(VIDEO) VELIKI AS FUDBALA: Samo je jedan čovek trenirao Zvezdu i Partizan i igrao u obe ekipe
Foto: FK Partizan

Voleli su ga i crveno i crno-beli

(VIDEO) VELIKI AS FUDBALA: Samo je jedan čovek trenirao Zvezdu i Partizan i igrao u obe ekipe

Fudbal -
Pravi kapiten, autoritet na terenu, vođa odbrane, neprevaziđen na svom mestu, sjajan tandem sa Jusufijem, tako je prolazilo vreme Vasovića u Partizanu

Derbi stiže, 70. godina istorije je prošlo iza leđa Crvene zvezde i Partizana. Mnogo velikih asova je igralo derbi, mnogi veliki asovi su i trenirali ove dve ekipe, ali samo jedan čovek je trenirao obe ekipe i igrao u obe ekipe. Jedan veliki as, koji je ostao zapisan i kao kapiten, praktično legenda, još jednog evropskog velikana fudbala – Ajaksa.

Za one mlađe naraštaje koji ne znaju reč je o Veliboru Vasoviću.

Velibor Vasović je rođen u porodici sa još osmoro braće i sestara, a bio je najmlađi sin u jednoj siromašnoj porodici tog trećeg oktobra 1939. godine u Požarevcu. Kažu, sa talentom se rađa. Možda je to slučaj i sa Veliborom Vasovićem, ali taj talenat je on izbrušio velikim radom, pošto već sa 15 godina debituje sa Partizan. Postaje vođa čuvenih Partizanovih beba, vodi ih do finala Kupa Evropskih Šampiona protiv Real Madrida 1966. godine gde, gle čuda, on daje prvi gol za vođstvo i ispostaviće se jedini za Partizan u tom meču.

Velibor Vasović, "totalni fudbaler", jedan od inspiratora rađanja ideje o totalnom fudbalu, jedini čovek koji je igrao...

Posted by Istorija ex yu fudbala on четвртак 10. септембар 2015.

Pravi kapiten, autoritet na terenu, vođa odbrane, neprevaziđen na svom mestu, sjajan tandem sa Jusufijem. Ni 300 utakmica za Partizan i četiri osvojena prvenstva nisu bila dovoljna da bi ga zadržali, pa Velibor pravi potez 1963. godine za anale. Prelazi u redove rivala Crvene zvezde za tada veoma velikih pet miliona dinara. Ipak, ljubav prema Partizanu je jača pa se vraća nakon dve godine i dolazi do gore opisanog finala.

Posle toga Vasović odlazi u Ajaks. Ponovo Vasović izrasta u vođu na terenu i van njega i kao kapiten vodi Ajaks do finala K.E.Š.-a ali ovaj put ga osvaja. Ipak ne iz prvog puta, 1969 usledio je poraz od jakog Milana, gde isto kao i tri godine ranije Velibor Vasović postiže počasni gol, a 1971. godine upisana je pobeda protiv Panatanaikosa koji je izbacio Crvenu zvezdu u polufinalu. Ponosno diže Velibor taj željeni trofej.

http://www.youtube.com/watch?v=AAeVXFp06cs

Holanđani su ga obožavali do te mere da su napravili i tv emisiju o njemu, pa čak su objavili i poštansku marku sa njegovim likom! Velibor Vasović je bio predvodnik jednog novog talasa u fudbalu. Totalnog fudbala. Onog fudbala kojim su Holanđani oduševljvali svet 70-ih godina prošlog veka.

U reprezentaciji je ostvario nešto skromniji učinak od 32 utakmice i dva gola, i zanimljivosti da nije odigrao nijednu utakmicu na svetskom prvenstvu.

Odmah posle završetka igračke karijere Vasović 1971. godine prelazi u trenere. Prva stanica je matični klub Partizan. Ne mnogo uspeha, peto pa četvrto mesto, možda nije bilo suđeno. Posle ga put vodi u zrenjaniski Proleter i francuski Anžer, pa redom PSŽ, Etinkos, da bi 1986. godine došao po drugi put u Crvenu zvezdu. Prve sezone zauzima treće mesto, ali naredne osvaja titulu Jugoslavije. Time se Velibor Vasović upisuje u istoriju. Nedugo posle 1988. godine vodi još Belinconu iz Švajcarske i završava trenersku karijeru da bi se posvetio svom pozivu pravnika.

http://www.youtube.com/watch?v=IGMcfXZC2zQ

Velibor Vasović istinska legenda Partizan, Crvene zvezde, Ajaksa, jugoslovenskog, srpskog i Evropskog fudbala. Neponovljivi. Možda bi ovo trebalo da vas podseti pre novog derbija da nije sve tako crno-belo niti crveno-belo. Da su nekada i davno pre 50 godina asovi menjali dresove i ponovo bili najbolji u svom pozivu fudbalera. Da mržnja ne može da preovlada majstorstvo i nekada častan posao fudbalera.

Velibor Vasović je taj primer, primer TOTALNOG u svakom smislu. Ove godine je prošlo 13 godina od smrti Velibora Vasovića, jednog od tvoraca totalnog fudbala, a može se reći i one velike generacije Crvene zvezde koja je poharala Evropu.Nebojša Jakovljević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track