ZVEZDA I PARTIZAN  PORUČUJU: Ne damo petokraku!

Prepoznatljiv simbol

ZVEZDA I PARTIZAN PORUČUJU: Ne damo petokraku!

Fudbal -
Ne znam ko je uopšte tvorac takve moronske ideje - rekao je član Skupštine FK Partizan Srđan Dragojević

Iz Crvene zvezde i Partizana oštro poručuju da im ne pada na pamet da se odreknu zvezde petokrake, koja krasi njihove grbove.

Naime, jeromonah Ilarion Đurica je izjavio da je petokraka sraman satanistički simbol i da srpski klubovi trebalo da ga odbace. Nezavisno od stava ovog jeromonaha, dobar deo javnosti smatra da su Zvezda i Partizan simboli komunizma, a neretko se nazivaju i "Titovim blizancima".

Međutim, predsednik Zvezde Svetozar Mijailović tvrdi da je crveno-bele osnovala antifašistička omladina, i da se oni neće odreći petokrake koja predstavlja identitet kluba.

"Zvezdin znak je takav već 70 godina i bez ikakve sumnje mogu da kažem da ga ne treba menjati. To je prepoznatljivi simbol, a mi ne bi trebalo da se odričemo znamenja. Mnogo važnije od ovog pitanja je da Zvezda odgovori sportskim ambicijama koje su postavljene pred nju", rekao je za "Alo" Mijailović.

Poznati filmski reditelj i član Skupštine Partizana, Srđan Dragojević, smatra da je ideja o skidanju petokrake iz grba - moronska.

"Ne znam ko je uopšte tvorac takve moronske ideje. Mi smo generalno narod koji ne vodi računa i ne čuva svoju tradiciju. Za klub koji je nedavno proslavio ozbiljan jubilej, ukidanje petokrake sa grba bio bi ozbiljan zločin. Skinuli smo petokraku sa skupštine grada i kao da to nije dovoljno. Šta sad treba, da pljujemo po grobovima svih koji su učestvovali u Narodnooslobodilačkoj borbi, a čija imena krase neke od ulica".

(Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track