(VIDEO, FOTO) GROBARI SE NADAJU REPRIZI: Pre tačno pet godina Partizan ušao u Ligu šampiona
Foto: Uefa.com

Čuveni penali u Briselu

(VIDEO, FOTO) GROBARI SE NADAJU REPRIZI: Pre tačno pet godina Partizan ušao u Ligu šampiona

Fudbal -
Crno-beli su vodili 2:0 u revanšu protiv Anderlehta, koji je izjednačio na 2:2, koliko je bilo i u prvom meču u Beogradu
1 / 2 Foto: Uefa.com

Na današnji dan pre pet godina fudbaleri Partizana su drugi put ušli u Ligu šampiona.

Tog 24. avgusta 2010. godine crno-beli su igrali revanš poslednje runde kvalifikacija sa Anderlehtom u Briselu. Prvi meč, odigran u Humskoj, završen je rezultatom - 2:2.

"Kraljevski klub" iz Brisela je važio za favorita i pre prve utakmice, a naročito posle dva gola postignuta u gostima. Međutim, crno-beli se nisu mirili sa tim.

Golovima Brazilca Klea u 15. i 53. minutu Partizan je došao u predvorje raja! Poveo je 2:0.

Ipak, domaćin je na brzinu uspeo da izjednači na 2:2 pogocima Lukakua u 64. i Žilea u 71. minutu.

Do kraja regularnog toka meča nije bilo golova, baš kao ni u dodatnih 30 minuta. O učesniku Lige šampiona odlučivali su penali.

Na penal ruletu kuglica je stala na crno-belo polje, kao i sedam godina ranije u Njukaslu, posle čega je Partizan prvi put bio učesnik elitnog takmičenja.

Crno-beli su na startu serije stekli prednost pogotkom Klea i promašajem Suareza. U drugoj seriji su oba izvođača bila neprecizna: Mladen Krstajić i Bilja, a u trećoj su oba pogodila metu: Radosav Petrović i Žile. U četvrtoj je rezultat izjednačen posle promašaja Aleksandra Davidova i gola Ležera. A onda je petu seriju otvorio Vojislav Stanković pogotkom, a tačku na dvomeč stavio je Busufa, koji je pucao visoko preko gola.

Trener Partizana Aleksandar Stanojević nije mogao da računa na Moreiru na ovom meču, a već u 19. minutu teren je zbog povrede napustio Saša Ilić.

ANDERLEHT: Proto - Žile, Juhaš, Mazuh, Dešaht - Suarez, Bilja, Kujate (od 60. Ležer), Polak, Suarez - Busufa - Lukaku.

PARTIZAN: Radiša Ilić - Stevanović, Marko Jovanović, Krstajić, Lazevski - Tomić (od 82. Stanković), Petrović, Smiljanić, Saša Ilić (od 19. Davidov) - Iliev (od 101. Bogunović), Kleo.

Te sezone u grupi sa Arsenalom, Šahtjorom i Bragom crno-beli nisu osvojili ni bod.

http://www.youtube.com/watch?v=Dlld92Romqo
http://www.youtube.com/watch?v=wsVBwFKSwRw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track