RANI ODLASCI: Mladi fudbaleri odu po slavu, pa se izgube
Foto: Saša Pavlić

Napuštaju superligu

RANI ODLASCI: Mladi fudbaleri odu po slavu, pa se izgube

Fudbal -
Veliki broj igrača iz Srbije prerano odlazi u inostranstvo. Poslednji u nizu je zlatni „orlić“ Andrija Luković, koji je pojačao Ajndhoven

Besparica u srpskom fudbalu tera ekstremno veliki broj talenata da za novcem trče u inostranstvo, ali brzo shvate da su preskočili nekoliko stepenica u obrazovanju, pa se gotovo izgube s fudbalske scene.Poslednji u nizu supertalentovanih fudbalera koji su napustili Srbiju je Andrija Luković, koji je iz Rada prešao u PSV Ajndhoven. Momak koji je prošle godine postigao pobedonosni gol za Srbiju u finalu EP do 19 godina protiv Francuske, umesto u Crvenoj zvezdi ili Partizanu, karijeru će graditi u Holandiji.Igrači koji prave razlikuVrhunski sport odavno je postao više od razonode, to je mašinerija koja štancuje evre, funte i dolare, pa se svaki potencijalni kvalitet pošteno plaća. Međutim, takav sportski džet-set ne trpi prosečnost i večite talente, njima je potreban materijal od kojeg mogu da stvore još više novca, a tu negde, u međuprostoru između potencijala i igrača koji pravi razliku, ostaje zaglavljena većina srpskih fudbalera.Kad kao klinci odigraju utakmicu-dve, ili u najboljem slučaju polusezonu na vrhunskom nivou, sebe već vide pored Ronalda, Mesija i Balotelija. Ne žele da se vucaraju po srpskim superligaškim vilajetima i na prvu ponudu veću od mesečnog ceha na nekom beogradskom splavu pakuju kofere.Biseri u blatuTako dođemo u situaciju da se u jednom trenutku planovi o fudbalskoj budućnosti Srbije baziraju na Filipu Jankoviću, Danijelu Aleksiću, Urošu Ćosiću ili nešto ranije Borku Veselinoviću i braći Marinković, a onda ih svi zaborave... Pomenuti spisak povećava se iz godine u godinu, gotovo u svakom prelaznom roku po jedan veliki biser srpskog fudbala završi negde u evropskom blatu, a po svoj prilici taj trend će se nastaviti i u budućnosti.

Svetli primeriMATIĆ I NASTASIĆ KAO PUTOKAZDa ipak postoje i svetli primeri, pokazuju fudbalski putevi pojedinih igrača, posebno Nemanje Matića i Matije Nastasića. Njih dvojica napustili su srpski fudbal a da nisu odigrali ni jedan jedini minut u seniorskoj konkurenciji, i danas su među najtraženijim fudbalerima na svojim pozicijama. Stolicu za njihov sto još mogu da privuku Filip Đuričić i Miralem Sulejmani, koji su igrali za prve timove svojih klubova, ali ne u predviđenom obimu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track