RIKVERC: Počeli kao direktori, završili kao treneri!
Foto: Marina Lopičić, Nemanja Pančić

Bivši asovi iz fotelje na klupu

RIKVERC: Počeli kao direktori, završili kao treneri!

Fudbal -
Ivan Tomić poslednji u nizu onih koji su odelo zamenili trenerkom. Pre njega to su učinili još neki proslavljeni fudbaleri

Biti funkcioner kluba u Srbiji ili još bolje nacionalnog fudbalskog saveza trebalo bi da bude vrhunac profesionalne karijere jednog sportskog radnika, ali nemali broj njih u ovom našem fudbalu odlučio se da ide u obrnutom smeru.Zapravo, oni su, najmanje svojom krivicom, žrtve potpunog izostanka ikakve ideje i planskog rada u srpskom sportu, pre svega fudbalu. Poznato je da su fudbaleri u prvim godinama nakon završetka igračke karijere najranjiviji jer ne znaju kakao da se ponašaju u situacijama kad nemaju obaveze, pa su na nagovor tadašnjih čelnika klubova i pod pritiskom javnosti prihvatali značajne funkcije u kojima, ispostaviće se kasnije, sebe nisu videli.Zato su uspeli da se pronađu u trenerskom poslu i pred sobom su postavili nove ciljeve. Pojedini od njih poput Milorada Kosanovića i Dragana Stojkovića već su se dokazali i kao treneri, a Zoran Mirković, Gordan Petrić i Ivan Tomić tek krče svoj put u poslu koji vole. Poslednji je bio direktor Partizana, a nedavno je promovisan kao trener Teleoptika.

Ivan TomićPravo iz kopački uskočio je u fotelju sportskog direktora Partizana koju je, po svim ocenama, obavljao možda i najbolje od svih u poslednjih deset godina. Crno-bele je napustio u decembru 2009. godine, u leto 2014. dobio je priliku da radi s omladinskom selekcijom Srbije, a pre samo dva dana ostvario je drugu pobedu u uloziprvog trenera Teleoptika, gde ga spremaju da preuzme prvi tim kluba iz Humske.

Gordan PetrićNakon završene igračke karijere član čuvenih „čileanaca“ posvetio se privatnom biznisu, a 2007. postao je generalni sekretar FK Partizan. Na toj funkciji je ostao 11 meseci, da bi se povukao zbog porodičnih razloga. Već 2013. godine posvetio se trenerskom poslu i sedeo je na klupi Bežanije i Sinđelića, a trenutno je trener Zemuna.

Zoran Bata MirkovićU avgustu 2007. postavljen je na mesto direktora reprezentativnih selekcija FSS, ali je na toj funkciji proveo tek nekoliko meseci, a posle samo godinu dana postao je potpredsednik Partizana. Nedugo posle obavljao je funkciju pomoćnika Gorana Petrića u Sinđeliću, a nakon što je on prešao u Zemun, postao je prvi trener beogradskog kluba.

Dragan Piksi StojkovićLegendarni fudbaler Crvene zvezde obavljao je funkciju predsednika Fudbalskog saveza Srbije od 2001. do 2005. i odatle je prešao na Marakanu, gde je bio prvi čovek kluba do 2007. Nakon burnih dešavanja napustio je crveno-bele i preselio se u Japan i preuzeo ekipu Nagoje, u kojoj je ostao do 2013. Trenutno je trener kineskog Guangdžoua.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track