sa 21 najbolji strelac je Marko Valok, koji je 13 puta pogodio gol, slede Kostić i Džajić sa po 9 golovanajviše gledalaca bilo je na derbiju odigranom 7. novembra 1976, kad su prodate 90.142 ulaznice, a na stadionu je bilo čak 108.000 gledalacaPredrag Mijatović je odigrao sedam „večitih derbija“ i dao četiri gola Dragan Mance je poslednji igrač crno-belih koji je postigao dva gola u prvenstvenom derbiju, i to 4. juna 1983.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track