AFERA RUSIJA: Putin poklonio Platiniju Pikasa za Mundijal 2018.
Foto: Beta Ap

Nezakonito dobila organizaciju Svetskog prvenstva

AFERA RUSIJA: Putin poklonio Platiniju Pikasa za Mundijal 2018.

Fudbal -
Tajms tvrdi da ima dokument u kome se vidi da je predsednik UEFA podmićen

Predsednik UEFA Mišel Platini dobio je od predsednika Rusije Vladimira Putina na poklon sliku poznatog umetnika Pabla Pikasa kako bi za uzvrat lobirao među čelnicima FIFA da ova država dobije domaćinstvo Svetskog prvenstva 2018. godine, tvrdi britanski Tajms.Garsija otkrio tajnuPosle dve godine detaljne istrage i velikog broja saslušanih svedoka, predsednik komisije Majkl Garsija otkrio je detalje korupcionaške afere između Mišela Platinija i Vladimira Putina. Naime, predsednik Rusije poklonio je prvom čoveku evropske „kuće fudbala“ skupocenu Pikasovu sliku koju je uzeo iz muzeja u Sankt Peterburgu, čime je osigurao veliki broj glasova prilikom izbora domaćina SP 2018. godine.

Odavde je uzeta slika... Muzej u Sankt Peterburgu
Odavde je uzeta slika... Muzej u Sankt Peterburgu

Čvrsti dokaziEnglezi su ogorčeni na sumnjive radnje u vezi s glasanjem u FIFA, iako su i sami, doduše bezuspešno, podmićivali članove ove organizacije.- Garsija je izneo čvrste dokaze u vezi s korupcijom u FIFA i UEFA, ali su čelnici ovih organizacija ostali slepi na to. I sam predsednik Rusije učestvovao je u podmićivanju Platinija. Međutim, i FA Engleske je isprljala ruke iako nije dobila domaćinstvo - stoji u izveštaju nezavisne komisije.

Optužbe na 430 stranaIGNORISALI GARSIJIN IZVEŠTAJMajkl Garsija i Hans Joakim Ekert pre nekoliko dana podneli su izveštaj na 430 stranica, u kome su jasno dokazali da postoji korupcija prilikom dodele Mundijala 2018. i 2022, ali je predsednik FIFA pokušao da ignoriše skoro sve tvrdnje komisije.Postoji velika verovatnoća da će samo mali broj stranica iz izveštaja ugledati svetlost dana. Zato su njih dvojica krenula u obračun s FIFA preko medija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track