ŠIMUNIĆ TRAŽI: Fašistički pozdrav Za dom spremni uvesti u hrvatsku vojsku!
Foto: Fonet/AP

Potpisao peticiju

ŠIMUNIĆ TRAŽI: Fašistički pozdrav Za dom spremni uvesti u hrvatsku vojsku!

Fudbal -
Svetska fudbalska federacija FIFA kaznila je Šimunića s deset utakmica suspenzije zbog pomenutog pokliča

Grupa hrvatskih građana zatražila je od predsednice Kolinde Grabar Kitarović i predsednika HDZ-a Tomislava Karamarka da se u službenu upotrebu u hrvatskim oružanim snagama uvede fašistički pozdrav "Za dom spremni".

Organizatori tvrde da je peticiju, koja je potpisivana putem Interneta, potpisalo 3.200 osoba. Potpisnici peticije tvrde da je pozdrav "Za dom spremni", koji je za vreme Drugog svetskog rata bio službeni pozdrav ustaškog pokreta, zapravo "starohrvatski pozdrav".

Među potpisnicima je i bivši fudbaler Josip Šimunić, koji je zbog pomenutog pozdrava kažnjen od strane Međunarodne fudbalske organizacije (FIFA), Međunarodnog sportskog arbitražnog suda (CAS) i Saveznog suda u Švajcarskoj.

Bivši hrvatski reprezentativac je posle pobede njegovog nacionalnog tima protiv Islanda u baražu za Svetsko prvenstvo 2014. godine poveo skandiranje "Za dom spremni", što je prihvatila publika na stadionu "Maksimir" u Zagrebu.Svetska fudbalska federacija FIFA kaznila je Šimunića s deset utakmica suspenzije zbog koje je propustio Mondijal u Brazilu.

Fudbaler se žalio na ovu odluku, ali je CAS potvrdio odluku i proglasio Šimunića krivim za "uvredu dostojanstva grupe ljudi koristeći diskriminišuće reči."

Savezni sud u Švajcarskoj odbio je kasnije žalbu Josipa Džoa Šimunića koji se žalio na odluku Međunarodnog sportskog arbitražnog suda (CAS) u Lozani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track