(VIDEO) LIGA ŠAMPIONA: Barsa i Porto pobedili PSŽ i Bajern po 3:1
Foto: Reuters

Četvrtfinale, prvi mečevi

(VIDEO) LIGA ŠAMPIONA: Barsa i Porto pobedili PSŽ i Bajern po 3:1

Fudbal -
Trijumf Kataloncima doneli Luis Suarez sa dva gola i Nejmar sa jednim, a Portu dvostruki strelac Kvarežma i Džekson Martinez

Barselona u Parizu protiv PSŽ-a i Porto kod kuće protiv Bajerna stekli su velike prednosti u prvim mečevima četvrtfinala Lige šampiona identičnim rezultatom - 3:1.

Katalonskom klubu pobedu su doneli Nejmar, koji je načeo domaćina na Parku prinčeva u 18. minutu, i Luis Suarez sa dva majstorska gola u 67. i 79. minutu. "Sveci" poraz ublažili autogolom Matijea posle šuta Van der Vila u 82. minutu.

Tim Lorana Blana ipak nije mogao da parira Barseloni bez nekoliko glavnih igrača. Nisu mogli da igraju Ibrahimović, Verati i Tijago Mota, dok je David Luiz, iako rovit, morao da uđe u igru kada se posle vodećeg gola gostiju povredio kapiten Tijago Silva. Bilo je to previše za PSŽ. To je Barselona znalački iskoristila, sve vreme dominirala i kontrolisala igru i zasluženo ostvarila ubedljivu pobedu.

Porto je načinio iznenađenje, ne samo što je savladao Bajern, već što je to učinio sa dva gola razlike. Poput Pari Sen Žermena i Bavarci su se suočili sa velikim kadrovskim problemima (bez Robena, Riberija, Švajnštajgera, Alabe, Ćavija Martineza i Benatije). A na sve to već u trećem minutu domaćin je poveo iz penala. Tom prilikom golman Nojer je dobro prošao, jer je dobio samo žuti karton.

Rikardo Kvarežma je sa dva pogotka već u trećem minutu iz penala i u desetom posle velike greške Dantea doneo "zmajevima" veliku prednost - 2:0. Bajernu je pretila katastrofa, ali je Tijago Alkantara uspeo da prepolovi "minus" golom u 28. minutu. Ipak, da Porto zasluženo pobedi ubedljivo pobrinuo se Džekson Martinez u 65. minutu.

Revanši se igraju 21. aprila.

SASTAVI:

PSŽ: Sirigu - Van der Vil, Markinjos, Tijago Silva, Maksvel - Rabio (od 65. Lukas), Kabaj, Matuidi - Laveci, Kavani, Pastore.

BARSELONA: Ter Štegen - Montoja (do 80. Adrijano), Pike, Maskerano, Alba - Buskets, Rakitić (od 74. Matije), Inijesta (od 53. Ćavi) - Mesi, Suarez, Nejmar.

PORTO: Fabijano - Martins Indi, Aleks Sandro, Majkon, Danilo - Oliver Tores (od 75. Ruben Neves), Kazemiro, Erera - Brahimi (od 80. Ernani), Kvarežma (od 85. Evandro), Martinez.

BAJERN: Nojer - Bernat, Boateng, Dante, Rafinja - Tijago, Alonso (od 74. Badštuber), Lam - Miler - Gece (od 56. Rode), Levandovski.

TOK MEČEVA:

22:37 - KRAJ: PSŽ - Barselona 1:3.

22:34 - KRAJ: Porto - Bajern 3:1.

22:24 - 82. minut - PSŽ je smanjio na 1:3 autogolom Matijea posle šuta Van der Vila.

22:22 - 79. minut - 3:0 Barselonu, opet Luis Suarez, opet majstorski, a uspeo je i Davidu Luizu da probaci loptu kroz noge.

22:16 - 73. minut - Probao je i Mesi sa ivice šesnaesterca, tukao je jako, ali za malo neprecizno.

22:13 - 69. minut - Šansa za Kavanija, pucaoi je jako sa 12, 13 metara, ali je Ter Štegen sjajno odbranio.

22:10 - 67. minut - Barsa vodi 2:0. Strelac Luis Suarez! Majstorija Urugvajca, promešao je domaću odbranu, "otresao" trojicu protivničkih igrača i zatresao mrežu.

22:06 - 65. minut - Porto vodi 3:1, strelac je Džekson Martinez. Asistenciju je zabeležio Aleks Sandro. Kolumbijac je prihvatio dugu loptu koju je promašio Boateng i matirao Nojera.

22:04 - Porto je bolje otvorio drugo poluvreme, baš kao i prvo.

22:03 - 60. minut - umalo da Boateng zatrese svoju mrežu, spasio ga je Nojer.

Na tribinama Parka prinčeva je i Samjuel Eto

21:57 - 56. minut - Kazemiro je ponovo zapretio Bajernu, ali je Nojer intervenisao.

21:56 - 53. minut - Ćavi je zamenio Inijestu, koji se povredio i na nosilima iznet sa terena.

21:48 - Počelo je i drugo poluvreme u Parizu.

21:47 - Nastavljen je meč u Portu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

21:33 - kraj prvog poluvremena u Parizu

21:32 - 45+1. minut - Kavani hvata makazice, ali lopta odlazi pored gola.

21:32 - kraj prvog poluvremena u Portu

21:13 - 28. minut - Bajern je smanjio na 1:2, gol je dao Tijago Alkantara. Žerom Boateng je centrirao, a Tijago Alkantara iskoristio to što su ga domaći igrači zaboravili na "drugoj stativi".

21:04 - 19. minut - Kao da je malo problema imao trener domaćina Loran Blan, a sada se povredio i kapiten Tijago Silva. Morao je da napusti igru, a na teren je ušao roviti David Luiz.

21:04 - 19. minut - Barselona vodi 1:0, strelac Nejmar. Mesi je proigrao Brazilca, koji je po levoj strani ušao u kazneni prostor domaćina i gurnuo loptu desnom nogom pored golmana Sirigua.

21:01 - 16. minut - Barselona steže domaćina, pokušao je Nejmar "dropkom", ali je lopta otišla preko gola.

20:59 - 14 minut - Mesi pogodio stativu. Pucao je sa ivice šesnaesterca.

20:55 - 10. minut - Porto vodi 2:0, i drugi gol dao je Kvarežma. On je oduzeo loptu Danteu i stuštio se sam ka Nojeru, koji je bio nemoćan. Tako je na neki način kaznio promašaj Levandovskog od minut ranije.

20:54 - 9. minut - Levandovski je pogodio stativu.

20:53 - 8. minut - Šansa za PSŽ, ali je Pastore promašio loptu.

20:48 - 3. minut - 1:0 za Porto, strelac Kvarežma iz penala. Golman Bajerna Nojer je faulirao Martineza, španski sudija Karbaljo je pokazao na belu tačku, a Kvarežma precizno izveo najstrožu kaznu.

20:45 - 1. minut - Počele su obe utakmice!

20:41: Pogledajte koreografiju navijača Porta.

20:32 - PSŽ je uspešniji od Barse u međusobnim duelima u Ligi šampiona

20:30 - Fudbaleri Barselone su već završili zagrevanje, a ovako je izgledalo kada su izlazili na teren Parka prinčeva

20:19 - Mnogo navijača Bajerna je došlo u Porto

20:18 - Pune se tribine stadiona Dragao

20:09 - Barsa ima podršku u Parizu.

19:56 - Pogledajte dolazak fudbalera Barselone na Park prinčeva.

19:42 - Susret prijatelja: Nejmar iz Barselone i David Luiz, koji neće igrati za PSŽ, su drugari iz reprezentacije Brazila.

Dan ranije Atletiko i Real Madrid igrali su bez golova, dok je Juventus stekao kapital pred revanš sa Monakom golom Artura Vidala iz penala.

Finale Lige šampiona igraće se 6. juna u Berlinu.

UVOD

PSŽ – BARSELONA

Drugi veliki derbi četvrtfinala (posle Atletiko - Real) igra se u Parizu. Pari Sen Žermen je u prethodnoj rundi eliminacijom Čelsija, i to sa igracem manje na Stamford Bridžu, pokazao da ima tim za velika dela i da nije veštacka tvorevina sa gomilom preplaćenih zvezda. Sada imaju najteži moguci zadatak: Barselonu!

Međutim, i za Barsu se može reći da nije imala sreće na žrebu. Katalonci su od svih favorita dobili najteži zadatak. Iako Barsa blista od početka 2015. godine i ima sve pobede, uz onaj jedan poraz od Malage i remi u prethodnom kolu u Sevilji, znaju dobro koliko ih težak zadatak očekuje u okršajima sa "svecima". Igrali su protiv njih četiri puta u poslednje tri sezone. Poslednji put u grupi na početku ove sezone kada su dobili lekciju na Parku prinčeva, ali su uzvratili još žešće u revanšu. Kada je počela nova arapska era u Parizu, klub iz "grada svetlosti" je prvo učešće u Ligi šampiona završio baš na Nou Kampu. Tada je Barsa bila još veći favorit nego što je sada, a jedva se provukla. Morao je Mesi da uđe povređen i „na jednoj nozi“ da bude vetar u leda siagracima. Sada su snage još izjednačenije.

Barsina velika šansa su povrede i suspenzije u timu Lorana Blana. U okršaju na Parku prinčeva neće biti povređenih Tijaga Mote i Davida Luiza, kao ni suspendovanih Marka Veratija i Zlatana Ibrahimovića. Ne računajući Tijaga Silvu taj kvartet je praktično kičma "svetaca". Barsa sa druge strane računa na svo raspoloživo oružje, gde prednjači atomski triling Mesi – Nejmar – Suarez, osim na suspendovanog Danija Alveša.

PORTO – BAJERN

Bajern će kao i u osmini finala protiv Šahtjora opet morati da se nosi sa bremenom izrazitog favorita. S tim što ga ovaj put očekuje daleko opasniji protivnik od Ukrajinaca. Porto u dosadašnjem delu Lige šampiona gotovo da nije pokazivao mane. „Peške“ je došao do plasmana među osam najboljih. U timu nema Telja koji se povredio, ali jedna od najvećih vrlina Porta je da ne zavisi nikada od jednog igrača i uvek ima "plan B".

Trener Bajerna Pep Gvardiola dobro poznaje baskijskog kolegu Lopetegija, koji sedi na klupi "zmajeva", sa kojim je tri godine delio svlačionicu u Barseloni tokom igračkih dana i sigurno neće potceniti klub koji je prvu od dve titule prvaka Evrope osvojio baš protiv minhenskog giganta.

Međutim, Gvardiola ima mnogo kadrovskih problema, jer ne može da računa na Arjena Robena, Franka Riberija, Bastijana Švajnštajgera, Davida Alabu, Ćavija Martineza i Medhija Benatiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track