ODBILI ASOVE I DŽAKOVE EVRA: Evo koga je sve ispustila Crvena zvezda!
Foto: Ap

NEZNANJE

ODBILI ASOVE I DŽAKOVE EVRA: Evo koga je sve ispustila Crvena zvezda!

Fudbal -
Nije Robert Levandovski jedini koga su crveno-beli pogrešno procenili. Tu su i Matić, Krasić, Tošić, Palasios, Jovetić, Kleo, Dijara, Misimović

Slučaj „Levandovski“ iz 2006. godine ponovo je uzburkao strasti u Crvenoj zvezdi. Svako ko iole poznaje situaciju u najtrofejnijem srpskom klubu poslednjih deset godina nije iznenađen epilogom da je tada talentovani Poljak glatko odbijen od čelnika crveno-belih.Kajzer nudio sinaNa sličan način procenjeni su Nemanja Matić, Miloš Krasić, Vilson Palasios, Stevan Jovetić, Zoran Tošić, Kleo, Lamine Dijara, Zvjezdan Misimović... Oni stariji pamte i da je Hrista Stoičkova, te da je Franc Bekenbauer nudio svog sina Mihaela.Jaković i BarkosSamo jedan primer, a tiče se Dejana Jakovića najbolje ilustruje koliko je teško doći kao anonimus u Crvenu zvezdu. Momka rođenog u Karlovcu mediji su ocenili kao očajnog igrača, a njega je na Marakanu doveo Goran Bunjevčević za nula dinara. Jaković je danas standardni član reprezentacije Kanade i fudbaler japanskog Šimicua. Još plastičniji primer je Ernan Barkos, kog su u Zvezdi nazvali Varkosom, a on je kasnije karijeru izgradio u Brazilu stigavši do reprezentacije Argentine, gde mu je partner u napadu bio Leo Mesi.Nemanja Matić (vezni 26)Visok i vižljast, proglašen je u Zvezdi za netalentovanog momka. Sreću je pokušao da pronađe u Partizanu, ali je i odatle oteran za šest meseci. Preko Košica potražio je svoju sreću i mukotrpnim radom stigao do toga da je danas nezamenljiv u Čelsiju. Vredi 35 miliona evra.

Foto Beta Branislav Božić
Foto Beta Branislav Božić

Miloš Krasić (vezni 31)Mesec dana je dolazio na Marakanu, a prema njegovim rečima, Toma Milićević nije video potencijal. Otišao je u Vojvodinu, pa u moskovski CSKA, gde je skrenuo pažnju na sebe. Stekao je status standardnog reprezentativca, potpisao za Juventus i kasnije Fenerbahče.

Foto Fonet EPA
Foto Fonet EPA

Vilson Palasios (vezni, 30)Vladimir Jugović je na pripreme u Austriji 2007. doveo ovog momka kao totalnog anonimusa. Palasios je pokazao potencijal, ali je tadašnji predsednik Stojković rekao da nema milion dolara za njega. Otišao je u Brimingem, Vigan, Totenhem i Stouk, čiji dres danas nosi.

Foto Rojters Richard Carson
Foto Rojters Richard Carson

Stevan Jovetić (napadač, 26)Dejan Savićević ga je 2003. nudio Crvenoj zvezdi. Ni posle nekoliko meseci odgovor nije stigao, pa je čupavi dečak iz Podgorice završio u Partizanu. Igrao je za Fjorentinu, danas je član Mančester sitija, a crno-beli su na njegovoj prodaji zaradili osam miliona evra.

Foto Rojters Andrew Yates
Foto Rojters Andrew Yates

Zoran Tošić (vezni, 28)Javnost još ne zna zašto Piksi Stojković nije želeo da realizuje transfer s Mirkom Vučurevićem iz Proletera iako je već sve bilo dogovoreno. Sadašnji fudbaler CSKA iz Moskve završio je u Partizanu, odakle je za sedam miliona evra prodat Mančester junajtedu.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Kleo (napadač, 30)Jedan od najvećih promašaja Crvene zvezde. Posle odlične sezone na Marakani, crveno-beli su imali mogućnost da ga otkupe za 400.000 evra u ratama. Direktor Adžić odlučio se za Lekića, pa je Kleo završio u Partizanu. Prodat je Gvangžuu za četiri miliona evra.

Foto: Fonet Darko Cvetanović
Foto: Fonet Darko Cvetanović

Lamine Dijara (napadač, 32)Senegalca je menadžer Zoran Stojadinović prvo ponudio Crvenoj zvezdi, ali je tadašnji čelnik Dragi Mićović izabrao Brazilca Edgara. „Crna mamba“ je otišao u Partizan i na derbijima postigao pet golova. Bio je ključni igrač u mnogim pobedama nad večitim rivalom.

Zvjezdan Misimović (vezni, 33)Prošao je školu Bajerna, koji mu nije ponudio ugovor. Hteo je da se nametne u reprezentaciji Srbije, pa je odbijen kao „lenj i debeo“, a kada je zakucao na vrata Marakane, u Zvezdi su verovali selektoru mladih Vladimiru Petroviću Pižonu.

Foto Rojters Feđa Krvavac
Foto Rojters Feđa Krvavac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track