Utakmica između Dinama i Crvene zvezde 13. maja 1990. nije odigrana zbog incidenata navijača na stadionu Maksimir

ZAGREB - Bivši fudbaler Crvene zvezde Goran Jurić objasnio je za hrvatske medije kako mu je bilo pre 25 godina na Maksimiru kada je trebalo da bude odigrana utakmica između crveno-belih i Dinama.

Utakmica nije ni odigrana, jer je došlo do sukoba navijača Zvezde i Dinama.

"Najradije bih zaboravio taj dan. Međutim, to nije moguće i pamtiću ga ceo život. Verovatno kao i svi koji su tada bili na stadionu, bilo kao navijači ili igrači. Osećao sam se užasno čudno. Znao sam da pripadam tu, a bio sam na onoj strani. Ne znam da li možete da razumete šta hoću da kažem, ali saznanje o tome me uništavalo. Imao sam osećaj da nisam nigde. Posebno je bilo grozno kada sam se vratio u Beograd. Znate da sve odlazi do đavola, svesni ste da se vraćate tamo gde ne pripadate, tamo gde vas ne žele, ali se svejedno vraćate", rekao je Jurić.

http://www.youtube.com/watch?v=4YSI3yCI0WI

On nije želeo da komentariše izjavu Dragoslava Šekularca koji je rekao da se posebno plašio za tadašnje igrače Zvezde Roberta Prosinečkog i Jurića, koji su Hrvati.

"Došli smo u Zagreb kao prvi na tabeli i kao najbolji klub u zemlji. Želeli smo još jednom da pobedimo Dinamo. Međutim, čim smo izašli na zagravanje, shvatili smo da nešto nije u redu. Videli smo masu na tribinama koja se mlati. Strah se pojavio tek onda kad nas je policija u svlačionici branila od pomahnitale rulje. Tek tada nam je proradila svest i shvatili smo da su nam životi u opasnosti. Uveren sam da je sve bilo namešteno s nekih viših instanci, posebno onaj deo kad Boban udara policajca", rekao je Šekularac i nastavio:

"Najviše mi je bilo žao Prosinečkog i Jurića, dvojice Hrvata u našem timu. Ko zna što bi bilo s njima da su navijači došli do nas. Sve bi nas pobili, bez izuzetka, jer sve su nas doživljavali kao neprijatelje".

"Šta je Šekularac mislio ne znam. Međutim, plašio sam se, ali ne za svoju bezbednost. Znao sam da ne postoji da bilo ko od igrača strada, tako da strah nije bio usmeren u tom pravcu. Plašio sam se za bezbednost svoje sestre i zeta, koji su tog dana bili na tribinama. Kada sam video taj silan haos i divljanje, samo su mi oni bili u mislima. Verujte, takav osećaj nikom ne bih poželeo", rekao je Jurić.

On je potom rekao da nije bilo političkih prepucavanja između igrača Zvezde bez obzira na nacionalnost.

"Bili su to grozni dani. Međutim, moram da budem iskren, nikad nismo u svlačionici povlačili pitanja ko je koja nacionalnost. Nikakvih političkih prepucavanja među igračima nije bilo. I dan danas sam s većinom njih ostao dobar prijatelj", rekao je Jurić.
http://www.youtube.com/watch?v=zHD8csjhzDg

Jurić je prokomentarisao jedan od snimaka na kome se vidi kako on u druđtvu Prosinečkog, Piksija, Mrkele i Belodedića u društvu Željka Ražnatovića Arkana posmatra nerede na stadionu Maksimir.

"Ako me pitate da li postoji neka veza između mene i Arkana, odmah ću da vam kažem da ne postoji. Međutim, eto sada kada znamo ko je bio Arkan i po čemu će istorija da ga pamti, onda možete da zamislitet kako mi je bilo među njima dok su moji bili napadnuti. Grozne su to stvari", naveo je on.

Jurić je igrao za Zvezdu od 1987. do 1991. godine.

(Index.hr)