(VIDEO) DAN ODLUKE ZA HRVATSKU: Zbog kukastog krsta sa Poljuda leteće sa Evra?
Foto: Reuters

uefa kažmnjava

(VIDEO) DAN ODLUKE ZA HRVATSKU: Zbog kukastog krsta sa Poljuda leteće sa Evra?

Fudbal -
Evropska fudbalska unije danas će saopštiti konačnu odluku, koja se kreće u rasponu od novčane kazne, do izbacivanja iz kvalifikacija

Disciplinska komisija UEFA u četvrtak će na sastanku odlučiti o kazni za Fudbalski savez Hrvatske zbog kukastog krsta na poljudskom travnjaku tokom utakmice kvalifikacija za šampionat vrope sa Italijom (1:1) u junu.

Dok hrvatske vlasti još traže počinioce sa Poljuda, koje je snimila kamera prilikom ulaska na stadion, Damir Vrbanović i HNS zaradili su prijave kao odgovorne osobe i rasplet se još čeka. U međuvremenu je Vrbanović uhapšen zbog navodnih malverzacija u Dinamu sa braćom Mamić. Ta trojka, uključujući i predsednika Davora Šukera, za navijače i deo javnosti glavni je krivac za aktualno stanje u hrvatskom fudbalu.

Svastika je bila idealno sredstvo da se izazove velika pažnja. U nekoliko minuta slika nacističkog simbola obišla je svet i dobila reklamu od 90 minuta. UEFA-u će sve te priče vrlo malo zanimati. Njena maksima je nulta stopa tolerancije na netoleranciju, fašizam i diskriminaciju, a prema najavama "insajdera", UEFA bi mogla od Hrvatske napraviti primer za ostale.Iako prvi čovek HNS-a Davor Šuker tvrdi da Hrvatskoj preti izbacivanje sa Evra, malo je verovatno da će se UEFA odlučiti na tako drastičnu kaznu koja bi povukla brojne posledice, od sponzorskih do televizijskih ugovora.Platiniju je pisao i hrvatski premijer Zoran Milanović s porukom kako su Hrvati antifašisti, a iz Niona mu je odgovoreno da je njegovo pismo prosleđeno Disciplinskoj komisiji.

Koje su moguće kazne?

- Oduzimanje šest bodova (Hrvatska bi imala osam bodova i delila bi treće mesto sa Bugarskom)- Oduzimanje tri boda (Hrvatska prepušta vrh, imala bi 11 bodova, jedan više od trećeplasirane Norveške)- Oduzimanje šest bodova uslovno (Hrvatska bi ostala bez bodova ako se do kraja kvalifikacija ponovi sličan incident)- Žestoka novčana kazna (jedna u moru novčanih kazni za HNS)- Još utakmica bez gledalaca (Hrvatska će Bugarsku već dočekati na praznom Poljudu...)- Izbacivanje iz kvalifikacija

Kurir sport / Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track