(VIDEO) JEDINSTVEN: Ćavi odigrao 750. meč za Barselonu
Foto: Reuters

Zanimljivosti

(VIDEO) JEDINSTVEN: Ćavi odigrao 750. meč za Barselonu

Fudbal -
Fenomenalni Španac, koji odavno drži rekord po broju nastupa za klub, do broja od 750 utakmica stigao je kroz brojne šampionate – 494 puta igrao je u Primeri, 69 u Kupu kralja, 168 puta u Evropi, a zabeležio je i 19 nastupa u prijateljskim utakmicama i nezvaničnim takmičenjima

Fudbaler Barselona Ćavi Ernandes je u subotu odigrao 750. meč za Katalonce. On nije počeo meč protiv Eibara, ali je ušao u 62. minutu i zabeležio još jedan veliki uspeh u 17 godina dugoj karijeri.

Fenomenalni Španac, koji odavno drži rekord po broju nastupa za klub, do broja od 750 utakmica stigao je kroz brojne šampionate – 494 puta igrao je u Primeri, 69 u Kupu kralja, 168 puta u Evropi, a zabeležio je i 19 nastupa u prijateljskim utakmicama i nezvaničnim takmičenjima.

http://www.youtube.com/watch?v=zFO6xOzn9Y4
Foto: Reuters
Foto: Reuters

On je celu karijeru posvetio jednom klubu za koji je debitovao 18. avgusta 1998. godine, postigavši 84 gola, uz 170 asistencija.

„Bio sam veoma mlad kada sam debitovao – 17, 18 ili 19 godina sam bio baš naivan momak, ali sam imao sreće da budem u najvećem klubu na svetu. Biti u prvom timu 17 godina me čini ponosnim, plus još nekoliko godina u omladinskoj školi što je otprilike 25 u klubu“, rekao je.

On je uz Inijestu i Mesija postao simbol nove Barselone koja je harala Evropom krajem prošle decenije, a sve to pod trenerskom palicom trenera Pepa Gvardiole. Iako visok samo 170 centimetara, izrastao je u jednog od najvećih i najuspešnijih igrača sredine terena ikada.

„Nisam ni sanjao da ću igrati na ovoj poziciji – kada sam imao 12-13 godina bio sam defanzivni vezni i Frank Rajkard je promenio. Rekao je da imam talenat da igram isturenije. To nisam primetio, nisam osećao, niti zamišljao da ću najbolje godine u karijeri provesti na mestu centralnog veznog igrača. Međutim, to se desilo, adaptirao sam se i pokušao da budem što bolji mogu. Naša generacija je najbolja u istoriji Barselone, uživao sam u svakom trenutku. Biti u Barseloni za mene je osećaj sreće. Uvek učite – svoju poziciju, čak i sada kada sam kapiten i iskusniji igrač. Uživam igrajući i pobeđujući sa timom, a to je najvažnije. Ako u tome i sami uživate, stvari su mnogo bolje“.

Početak karijere ovog fudbalera nije mnogo obećavao, ali je ona nastavljena u sjajnom tempu. U klupskoj karijeri osvojio je 22 trofeja do sada, a kada se dodaju još četiri velika pehara sa reprezentacijom, Ernandes predstavlja najuspešnijeg aktivnog fudbalera na svetu. Takođe, rekorder je po broju nastupa u Ligi šampiona, zabeležio ih je 152, jedan više od Rajana Gigsa.

Za reprezentaciju Španije nastupio je 133 puta i dao 57 golova, a posle Svetskog prvenstva u Brazilu oprostio se od nacionalnog dresa. Ipak, i pored velikih uspeha Ćavi Ernandes ostao je isti onaj momak koji je autobusom dolazio na treninge, čak i kada je zaigrao za prvi tim.

„Mislim da se nikada nisam promenio. Uvek sam bio dodavač, čak i u mlađim kategorijama. Uvek sam voleo da dodajem loptu saigračima, ali i prijateljima kada smo igrali fudbal na ulici, glavnom gradskom trgu ili u školi. Mislim da sam van terena veoma sličan onome što ljudi vide na stadionu“.

http://www.youtube.com/watch?v=Sxfd8fMDig8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track