PRAVI DOMAĆU: I Švajnštajger ljušti Krstajićevu rakiju!
Foto: Dado Đilas

Bivši fudbaler Partizana ima novo zanimanje

PRAVI DOMAĆU: I Švajnštajger ljušti Krstajićevu rakiju!

Fudbal -
Šljiva, dunja, kajsija: Nekadašnji reprezentativac s prijateljem započeo proizvodnju alkoholnog pića koje promovišu poznati

Mladen Krstajić se posle briljantne karijere upustio u neobičan biznis, koji nije svojstven fudbalerima - u proizvodnju rakije. Travnati teren velelepnih nemačkih stadiona zamenio je blagorodnim voćnjacima i destilerijom u Banatskom Velikom Selu, kraj Kikinde.Popularni Krle se s poslovnim prijateljem Miroslavom Kneževićem bacio na proizvodnju alkoholnog voćnog napitka, na čiji ukus nisu imuna nepca mnogih javnih ličnosti. U Krletovoj dunjevači, kajsijevači ili šljivovici uživa Bastijan Švajnštajger, ali i njegove fudbalske kolege Ivan Rakitić, Saša Ilić, Nenad Bjeković... Krletovoj rakiji verni su i Halid Bešlić, Saša Matić i mnogi drugi pevači.Bivši fudbaler Partizana i nekoliko bundesligaša u šali priznaju za Kurir da ne pravi samo „mučenicu“.- Srbija je zemlja rakije i ovaj proizvod mora biti zaštićen. Nekad, ako bismo u restoranu naručili rakiju umesto viskija, ljudi bi nas čudno gledali i podsmevali nam se. Takav smo narod. Stidimo se onoga što je naše, iskonsko i tradicionalno - iskren je Krstajić.Na ideju da se upusti u neobičan posao Krstajić je došao slučajno, ali je „biznis s kapljicom“ razvio s nemačkom pedantnošću. U voćnjacima i destileriji „Hubert 1924“, u kojoj se proizvodi sedam vrsta rakije, sve je kao u apoteci.- Interesantno je kako život ume da režira. Igrao sam u Bundesligi, a potom sam ovde u Banatskom Velikom Selu, koje su do kraja Drugog svetskog rata naseljavale Švabe i koje se zvalo Hubert, razvio proizvodnju rakije - kaže Krle i nastavlja:- U našoj destileriji striktno se držimo devize „Što u usta, to u kazan“. To znači da rakiju pravimo od kvalitetnog voća koje bismo i pojeli. Spravljanje dobre rakije graniči se s umetnošću. Moji saradnici i ja smo pravi umetnici. O tome svedoče brojna priznanja za kvalitet. Ipak, najponosniji sam na činjenicu da rakiju ne delimo na onu koju strogi degustatori ocenjuju na takmičenjima i onu u čijem ukusu uživaju mušterije. Rakije su apsolutno istog, vrhunskog kvaliteta.

Šnaps ist zer gut... Bastijan Švajnštajger
Šnaps ist zer gut... Bastijan Švajnštajger

ZavičajVEZAN ZA BANAT I KIKINDUKrstajić kaže da je emotivno vezan za Banat i da je Kikinda grad koji najviše voli.- Ovde sam se fudbalski afirmisao pre nego što sam karijeru nastavio na Topčiderskom brdu i u Nemačkoj. Emotivno sam vezan za Banat. Iz ovih krajeva mi je i supruga. Iako živim u Beogradu, a često boravim u Bijeljini i Nemačkoj, ipak mi je ovde najbolje - kaže Krstajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track