VEROVALI ILI NE: Fudbal se i dalje igra u Siriji
Foto: AP

Rat nije zaustavio ligu

VEROVALI ILI NE: Fudbal se i dalje igra u Siriji

Fudbal -
Između borbi na kopnu i avionskih bombardovanja u toku je fudbalski šampionat sa 19 klubova podeljnih u dve grupe

Fudbal u Siriji postoji uprkos četvorogodišnjem krvavom građanskom ratu koji je odneo stotine hiljada žrtava i odveo preko granica zemlje milione ljudi sa statusom izbeglica.Pre četiri nedelje započelo je sirijsko prvenstvo na teritoriji pod kontrolom snaga predsednika Bašara el Asada, što obuhvata stadione i timove u rejonu prestonice Damaska i drugog po važnosti administrativnog i ekonomskog centra u državi, grada Alepa.Traži se kartaTakmiči se 19 klubova, podeljeni u grupe A i B, posle čega će po tri najbolja tima iz obe grupe u novoj mini-ligi odlučivati o tituli. Pored seniorskog fudbala odigravaju se i mečevi juniorske lige, iz koje je stvorena reprezentacija U17, učesnik nedavno održanog Svetskog prvenstva u Čileu.Kako izgledaju mečevi dok negde u blizini stadiona besni rat između tri vojske, dok nebo paraju bombarderi SAD, Francuske, Rusije i Velike Britanije ispuštajući smrtonosne tovare bombi, ljudima u Srbiji ne treba dodatno objašnjavati jer još nije izbledelo sećanje na proleće 1999. godine.Na retkim snimcima koji se mogu pronaći na društvenim mrežama vidi se da Sirijci i dalje uživaju u igri na terenima pristojnog izgleda s brojnim navijačima na tribinama. „Kaljinka“ na stadionuU Latakiji, gde su stacionirane trupe ruske vojske, tokom meča ekipe Karama odjekuje popularna „Kaljinka“ pleh orkestra, pokazujući time kome narod Sirije izražava svoju zahvalnost za stvaranje prividno normalnog života u zemlji.

Osama Abdul MohsenŽRTVA KAMERMANKE TRENER U MADRIDUNajpoznatiji fudbalski radnik iz Sirije Osama Abdul Mohsen, koji je postao simbol mučnog izbegličkog života kad ga je letos u proboju policijskog kordona između Srbije i Mađarske, sa sinom u naručju, oborila kamermanka Petra Laslo, živi u Madridu s malim Zaidom i čeka na prvi trenerski posao od odlaska iz domovine. Mohsen je došao u glavni grad Španije na poziv trenerske organizacije u Hetafeu, koja mu je ponudila gostoprimstvo i šansu za zaposlenje kad Sirijac bude savladao jezik.

GolgeterASAD NAJBOLJI SA OSAM GOLOVAPosle četiri kola najbolju formu su pokazali Šorta i Al Vahda iz grupe B, koji su i dalje jedine neporažene ekipe. Naredno kolo igra se u četvrtak, a mečevi su zakazani za deset sati pre podne. U ligi nema stranih fudbalera, ali se stranci mogu pronaći u stručnim štabovima pojedinih ekipa.Najefikasniji igrač u dosadašnjem toku šampionata je Ahmad Asad iz Šorte, koji je kao defanzivac postigao već osam golova, od čega čak četiri s penala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track