MARČELO LIPI ZA KURIR: Radio bih u Srbiji!
Foto: Beta Ap

Ekskluzivno: Poznati trener govori za naš list

MARČELO LIPI ZA KURIR: Radio bih u Srbiji!

Fudbal -
Stručni ugao: Vladimir Jugović je bio kompletan fudbaler i ličnost, Nemanja Vidić je rođeni šampion, a Siniša Mihajlović je već sada veliki trener

Veliki gospodin!Jedan od najboljih fudbalskih stručnjaka na svetu Marčelo Lipi (66) otkrio je za Kurir da bi voleo da radi u Srbiji. Aktuelni trener kineskog Gvangdžoua odlično poznaje srpske fudbalere i s ponosom ističe da je najbolji fudbaler s kojim je radio bio Vladimir Jugović.Kurir je zahvaljujući prijateljima koji odlično poznaju Lipija uspeo da uspostavi kontakt s legendarnim italijanskim trenerom. Marčelo Lipi je s velikim zadovoljstvom govorio za najtiražniji dnevni list u Srbiji.Kako biste opisali svoju trenersku filozofiju?- Volim agresivan fudbal gde svi igrači napadaju i gde se svi brane, s dosta visokog presinga, kvalitetnog postavljanja, gde su fudbaleri maksimalno motivisani da daju sve od sebe.Kakvi su, po vama, srpski fudbaleri?- Srpski fudbaleri su tehnički kvalitetni, taktički se lako adaptiraju, vrlo su upotrebljivi, dobrog mentaliteta. Jednostavno, uvek u službi ekipe.Šta mislite o Siniši Mihajloviću?- Njega sad svi traže. (smeh) Već je postao veliki trener, ima lepu perspektivu.Sećate li se finala Lige šampiona iz 1996. protiv Ajaksa i pobedonosnog gola Jugovića posle serije penala?- Kako da neee... Veliko finale! Jugović je bio fantastičan fudbaler i jako dobar čovek. Kad smo u Juventusu uzeli Ligu šampiona, bio je najbitniji igrač.Šta nedostaje reprezentaciji Srbije da ode na veliko takmičenje i tamo napravi rezultat?- Ni vi Srbi ne znate šta vam fali. Kako da ja kao Italijan koji živi i radi u Kini znam šta vam nedostaje?! (smeh) Teško pitanje! (smeh)S kojim srpskim fudbalerom ste radili?- Najbolji kojeg sam trenirao je Vladimir Jugović! Kompletan u svakom pogledu.Šta mislite o dolasku kapitena Mančester junajteda Nemanje Vidića u Mančester junajted?- Nemanja Vidić će biti veliko pojačanje za Inter. Reč je o fudbaleru koji je rođeni šampion. To je jako dobro za Inter i italijanski fudbal.Da li je Dejan Stanković mogao još da igra?- Dejan Stanković je veliki fudbaler. Ne znam zašto je okončao karijeru, i mene je iznenadio. Verovatno fizički nije mogao više.Kako je raditi u Kini? Kakav je kvalitet kineskog fudbala?- Kineski fudbal je mnogo napredovao. Mnogo se ulaže, uslovi za rad su sjajni. Svi se iznenade kad vide kako to sada izgleda.Kako je bilo igrati protiv Radomira Antića?- Meni je bilo neverovatno da je Antić otišao iz Kine. Prošle godine Šandong je s njim bio mnogo bolji nego ove sezone. Kao čovek i kolega ostao mi je u lepom sećanju.Po čemu pamtite Beograd i Srbiju?- U Beograd sam došao na poziv Siniše Mihajlovića. Prijatne uspomene me vežu za Srbiju. Bili smo na večeri u Skadarliji, uživali u jelu i dobroj muzici. Sećam se da je s nama bio i predsednik vašeg saveza.Da li biste radili kao selektor srpske reprezentacije? Ili biste, možda, više voleli da vodite Crvenu zvezdu ili Partizan?- Nikad se ne zna. (smeh) Ranije je bilo nekih razgovora na jednu od tih tema, ali ništa konkretno.

Siniša Mihajlović
Siniša Mihajlović

Ocena kolegaVAŠI TRENERI SU POSVEĆENIKako je igrati protiv srpskih trenera?- Srpski treneri su posvećeni poslu. To sam video vodeći ekipe protiv njih, kako u Evropi, tako i ovde u Kini. Taktički su baš dobri.

Lionel Mesi
Lionel Mesi

IzborMESI JE NAJBOLJI!Ko je po vama najbolji fudbaler na svetu?- Mesi!!! Leo je najbolji. Bez konkurencije.

ČudesniBAJERN PROTIV PEPA BILO NAJTEŽEProtiv kog trenera i kluba vam je bilo najteže da igrate?- To zavisi od ekipe koju vodim. Najteže mi je bilo protiv Gvardiole prošle godine. Bajern je čudesan tim.

Biografija - rođen je u Vijaređu, igrao je na mestu štopera- za Sampdoriju je igrao deset godina, upisao 274 utakmice i dao pet golova- kao trener radio je u 12 timova, 11 italijanskih- u dva navrata vodio je reprezentaciju Italije, s kojom je osvojio Mundijal 2006.- sa Juventusom je osvojio 13 trofeja, od toga pet titula u Seriji A, Ligu šampiona, Superkup Evrope i Interkontinentalni kup- sa Gvangdžouom dva puta je bio prvak Kine, osvojio jedan Kup i jednu Azijsku ligu šampiona- list Tajms ga je 2007. izabrao u 50 trenera svih vremena- poznat kao autoritativan trener, nije dozvolio da mu atmosferu u ekipi kvare zvezde poput Roberta Bađa, Kristijana Panučija i Antonija Kasana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track