NAMEŠTALJKE: Fudbalerima Spartaka i OFK preti zatvor?!
Foto: Cile, Printskrin

U Srbiji ispituju neregularnosti

NAMEŠTALJKE: Fudbalerima Spartaka i OFK preti zatvor?!

Fudbal -
Oficir za integritet FSS Milivoj Mirkov tvrdi da su prikupljene izjave od aktera utakmice i da se istraga nastavlja

Vest o hapšenju crnogorskih fudbalera zbog nameštanja utakmica u tamošnjoj ligi logično je nametnula pitanje - kad će se i kod nas to desiti, budući da već godinama kruži jedna te ista priča o ugovorenim rezultatima u svim rangovima srpskog fudbala.Oficir za integritet FSS Milivoj Mirkov kaže da se u Srbiji uglavnom podmeću priče o nameštaljkama, ali i da se prelazi dug put od indicija do prikupljenih dokaza. Bez obzira na težinu zadataka, Mirkov uverava javnost da FSS reaguje na svaku sumnju i da je zbog toga u toku istraga regularnosti meča Spartak - OFK Beograd.- Saslušani su svi akteri utakmice, istraga i dalje traje, i kada bude završena, saopštićemo rezultate. Nevezano za ovaj meč u Subotici, u Srbiji kolaju glasine o nameštanju, i to uglavnom jedni za druge smišljeno plasiraju konkurenti za plasman na tabeli - priča general Milivoj Mirkov.Kako dobijate informacije o mogućim nameštanjima?- U pojedinim slučajevima reagovali smo na informacije koje smo dobijali od UEFA. Sada vam mogu reći da već dve godine od UEFA nije bilo sumnji da je utakmica u Srbiji bila ugovorena i po tome smo jedinstveni u regionu.Nećete valjda reći da je sve čisto?- Neću ništa reći, osim da radimo mnogo i delujemo preventivno. Nije lako preći put od indicija do dokaza, posebno što su kod nas na delu tzv. burazerske nameštaljke, koje donose bolji plasman. Da su novac i klađenje u pozadini ugovorenih rezultata, stvar bi bila mnogo lakša za istragu.Kako delujete preventivno?- To je ono što naš narod malo zna, i možda je bolje da što manje zna, jer će i ovako biti mnogo onih koji će, čitajući vaš tekst, kazati „ma šta hoće ova Toletova komunjara“. Skloni smo negativnim komentarima, nipodaštavanju tuđeg rada i rezultata, naročito u fudbalu. Ali mi znamo koliko znači naša poseta za regularnost sumnjive utakmice, kada uđemo u svlačionice i saopštimo svim akterima da se njihov duel nalazi pod specijalnim monitoringom, u kojem će svaka sumnjiva situacija ili presuda biti posebno analizirane. Mogu vam reći da nikome nije prijatno.

Alal vera onom ko dokažeŠTA JE BILO SPORNO U SUBOTICIUtakmica između Spartaka i OFK Beograda odigrana je 28. februara ove godine. Pobedili su domaći sa 1:0, a sumnja u regularnost javila se pred početak utakmice, kad se saznalo da će OFK Beograd istrčati na teren bez nekoliko standardnih igrača. Ljubitelji teorija zavere videli su u ovome deo dogovora po kojem će „romantičari“ prepustiti bodove Spartaku, koji će nekoliko dana kasnije dozvoliti pobedu Crvenoj zvezdi. Ranije su se rezultati Spartaka i OFK Beograda stavljali pod lupu jer su, navodno, bili u službi Partizanovog plasmana.

OFK Beograd prozvao selektora „orlića“DODIĆU, PO KOM KRITERIJUMU ZOVEŠ IGRAČE U REPREZENTACIJU?Na spisku reprezentacije Srbije do 21 godine selektora Mladena Dodića za prijateljske utakmice sa Švedskom i Italijom nije se našlo mesta za igrače OFK Beograda. „Romantičare“ je ova odluka razbesnela jer smatraju da su Bogdan Planić i Stefan Čupić morali da budu pozvani, pa su Dodiću uputili pitanje: „Da li ste se prilikom izbora igrača rukovodili fudbalskim kvalitetima ili su u pitanju neki drugi kriterijumi?“ A među „orlićima“ ovog puta nije bilo mesta ni za Partizanovog asa Nikolu Ninkovića...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track