(VIDEO) NA DANAŠNJI DAN JE SVE POČELO: Pogledajte kako je počela mundijalska magija pravog Ronalda
Foto: FIFA

Stvarno Fenomen

(VIDEO) NA DANAŠNJI DAN JE SVE POČELO: Pogledajte kako je počela mundijalska magija pravog Ronalda

Fudbal -
Legendarni Brazilac se pre 17 godina prvi put upisao u strelce na Svetskim prvenstvima

Nekadašnji brazilski fudbaler Nazario da Lima Ronaldo na današnji dan pre 17 godina postigao je svoj prvi gol na Svetskim prvenstvima.

Zuba ili Fenomen, kako legendarnog Brazilca od milošte zovu, 16. juna 1998. godine u meču drugog kola Grupe A Svetskog prvenstva u Francuskoj protiv Maroka upisao se u strelce već u devetom minutu. Njegova reprezentacija je na kraju pobedila 3:0 u toj utakmici.

Kasnije, Brazil je stigao do finala u kome Ronaldo nije igrao, a razlog njegovog odsustva iz okršaja za trofej sa Francuzima zauvek je ostao prekriven velom tajne. Doduše, postoji zvanična verzija prema kojoj je bio bolestan, ali malo ko u nju veruje.

"Pravi" Ronaldo, kako ga mnogi nazivaju od pojave Kristijana, bio je u sastavu reprezentacije Brazila i četiri godine ranije u SAD, ali nije igrao, pa nije učestvovao u osvajanju titule planetarnog šampiona. Nastupao je na tri Svetska prvenstva, 1998, 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, gde je bio najzaslužniji za trijumf Brazila, i 2006. u Nemačkoj. Ukupno je na Mundijalima postigao 15 golova, na 19 utakmica, što ga čini drugim najboljim strelcem u istoriji takmičenja. Efikasniji od njega je samo Nemac Miroslav Klose, sa golom više, ali i pet mečeva više.

http://www.youtube.com/watch?v=nycvz6VwAG4
http://www.youtube.com/watch?v=nfjD9Kz8DDY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track