(VIDEO) SPEKTAKULARNI SUPERKUP: Otpisani Pedro doneo Barseloni pobedu nad Seviljom 5:4 i trofej
Foto: Reuters

Neverovatna utakmica u Tbilisiju

(VIDEO) SPEKTAKULARNI SUPERKUP: Otpisani Pedro doneo Barseloni pobedu nad Seviljom 5:4 i trofej

Fudbal -
UEFA Superkup osvojio je šampion Evrope, koji je vodio 4:1, ali su Andalužani uspeli da stignu do 4:4 i produžetaka, u kojima im je presudio rezervista Pedro
1 / 5 Foto: AP

Fudbaleri Barselone osvojili su UEFA Superkup pobedom nad Seviljom u spektakularnoj utakmici odigranoj na stadionu "Boris Paičadze" u Tbilisiju - 5:4 posle produžetaka, u regularnom toku bilo je 4:4.

Barselona je "tripleti" osvojenoj u 2015. godini (Liga šampiona, titula u Španiji, Kup kralja) dodala još jedan trofej. Peti put je trijumfovala u Superkupu Evrope, u devetom pokušaju, i na vrhu "večne liste" osvajača izjednačila se sa Milanom. Sevilji je ovo bilo četvrto učešće, ali je ostala na samo jednoj pobedi, i to onoj iz 2006. upravo protiv Barselone (3:0).

Večerašnja utakmica je bila neverovatna! Sevilja je povela već u trećem minutu preko Banege iz slobodnog udarca, ali je na isti način Mesi dva puta pogodio, u sedmom i 16. minutu. Kada su Rafinja u 44. minutu i Luis Suarez u 52. povećali prednost evropskog šampiona na 4:1, svi su već videli još jedan pehar u trofejnoj sali na "Nou Kampu"... Osim igrača Sevilje.

Ekipa Luisa Enrikea se uspavala, a igrači Unaija Emerija su postajali sve agresivniji i odlučniji u nameri da naprave čudo. I napravili su ga. Jer, kako drugačije nazvati dolazak na 4:4 proitv moćne Barselone?! Rejes u 57. minutu, Gameiro iz penala u 72. i debtant Konopljanka u 81. kreirali su to čudo. Meč je ušao u produžetke...

Pobednika meča i osvajača trofeja odlučio je Pedro golom u 115. minutu. Ironično, jer trener Luis Enrike ga je ostavio na klupi, iako se očekivalo da će početi utakmicu umesto bolesnog Nejmara. Međutim, Pedro je na neki način time kažnjen, jer je zahtevao da ga puste u Mančester (to je priznao sportski direktor Barselone Robert Martinez). Na kraju, verovatno poslednjim golom u dresu Barselone, doneo je još jedan pehar na "Nou Kamp".

SASTAVI

Trener Barselone Luis Enrike je, umesto Nejmara koji ima zauške, ukazao šansu Rafinji. Nije mogao da računa ni na povređenog Đordija Albu, pa je na levom beku probao Žeremija Matijea. Trener Sevilje Unai Emeri na klupi je ostavio najveće pojačanje, Jevgena Konopljanku.

BARSELONA: Ter Štegen - Dani Alveš, Pike, Maskerano (od 93. Pedro), Matje - Inijesta (od 63. Roberto), Buskets, Rakitić - Mesi, Rafinja (78. Bartra), Luis Suarez.

SEVILJA: Beto - Koke, Rami, Krihovijak, Tremulinas - Kron Deli, Banega, Rejes (od 68. Konopljanka), Ibora (od 80. Marijano), Vitolo - Gameiro (od 80. Imobile).

TOK MEČA:

115. minut - 5:4 - Pedro! Mesi je iz slobodnjaka pogodio živi zid, ponovo je šutirao, Beto je odlično intervenisao, ali je na loptu naleteo Pedro i zakucao je u mrežu.

109. minut - Prvo Krihovijak, a sada i Vitolo žale se na povrede, ali Unai Emeri je, kao i Luis Enrike, izvršio sve tri izmene.

Kapiten Barselone očima ne veruje: Kada je Inijesta izašao iz igre njegov tim je vodio 4:2.

106. minut - Počeo je drugi produžetak.

Kraj prvog produžetka - Bez ritma, bez šansi... Barselona je sve vreme napadala, ali ništa iz toga nije proisteklo.

93. minut - Izgleda se Luis Enrike pokajao što je pokušao da se "zatvori", pa je uveo Pedra umesto Maskerana.

91. minut - Utakmica je nastavljena.

Kraj drugog poluvremena

81. minut - 4:4! Konopljanka! Izjednačenje su doneli novajlije - rezervisti Sevilje. Asistirao je Imobile, a pogodio Konopljanka.

80. minut - Emeri osvežava tim: Imobile je zamenio Gameira, a Marijano Iboru.

78. minut - Enrike pojačava odbranu uvođenjem Bartre umesto Rafinje.

72. minut - 4:3- Strelac Gameiro iz penala - Tremulinas je centrirao sa leve strane, Vitolo je želeo da loptu glavom pošalje u mrežu, ali ga je oborio Matije, koji je zbog toga dobio žuti karton, a Gameiro je sveo minus Sevilje na samo jedan gol.

68. minut - Debituje Konopljanka. Pojačanje Sevilja ušlo je u igru umesto Rejesa.

63. minut - Serhi Roberto je zamenio Inijestu, koji je kapitensku traku predao Mesiju.

62. minut - Prečka! Umalo Rafinja nije postigao svoj drugi gol, ali je njegov udarac zaustavio okvir gola.

57. minut - 4:2 - Hoze Antonio Rejes! Vitolo je centrirao sa levog krila, lopta je preletela Barsine defanzivce i pala na peterac, pa Rejesu nije bilo teško da matira Ter Štegena.

52. minut - 4:1 - Luis Suarez! Pogrešio je Tremulinas, Rakitić je dodao Busketsu, koji je proigrao Urugvajca, a on se našao sam pred golmanom Betom i poslao mu loptu kroz noge.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

Mesi se sada izjednačio sa Kristijanom Ronaldom po broju golova u evro kupovima. Obojica su postigla po 80!

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kraj prvog poluvremena

44. minut - 3:1 - Rafinja! Suarez je promašio "zicer", ali je ponovo uzeo loptu, sačekao idealan trenutak i uposlio Rafinju kome nije bilo teško da pogodi mrežu iz blizine.

41. minut - Posle dugo vremena zapretila je Sevija, ali Gameiro se nije snašao u dobroj poziciji.

28. minut - Poništen gol Barselone zbog ofsajda u kome se našao Luis Suarez.

16. minut - 2:1 - Mesi ponovo! Ovaj put je fauliran Rakitić, opet je Mesi izveo slobodan udarac i opet pogodio! Sada sa još veće udaljenosti nego pre devet minuta.

7. minut - 1:1 - Mesi! Krihovjak je napravio prekršaj nad Luisom Suarezom, a Mesi iz "slobodnjaka" postigao gotovo identičan gol kao njegov zemljak Banega četiri minuta ranije.

3. minut - 0:1 - Vođstvo Sevilji doneo je Ever Banega. Maskerano je faulirao Rejesa, Argentinac je izveo slobodan udarac sa 18 metara, prebacio je "živi zid" i zatresao mrežu.

1. minut - Utakmica je počela!

20:40 - U prvom timu Barselone nema Pedra, kako se očekivalo s obzirom na to da je Nejmar bolestan. Priliku je dobio Rafinja. Mediji spekulišu da to ima veze sa Pedrovim zahtevom da ga klub pusti da ide. Saga oko njegovog transfera u Mančester junajted traje dugo, a danas je sportski direktor Barselone Robert Fernandez potvrdio da Pedro zahteva da napusti "Nou Kamp".

20:37 - Inače, Boris Paičadze, čije ime nosi velelepno zdanje u Tbilisiju, bio je legendarni fudbaler Dinamo Tbilisija. Igrao je od 1936. do 1951. Preminuo je 1990. u 77. godini života.

20:33 - Utakmica po lokalnom vremenu počinje u 22:45. To znači da će se završiti iza ponoći, u sredu.

20:28 - Utakmicu sudi Vilijam Kolum iz Škotske.

20:22 - Kapiten Barselone Andres Inijesta ima priliku da pretekne Ćavija, od koga je nasledio traku, po broju osvojenih trofeja. Inijesta ih ima 27, a od večeras bi mogao da bude najtrofejniji Španac u istoriji fudbala. Osvojio je sve i sa Barselonom i sa reprezentacijom Španije, ali zanimljivo da nema najviše Superkupova u klubu. Specijalista za ovo takmičenje je Dani Alveš (četiri). I Brazilac, baš kao i Inijesta ima 27 trofeja u karijeri.

20:17 - Za Barselonu nema odmora posle meča u Tbilisiju, jer samo tri dana kasnije, u petak 14. avgusta, igra prvu utakmicu španskog Superkupa sa Atletik Bilbaoom, koga je pobedila u finalu Kupa kralja 3:1. Revanš je na programu već u ponedeljak. Primera počinje u petak 21. avgusta duelom Malage i Sevilje, a zanimljivo je da će Barsa u prvom kolu igrati sa Atletik Bilbaoom treći put za devet dana, i to na „San Mamesu”.

Stadion Boris Paičadze, Foto: AP
Stadion Boris Paičadze, Foto: AP

Spomenik Borisu Paičadzeu ispred stadiona, Foto: AP
Spomenik Borisu Paičadzeu ispred stadiona, Foto: AP

20:11 - Barselona dočekuje prvi zvanični meč nove sezone sa gotovo istim sastavom sa kojim je u prošloj osvojila triplu krunu. Nema više Ćavija, koji je otišao u katarski Al Sad, a "Nou Kamp" su napustila i nekolicina igrača koja ionako nisu ni igrala kod trenera Luisa Enrikea. Stigli su Arda Turan iz madridskog Atletika i Aleiks Vidal upravo iz Sevilje, ali zbog suspenzije na licenciranje igrača koju je FIFA izrekla Barseloni, njih dvojica će steći pravo igranja tek u januaru sledeće godine. Znatno veća tranzicija je bila na "Sančez Pishuanu". Osim Vidala, Sevilju su napustili i Karlos Baka (Milan), Stefan Mbija (Trabzon) i mnogi drugi manje važni igrači, a došli su Mihael Kron-Deli (Selta), Adil Rami (Milan), Jevgen Konopljanka (Dnjepar), Ćiro Imobile (Borusija Dortmund), Stiven N’Zorzi (Stouk), Serhio Eskudero (Hetafe) i još nekoliko ne tako zvučnih novajlija. Ukoliko strateg Unai Emeri uspe da uklopi pojačanja u postojeći sistem, Sevilja će biti znatno jača nego prošle sezone.

20:06 - Barselona nije izgubila od Sevilje u poslednjih 11 međusobnih duela, od kojih je dobila osam. Poslednji put Andalužani su se radovali protiv Katalonaca u avgustu 2010, na svom "Sančez Pishuanu" 3:1, ali je njihova radost kratko trajala, jer su u revanšu Superkupa Španije na „Nou Kampu” izgubili čak sa 0:4.Biće ovo 152. susret ovih rivala u svim takmičenjima. Barselona je dobila 80 mečeva, a Sevilja 38, uz 34 remija.

Igrači Sevilje na stadionu Boris Paičadze, Foto: AP
Igrači Sevilje na stadionu Boris Paičadze, Foto: AP

20:03 - Trener Sevilje Unai Emeri nikada se nije radovao pobedi nad Barselonom, sa kojom se sastajao čak 19 puta vodeći četiri različita kluba, i to: Almeriju, Valensiju, moskovski Spartak i Sevilju. Emeri će morati da obrati posebnu pažnju na Lionela Mesija, koji očigledno ima nešto protiv 43-godišnjeg stručnjaka, jer je u tih 19 utakmica protiv njegovih ekipa dao čak 22 gola.

20:01 - Luis Enrike može da postane tek četvrti koji je Superkup osvajao i kao igrač i kao trener, što je prethodno uspelo Pepu Gvardioli, Karlu Anćelotiju i Dijegu Simeoneu.

19:55 - Dani Alveš će peti put biti učesnik ove predstave, a ako Barselona pobedi, brazilski desni bek će se izjednačiti sa rekorderom Paolom Maldinijem po broju trofeja – četiri. Legendarni Italijan ih je sve osvojio sa Milanom, a Dani Alveš se jednog domogao sa Seviljom i dva sa Barselonom.Osim Alveša, još dvojica bivših igrača Sevilje sada nose dres katalonskog kluba, brazilski defanzivac Adrijano i hrvatski vezista Ivan Rakitić. U Enrikeovom timu je i Aleiks Vidal, ali on nema pravo igranja.

Fudbaleri Barselona na jučerašnjem treningu, Foto: AP
Fudbaleri Barselona na jučerašnjem treningu, Foto: AP

19:49 - Danas gledamo 40. izdanje Superkupa , a prvi put se dešava da snage odmeravaju rivali koji su se već sastajali. Ujedno, ovo je treći put da se za trofej bore španski timovi, posle već pomenute 2006. i prošle godine, kada je Real Madrid savladao Sevilju 2:0.

19:44 - Barselona je najviše puta učestvovala u Superkupu, ali i najviše puta i doživljavala poraze. Ima polovičan učinak, u osam mečeva za trofej, po četiri puta je pobeđivala i gubila. Sevilji je ovo četvrto učešće, drugo uzastopno, a samo je jednom bila uspešna, i to 2006. upravo protiv Barselone. Pobedila je čak 3:0.

http://www.youtube.com/watch?v=tfwGdt4LcbE

19:35 - Španci su imali najviše uspeha u Superkupu, 12 puta su se radovali. Italijani su pobeđivali devet puta, Englezi sedam, Belgijanci tri...

19:30 - Najviše trofeja u Superkupu ima Milan - pet, slede ga Barselona sa četiri, Liverpul sa tri, Real Madrid, Ajaks, Anderleht, Juventus, Valensija i Atletiko Madrid sa po dva, dok su ga po jednom osvojili Porto, Bajern, Mančester junajted, Čelsi, Sevilja, Dinamo Kijev, Notingem Forest, Aston Vila, Aberdin, Steaua, Mehelen, Parma, Lacio, Galatasaraj i Zenit.

19:25 - Podsetite se kako su Barselona i Sevilja pobedile u finalima Lige šampiona i Lige Evrope. Katalonci su savladali Juventus 3:1, a Andalužani su bili bolji od Dnjepra 3:2.

http://www.youtube.com/watch?v=-5jOb_Gb8pU
http://www.youtube.com/watch?v=fJj0ChMuoIU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track