KUDA IDE FUDBAL: David Luiz skuplji od čitave najbolje generacije u istoriji Arsenala
Foto: Reuters

Previše novca u fudbalu

KUDA IDE FUDBAL: David Luiz skuplji od čitave najbolje generacije u istoriji Arsenala

Fudbal -
David Luiz je prelaskom u PSŽ postao najskuplji defanzivac svih vremena

David Luiz je u sezoni 2012/13 blistao u dresu Čelsija, a onda je na čelo stručnog štaba došao Žoze Murinjo.

Kako to obično biva, kod Murinja nema sredine, ili vas obožava ili možete slobodno da tražite novi klub. Luiz se našao u ovoj drugoj grupi, pa je tako i pre Mundijala, prodat ekipi PSŽ-a.

PSŽ, koji je inače držao rekord za najskupljeg defanzivca dovođenjem Tijaga Silve, ponovo je oborio svetski rekord, jer je Luiza platio čak 50 miliona funti.

To je donekle i očekivano ako uzmemo u obzir kupovnu moć PSŽ-a, kao i sve veće transfere u svetu fudbala, ali ako se vratimo samo desetak godina unazad, ne možemo a da se ne zapitamo kuda zapravo fudbal ide kada su finansije u pitanju?

Ekipa Arsenala, koja je dobila nadimak "Nepobedivi" jer je sezonu 2003/04 okončala na prvom mestu Premijer lige bez ijednog poraza, koštala je svega 47 miliona funti.

Dakle, dovođenje celokupne ekipe, i to jedne od najboljih u istoriji, koštalo je tri miliona funti manje, nego što danas košta David Luiz.

Stoji činjenica da je Arsen Venger majstor za dovođenje igrača po nižim cenama i rano otkrivanje talenata, ali isto tako, verovatno ne možemo ni da pretpostavimo na šta će se fudbalski transferi kada prođe još desetak godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track