TOLE OZBILJNO UZNEMIREN: Pravda nije zadovoljena odlukom CAS, a mi moramo da sklonimo huligane
Foto: Dado Đilas

Reakcije iz FSS

TOLE OZBILJNO UZNEMIREN: Pravda nije zadovoljena odlukom CAS, a mi moramo da sklonimo huligane

Fudbal -
Predsednik i generalni sekretar FSS, Tomislav Karadžić i Zoran Laković, oglasili se posle odluke da se meč iz Beograda registruje pobedom Albanaca

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Tomislav Karadžić rekao je danas da odlukom Arbitražnog suda u Lozani da prekinuti meč u Beogradu registruje u korist Albanije pravda nije zadovoljena i da je za FSS prioritet da se stvori ambijent u kojem će se o bodovima odlučivati na terenu.

"Povodom odluke Arbitražnog suda u Lozani, koju smo primili 10. jula 2015. godine, sa ozbiljnim nemirom moram da konstatujem da pravda nije zadovoljena i da je, smatram, neopravdano jedna strana osuđena, a druga pomilovana. Da li je poruka koja je poslata ovom odlukom za puštanje drona iznad terena za vreme utakmice dobra? Nije! I nikada neću prihvatiti odluku kojom se takvo ponašanje tretira kao "patriotsko", naveo je Karadžić u izjavi za sajt FSS.

On je poručio da je sada svima ponajmanje potrebno da se bavimo provokacijama onih koji prekidaju utakmicu dronom, jer to je gubljenje energije na glupe stvari.

"Naša je obaveza i jedina ispravna misija da stvorimo ambijent u kojem se bodovima na terenu neće suditi van terena. Uslovi za to poznati su i FSS i državi Srbiji, a osnovni i inicijalni je da se nekolicina huligana i njiihovih nalogodavaca, koji ne vole fudbal, sklone sa terena i oko sportskih terena. Sve dok se budu tolerisala divljanja nalik na ona u Đenovi, a onda i istrčavanje na teren u Beogradu i slični, ceo fudbal će i dalje biti talac običnih izvršilaca bednih nalogodavaca".

Prema njegovim rečima organizatori organizatori i inspiratori huliganskih grupa naneli su ogromnu štetu srpskom sportu i državi Srbiji pozivajući se na to, da su oni "stručnjaci za manipulaciju masama" i da to njima pripada.

"Očitio je da Evropa ne priznaje huliganstvo i divljanje i ukoliko hitno ne rešimo uzroke nemilih događaja, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni, i klupski i reprezentativni fudbal biće izopšteni iz svih evropskih takmičenja", zaključio je Karadžić.

Generalni sekerar FSS Zoran Laković odluku CAS nazvao je političkom i dodao da ona ugrožava osnovna pravila fudbala kao igre.

"Posle detaljne analize obrazloženja presude Arbitražnog suda, još čvršće stojim na stanovištu da je ona politička, nepravedna, selektivna i u krajnjem slučaju poptuno nerezonska. Ovde nije u pitanju samo nepravda prema FSS, našoj reprezentaciji, srpskom fudbalu u celini i svakom akteru igre ponaosob, već presuda podriva i zadire u čitav sistem istorijskih pravila fudbala, koji je ustanovljen pre više od jednog veka", rekao ej Laković za sajt FSS.

On je dodao da su sada fudbal i UEFA, kao njena evropska kuća, dovedeni u poziciju da se sama igra osnovnog i jasnog ustanovljenog pravila - da je odluka sudije na terenu nepromenljiva - podvodi pod sumnju i nipodaštavajući položaj.

"Tako se ovim presedanom, oličenom u šokantnoj presudi Suda iz Lozane, širom otvaraju vrata raznim manipulacijama, gde će se sudbine svih budućih utakmica kreirati u advokatskim kancelarijama i sudnicama, a ne na fudbalskim igralištima među samim akterima. To je taj nonsens svetske razmere: da svaki ofsajd, faul ili jedanaesterac mogu da budu predmet sudskog spora. U tom slučaju, učinak trenera, igrača i sudija gubi svaki smisao, što fudbal neumitno vodi u propas. Tu opasnost prepoznala je i UEFA i uveren sam da će njihov pravni tim potražiti pravdu kroz žalbu Federalnom sudu u Švajcarskoj", zaključio je Laković.Milošević: Mojoj generaciji sankcije, a sadašnjoj CASNekadašnji kapiten fudbalske reprezentacije Savo Milošević, trenutno jedan od potpredsednika FSS, rekao je da odluka Arbitražnog suda iz Lozane (CAS) da prekinutu utakmicu iz Beograda registruje u korist Albanije izaziva zgražavanje i revolt.

"Odluka Arbitražnog suda u Lozani definitivno ima političku konotaciju i samim tim u meni izaziva zgražavanje i revolt. Jasno mi je da taj bes pojačava i sve ono kroz šta sam prošao u igračkoj karijeri, kada smo moji klupski i reprezentativni drugovi i ja bili izloženi političkim sankcijama i nepravdi onih kojima je sport bio samo mehanizam za pritiske i ucene", izjavio je Milošević za sajt FSS.On je dodao, da nažalost, i sadašnja generacija srpskih fudbalera doživljava sličnu sudbinu - da se tim kažnjava, a rezultat kreira izvan terena."Ovde ne govorim o fudbalskom kvalitetu, samo želim da on bude izražen kroz veštinu igranja, a ne lobiranja. Lakše je podneti sportski poraz na terenu, nego političku pobedu na sudu. Mi smo takmičari i neka nam dozvole da to stvarno i budemo", poručio je MIlošević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track