PAMTIĆEMO: Rekord Klosea i krah tiki-take!

Potezi koji su obeležili Svetsko prvenstvo u brazilu

PAMTIĆEMO: Rekord Klosea i krah tiki-take!

Fudbal -
Za istoriju Osim trijumfa Nemačke, videli smo čak 171 gol, pune tribine, veliki broj sudijskih grešaka i kanibalizam Urugvajca Luisa Suareza

Jubilarno 20. svetsko prvenstvo u Brazilu verovatno je među tri najbolja odigrana do sada, pa će planeta osim trijumfa Nemaca i debakla domaćina pamtiti tek završeni šampionat po mnogo čemu.Početak turnira pratili su mnogi problemi - od kašnjenja sa izgradnjom stadiona, svakodnevnim štrajkovima, uličnim nemirima do korupcionaških afera. Zato i ne čudi što je Mundijal bio drugi najgledaniji u istoriji, a 3.429.873 navijača, prosečno 53.592, na tribinama mogla su videti prelepe golove, obaranje rekorda, ali i katastrofalne sudijske greške, brutalne prekršaje, ujedanje...Debakl ŠpanijeAktuelni šampion sveta stigao je u Brazil u nadi da će postati prva selekcija u poslednjih pola veka koja je odbranila trofej. Međutim, dogodilo se obrnuto... Debakl od 5:1 protiv „lala“ i krah tiki-take, kao i poraz od Čilea bili su dovoljni da prvak sveta završi takmičenje već u prvoj fazi i zauzme tek 23. mesto na SP.

Blamaža BrazilacaIgrači domaćina i najvećeg favorita za Zlatnu boginju ni u najgorim košmarima nisu sanjali kako će završiti pohod ka tituli. Brazil je u polufinalu porazom od Nemačke sa 7:1 doživeo najveću katastrofu u istoriji na SP, a zatim u borbi za treće mesto i novu blamažu kada ih je Holandija razbila sa 3:0.

Kanibal Suarez ponovo ujeoFudbalski Kanibal Lektor, Luis Suarez ponovo je pokazao svoju opsesivnu potrebu za ujedanjem igrača. Posle tinejdžerskog ispada u Ajaksu, ujedanjem Baneta Ivanovića na meču Liverpula i Čelsija, Suarez je „diplomirao“ na SP na Italijanu Kjeliniju, šokirao svet i zaradio novu suspenziju.

Rodrigez najveće otkrovenje SPHames Rodrigez prošlog leta stigao je iz Porta u Monako kao veliko pojačanje i investicija „kneževa“ za budućnost. Međutim, retko ko je očekivao da će ofanzivni vezista reprezentacije Kolumbije dati šest komada i postati najbolji strelac Svetskog prvenstva, iako je njegova selekcija ispala u četvrtfinalu.

Geceov put od trnja do zvezdaMario Gece bio je jedan od najboljih mladih fudbalera, ali prelazak u Bajern ga je unazadio. I u Brazilu je ispao iz startne postave, ali je pretrpeo kritike javnosti. Od trnja do zvezda Geceu je trebalo samo 23 minuta kada mu je Lev u finalu pružio poslednju šansu, a Mario mu se revanširao golom vrednim titule.

Klose najbolji strelac svih mundijalaNapadač „pancera“ Miroslav Klose sa 14 pogodaka na mundijalima i 36 godina došao je u Brazil da postane najbolji strelac svih SP. Ulazio je s klupe, ali samo do izjednačujućeg gola protiv Gane, kojim je stigao rekord Ronalda, a zatim u polufinalu spakovao još jedan Brazilu i otišao u istoriji.

Najviše golova od Francuske 98.Na Mundijalu u Švajcarskoj 1954. godine prosečno je postignuto čak 5,38 golova, što je rekord i teško da će biti srušen. Ipak, prvenstvo u Brazilu bilo je jedno od efikasnijih. S prosekom od 2,67, ovaj turnir je bio najefikasniji otkako igraju 32 ekipe i treći od Španije ‚82, kada su se prvi put takmičila 24 tima.Gol letećeg HolanđaninaBombe Davida Luiza i Hamesa Rodrigeza verovatno su najbolji golovi Mundijala, ali čarolija koju je pokazao Robin van Persi u meču sa Španijom privukla je najveću pažnju. Napadač Junajteda je bukvalno leteo nekoliko metara i glavom lobovao nemoćnog Kasiljasa, što je sigurno najspektakularniji potez SP.

Najbolji među najgorimaNajbolji igrač planete za sezonu 2013/14. Kristijano Ronaldo stigao je u Brazil kao naslednik legendarnog Euzebija i fudbaler koji će napokon Portugalce odvesti u finale. Ipak, Ronaldo je turnir završio posle samo tri utakmice, u kojima se uglavnom nezainteresovano šetkao po terenu.

Golmani zvezde MundijalaSP u Brazilu su obeležili čuvari mreže, Nojer nosi velike zasluge za titulu Nemaca, Romero je odveo „gaučose“ u finale, zahvaljujući Navasu Kostarika je postala najprijatnije iznenađenje, a Hauard je srušio rekord svih SP po broju odbrana na jednom meču. Blistali su i Kurtoa, Očoa, Mboli...

Prva titula Evropljana preko AtlantikaTradicija da pre Svetskog prvenstva na tlu Južne ili Severne Amerike evropske selekcije mali broj ljubitelja fudbala vidi kao buduće šampione bila je potpuno opravdana, ali posle 84 godine moćna selekcija Nemačke predvođena Levom srušila je prokletstvo i prva podigla Zlatnu boginju preko obale Atlantika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track