BLOG UŽIVO: U finalu Svetskog prvenstva Norveška - Holandija
Foto: Reuters

NAJNOVIJE INFORMACIJE IZ SVETA SPORTA

BLOG UŽIVO: U finalu Svetskog prvenstva Norveška - Holandija

Fudbal -
Sve o sportskim dešavanjima na jednom mestu, najnovije informacije, rezultati, najave predstojećih događaja

BEOGRAD - Dobrodošli na Kurir sport! Pratite najnovije vesti iz sveta sporta na jednom mestu.23:16 - Šalke pobedio Hofenhajm za četvrto mesto na tabeliFudbaleri Šalkea pobedili su večeras na svom terenu Hofenhajm sa 1:0, u prvoj utakmici 17. kola Bundeslige i popeli se na četvrto mesto na tabeli. Jedini gol postigao je Erik Maksim Čupo-Moting u 28. minutu. Šalke je ostvario osmu prvenstvenu pobedu i s 27 bodova se popeo na četvrto mesto na tabeli. Hofenhajm je pretrpeo osmi poraz i nalazi se na pretposlednjem, 17. mestu, sa 13 bodova. Ostale utakmice 17. kola igraju se za vikend, a zatim sledi pauza u Bundesligi do 22. januara naredne godine.23:01 - U finalu Svetskog prvenstva Norveška - HolandijaU finalu Svetskog prvenstva za rukometašice u Danskoj sastaće se Norveška i Holandija u nedelju u 17:15. Pojava Holanđanki, koje su u osmini finala razbile Srpkinje, na završnoj predstavi je veliko iznenađenje. Holandija je u polufinalu savladala Poljsku 30:25. A Norvežanke, koje su i uoči početka šampionata bile u najužem krugu favorita, umalo nisu senzacionalno zaustavljene od Rumunki. Ipak, skandinavska reprezentacija je uspela da dobije taj polufinalni meč posle produžetaka 35:33 i dođe u priliku da se bori za svoju treću svetsku titulu.22:35 - Falkao se vraća u Monako?Kolumbijski reprezentativac Radamel Falkao vratiće se u Monako sa pozajmice iz Čelsija. Francuski mediji prenose da kolumbijski napadač sigurno neće ostati na "Stamford bridžu", jer se nije dobro snašao od kada se preselio iz Mančester junajteda. Ove sezone igrao je 11 puta za Čelsi i postigao samo jedan gol. Na njegovom dolasku insistirao je Žoze Murinjo, ali kako je portugalski stručnjak juče smenjen, jasno je da će njegovim putem i Falkao.22:10 - Blan: Odlazak Murinja je dobra stvar za ČelsiTrener Pari Sen Žermena Loran Blan smatra da će odlazak Žozea Murinja doneti dobre stvari Čelsiju. Portugalski stručnjak je u četvrtak dobio otkaz posle serije loših rezultata, zbog koje se "plavci" nalaze na samo bod od zone ispadanja iz Premijer lige. "Mislim da će se stvari na bolje promeniti u Čelsiju posle odlaska Murinja. Ne mogu tačno da znam kakve će se stvari desiti, ali je sigurno da iz ove situacije mogu da krenu samo napred. Videćemo i ko će ga naslediti na klupi", rekao je Blan.

21:45 - Pešić: Nisam gubitnik, sudije nas oštetileTrener minhenskog Bajerna Svetislav Pešić posle poraza od Crvene zvezde u Evroligi bio je nezadovoljan suđenjem, ali je poručio da je trijumf crveno-belih u Beogradu bio zaslužen. "Zasluženo je Zvezda pobedila i tu nema dileme. Odigrali su odličnu odbranu u finišu, pogađali čudesne trojke. Dali smo maksimum, ali je Gudurić pogodio dve trojke, uz jednu Jovića, u finišu. Ne osećam se kao gubitnik ili 'bed luzer', još nismo na visokom nivou. Nema polemike da smo oštećeni, čudno je kako ekipa koja juri rezultat ima samo tri faula u poslednjoj četvrtini", rekao je Pešić. Bivši trener Zvezde dodao je da su njegovi košarkaši pokazali karakter, uprkos eliminaciji iz najjačeg evropskog takmičenja. "Uvek volim da Zvezda pobedi, ali večeras sam bio na klupi Bajerna. Drago mi je što je Zvezda u ovom momentu, vidim da se košarkaška publika vratila Međutim, žao mi je što kriterijum suđenja nije bio onakav kakav bi trebalo" kazao je Pešić.21:05 - Karšijaka pobedila Zelenu GoruKošarkaši turske Karšijake pobedili su na gostujućem terenu u Poljskoj Zelenu Goru sa 83:81 (24:20, 25:16, 14:25, 20:20), u utakmici poslednjeg 10. kola u Evroligi i ostvarili treću pobedu u Grupi C. Džastin Karter predvodio je turski tim do pobede sa 27 poena, a Huan Palasios dodao je 13 poena, uz devet poena i četiri asistencije. U ekipi Zelene Gore najefikasniji je bio Mateuž Ponitka sa 20 poena uz 10 skokova, dok je srpski košarkaš Dejan Borovnjak dodao 16 poena. Karšijaka je zauzela peto mesto na tabeli sa tri pobede i sedam poraza i izborila je plasman u Evrokup, dok je Zelena Gora takmičenje u Evroligi završila na poslednjem šestom mestu sa dve pobede i osam poraza.

20:31 - Lokomotiva pobedila Barselonu u EvroligiKošarkaši Lokomotive Kubanj pobedili su večeras u Krasnodaru Barselonu sa 78:74 (18:17, 11:18, 25:25, 24:14), u utakmici poslednjeg 10. kola u Evroligi i potvrdili prvo mesto u Grupi C. Lokomotivu su do pobede predvodili Malkolm Dilejni sa 19 poena i devet asistencija i Entoni Rendolf sa 16 poena i sedam skokova. ; Huan Karlos Navaro bio je najefikasniji u ekipi Barselone sa 22 poena, a dobru igru prikazao je i Ante Tomić, koji je postigao 17 poena i imao sedam skokova. Lokomotiva je prva u Grupi C sa osam pobeda, Barselona ima šest, koliko ima i trećeplasirani Panatinaikos, dok je Žalgiris ostvario pet pobeda. Te četiri ekipe igraće u TOP 16 fazi Evrolige, koja počinje 29. decembra i trajaće do 8. aprila.

20:00 - Figeredo će biti izručen UrugvajuBivši potpredsednik Medjunarodne fudbalske federacije (Fifa) Eugenio Figeredo, osumnjičen za reketiranje, biće izručen svojoj zemlji Urugvaju umesto SAD. Ministarstvo pravde Švajcarske saopštilo je danas da je prioritet dalo zahtevu Urugvaja, pošto u toj zemlji 83-godišnji Figeredo može biti gonjen za više optužbi nego u SAD, u sklopu istrage oko navodnih malverzacija prilikom prodaje marketinških prava za velika fudbalska takmičenja. "Takodje, Urugvaj će moći da goni Figereda i povodom sumnji da je na prevaru stekao američko državljanstvo", navodi se u saopštenju. U saopštenju se dodaje da će krivično gonjenje biti sprovedeno na zahtev američkih vlasti. Figeredo je uhapšen 27. maja u Cirihu i od tada se nalazi u zatvoru. Američke vlasti ga optužuju za reketiranje i pranje novca.

19:28 - Eklston sumnja da će se Nirburgring 2017. vratiti u Formulu 1Prvi čovek Formule 1 Berni Eklston izjavio je danas da je malo verovatno da će se trka za Veliku nagradu Nemačke 2017. godine voziti na stazi Nirburgring. Prvi put za 55 godina trka Formule 1 za Veliku nagradu Nemačke ove sezone nije vožena na Nirburgringu zbog velikih finansijskih problema i čestih promena vlasnika, koji nisu uspeli da postignu dogovor sa Eklstonom. Naredne godine trka u Nemačkoj voziće se 31. jula u Hokenhajmu, ali nije poznato da li će se na toj stazi trke održavati svake godine. Eklston nije optimista po pitanju povratka Formule 1 na stazu Nirburgring. "Ne verujem da će se to dogoditi. Sa sigurnošću možemo da kažemo da tamo u skorije vreme neće biti trka", rekao je Eklston, preneli su britanski mediji. On je naveo da bi Nirburgring "100 godina" bio siguran u kalendaru Formule 1, da je 2014. godine prihvaćena njegova ponuda o kupovini. "To je šteta, pošto se Nirburgring tada prodavao. Pristao sam da kupim tu stazu, ali onda su me obavestili da imaju povoljniju ponudu. Možda je ta ponuda bila milion ili dva miliona bolja od moje. Oni su je prodali jednoj osobi, koja je posle preprodala", rekao je Eklston. "To je bila glupost, jer su zbog dva miliona izgubili nekoga ko je garantovao da će se na toj stazi voziti trke još 100 godina i ko bi pokušao da popravi stvari. Otrčali su za par dolara više. I šta su postigli? To je razočaravajuće i nervira me. Zbog toga smo izgubili Nirburgring", dodao je on. Od 1951. godine Nirburgring je bio domaćin 40 trka.

19:14 - Blater će se u ponedeljak obratiti medijimaSuspendovani predsednik Medjunarodne fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater održaće u ponedeljak konferenciju za novinare, na kojoj će odgovoriti na presudu Etičkog komiteta unjegovom slučaju. Blater je 8. oktobra suspendovan na 90 dana zajedno s predsednikom Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišelom Platinijem zbog "nelojalne isplate" od dva miliona dolara koliko je 79-godišnji Švajcarac 2011. godine platio bivšem francuskom reprezentativcu za konsultantske poslove obavljane od 1998. do 2002. godine. Obojica su negirali optužbe, a suočavaju se sa doživotnom suspenzijom zbog kršenja pravila i sukoba interesa. Blaterov portparol rekao je da je suspendovani predsednik Fife zakupio prostor u bivšem sedištu Fife u Cirihu i da će se obratiti medijima u ponedeljak u podne. Očekuje se da će Etički komitet Fife u ponedeljak ujutro doneti konačnu odluku o Blaterovoj i Platinijevoj suspenziji. Blater je prisustvovao jučerašnjem saslušanju Etičkog komiteta, a Platini je bojkotovao današnje saslušanje.

18:54 - Za fudbalere Jagodine zainteresovani klubovi iz Evrope i AzijeZa nekolicinu igrača Fudbalskog kluba Jagodina zainteresovani su pojedini evropski i azijski klubovi, saopštio je danas klub iz Super lige Srbije. Za jednog od najboljih fudbalera Jagodine u poslednje dve sezone, 23-godišnjeg Mileta Savkovića, zainteresovani su brojni evropski klubovi, ali je on najbliži odlasku u Južnu Koreju, navodi se u saopštenju Jagodine. Sportski direktor Životije Jeremić rekao je da očekuje da će transfer biti završen do početka naredne godine. "Transfer je izgledan, pa smo već počeli da tražimo rešenje na toj poziciji (sredina terena) i nadam se da ćemo angažovati adekvatnu zamenu do početka priprema za prolećni deo sezone", rekao je on. Za standardnog člana mlade reprezentacije Srbije, najmladjeg kapitena u istoriji fudbalskog kluba Jagodina Aleksandra Filipovića (21), zainteresovani su klubovi iz Češke, Turske i Izraela. Za 22-godišnjeg Uroša Nikolića, koji je ove sezone postigao pet golova, zainteresovani su portugalski klubovi, dok su za najmladjeg golmana Super lige i člana omladinske reprezentacije Djordja Nikolića zainteresovani Ajaks i Partizan, koji je izrazio želju da ga vrati u klub. U saopštenju se navodi da će rukovodstvo Jagodine "imati pune ruke posla u zimskom prelaznom roku", kako oko prodaje igrača, tako i oko angažovanja novih igrača koji će na početku priprema za proleće pojačati konkurenciju u timu.18:35 - Lihštajner: Inter i Roma najveći konkurenti za SkudetoFudbaler Juventusa Stefan Lihštajner rekao je da su njegovom timu rivali u trci za Skudeto Inter i Roma, ali ne i Napoli i Fiorentina. "Da li nas se ponovo plaše konkurenti? To ne znam, ali pronašli smo pravi put ka pobedama. Trenutno nisam opterećen da li se drugi timovi plaše. Siguran sam da Inter može da osvoji Skudeto, ali i Roma koja ima dobre igrače i trenera. Definitvno, biće nam najveći konkurenti do kraja prvenstva", rekao je on. Torinski tim, koji brani titulu šampiona, vezao je šest pobeda u Seriji A i posle lošeg starta uključio se u borbu za Skudeto. Ekipa Masimilijana Alegrija nalazi se na četvrtom mestu, ispred Rome, a iza Napolija, Fiorentine i Intera, koji ima šest bodova više u odnosu na Staru damu.18:15 - Pelegrini: Murinjo će nedostajati Premijer ligiTrener fudbalera Mančester sitija Manuel Pelegrini rekao je da je Premijer liga pretrpela veliki gubitak otpuštanjem Žozea Murinja iz Čelsija. Murinjo i Čelsi su u četvrtak sporazumno raskinuli ugovor zbog loših rezultata ekipe, koja je u 16 kola pretrpela devet poraza i nalazi se na bod od zone ispadanja. Pelegrini i Murinjo su se često verbalno sukobljavali, a trener Sitija je posle osvajanja šamponske titule Čelsija prošle sezone, rekao da Portugalac želi da "preuzme zasluge za sve". Pelegrini je prošle sezone kritikovao Murinja da Čelsi igra defanzivan fudbal. "To je teška situacija. Premijer liga je izgubila važnog trenera. Možda se ne slažem sa njim o mnogim stvarima, ali nije moj neprijatelj. Njegov odlazak je loša stvar za Premijer ligu", rekao je Pelegrini.18:00 - Gvardiola: Doneo sam odluku Trener fudbalera Bajerna iz Minhena Pep Gvardiola rekao je da je doneo odluku o svojoj budućnosti. Gvardioli ugovor sa Bajernom ističe na kraju sezone, a mediji su ranije ove nedelje preneli da će Španac napustiti taj klub pošto ne želi da potpiše novi ugovor. On je danas, kako je preneo BBC, čelnicima kluba rekao svoju odluku, koju će javnosti saopštiti posle utakmice u Hanoveru. Gvardiola je u Bajern došao 2013. godine i sa nemačkim klubom je osvojio dve titule u Bundesligi, Kup Nemačke, Superkup Evrope i svetsko klupsko prvenstvo.17:50 - Dešan: Neću zvati Benzemu dok se slučaj ne rešiSelektor fudbalske reprezentacije Francuske Didije Dešan rekao je da je Karim Benzima napravio grešku oko afere sa snimkom i da ga neće zvati dok se slučaj ne reši. "U ovom trenutku nije moguće da Benzema igra na Evropskom prvenstvu. Jasno je da je napravio grešku i moja odluka je etička i moralna jer je Valbuena žrtva", rekao je Dešan. Benzema je početkom prošlog meseca priveden zbog sumnje da je umešan u ucenjivanje Valbuene video snimkom seksualnog čina i preti mu maksimalna zatvorska kazna od pet godina. On je nedavno izjavio da je samo hteo da pomogne, odnosno, da je preko svog prijatelja želeo da posreduje između Valbuene i ucenjivača.17:40 - Čelsi planira četiri pojačanja u zimskom prelaznom rokuFudbalski klub Čelsi planira da u zimskom prelaznom roku angažuje četiri nova igrača, među kojima je i najbolji strelac Premijer lige Džejmi Vardi. Nakon odlaska Žozea Murinja sa klupe "plavaca", primaran cilj Čelsija je dovođenje Vardija, što je Portugalac prvobitno odbio kao ideju.Lester siti bi za taj transfer trebalo da dobije 30 miliona funti. Ekipa sa Stamford bridža se tu ne bi zaustavila, jer u svojim redovima želi i igrača Šahtjora Aleksa Teišeira, Džona Stounsa iz Evertona i Markinjosa iz Pari Sen Žermena.17:25 - Ragbisti Srbije na rekordnom 11. mestu na svetuRagbi 13 reprezentacija Srbije završiće 2015. godinu na rekordnom 11. mestu na svetskoj listi Međunarodne ragbi liga federacije (IRLF). To je za dva mesta bolji plasman od dosadašnje najbolje pozicije Srbije na godišnjoj listi IRLEF ostvarene prošle sezone. Zahvaljujući osvajanju Evropskog šampionata B u konkurenciji Rusije, Italije i Ukrajine, srpska selekcija uspela je da sakupi 25 poena više u odnosu na poslednji ranking u maju ove godine i tako skoči za tri mesta. Takođe, titula je omogućila plasman i u poslednju rundu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo koje se 2017. godine igra u Australiji, Novom Zelandu i Papua Novoj Gvineji. "Naš plasman na kraju ove godine najbolje odslikava kakva je istorijska sezona iza nas. Uspeli smo da ostvarimo sve ono što smo priželjkivali u 2015. godini, a dodatnu težinu predstavlja činjenica da smo titulu u Evropskom šampionatu B osvojili igrajući gotovo isključivo sa igračima iz domaćih klubova. Čestitam igračima i stručnom štabu na ovom uspehu, ali ovaj rezultat samo je obaveza više da budemo još bolji naredne godine", rekao je Nebojša Sretenović, član Upravnog odbora Ragbi 13 federacije Srbije.17:10 - U Barseloni se nadaju da će Mesi igrati u finaluArgentinski fudbaler Lionel Mesi trebalo bi bude spreman za finale svetskog klupskog prvenstva protiv River plejta u nedelju. Mesi je juče propustio utakmicu polufinala protiv kineskog Gvangdžua zbog problema sa bubrezima, ali taj bol ne bi trebalo da zaustavi Argentinca da zaigra u finalu. Odluka o tome da li će igrati neće biti doneta pre nedelje, ali su u klubu optimisti da Mesi može da odigra svih 90 minuta.17:00 - Radonjić na pozajmici u ČukaričkomJedan od najtalentovanijih srpskih fudbalera Nemanja Radonjić drugi deo sezone igraće na pozajmici u Čukaričkom iz Rome, potvrdio je danas sportski direktor Vladimir Matijašević. Radonjić će se ekipi sa Banovog brda priključiti na prozivci 8. januara naredne godine, kao i Dušan Lagator iz podgoričke Mladisti i Đorđe Đurić iz Rudara iz Pljevalja. "Lagator je potpisao sa nama ugovor na tri godine, a Đurić šest meseci plus tri godine. Radonjić dolazi po dogovoru čelnika Rome sa vlasnikom Čukaričkog Draganom Obradovićem. Planiramo još dva ili tri omladinca da priključimo, možda još jednog napadača i bočnog igrača", rekao je Matijašević i demantovao da je Partizan poslao ponude za golmana Nemanju Stevanovića i štopera Bojana Ostojića. Radonjić je svojevremeno obećavao u mlađim kategorijama Partizana, a čak je tadašnji selektor Srbije Siniša Mihajlović hteo da ga pozove u A tim.Kasnije je preko Akademije George Hadži potpisao za Romu, a igrao je kratko i za Empoli.16:45 - Matijašević: Normalno je da budemo u prve dve-tri ekipeSportski direktor fudbalskog kluba Čukarički Vladimir Matijašević rekao je da je "normalno" za klub sa Banovog brda da bude među prve dve-tri ekipe na tabeli. "Što se tiče naših rezultata, mislim da je normalno da budemo u prve dve tri ekipe i drago mi je naravno zbog visoke pozicije na tabeli. Delimo drugo mesto sa Borcem, ali ne letimo", rekao je Matijašević. Čukarički je prvi deo sezone Super lige Srbije završio na drugom mestu na tabeli sa 37 bodova. Govoreći o prvom delu šampionata, Matijašević je prvo naveo da je uprava kluba u letnjem prelaznom roku "možda mogla nešto drugačije da uradi", ali je i dodao da je ekipa sve vreme imala probleme zbog povreda igrača i kratkog odmora. Matijašević je rekao da je Čukarički mogao da pokaže i lepši fudbal u jesenjem delu prvenstva, ali je istakao da se ne slaže sa ocenom javnosti da je opao kvalitet ekipe."Mladi reprezentativci iz naše ekipe nisu prošli pripreme zbog Evropskog prvenstva u Češkoj, Staniša Mandić je bio na Novom Zelandu, imali smo povrede i gust raspored. Ne mislim da je opao kvalitet ekipe, već da su u pitanju okolnosti na koje nismo mogli da utičemo", rekao je on.

16:35 - Gutova ispred Vonove, Neveni bodŠvajcarska skijašica Lara Gut slavila je na prvoj superkombinaciji sezone u francuskom Val d’Izeru, na kojoj je Nevena Ignjatović osvojila jedan bod.Gutova je do druge pobede u ovogodišnjem izdanju Svetskog kupa, a 14. u karijeri, došla ukupnim vremenom od 2:38.30 posle vožnje u spustu i slalomu.Drugo mesto, sa samo jednom stotinkom zaostatka, zauzela je Amerikanka Lindzi Von, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našla Mihaela Kirhgaser iz Austrije.Srpska skijašica Nevena Ignjatović zauzela je 30. mesto i osvojila svoj prvi bod ove sezone u elitnom takmičenju. Posle spusta, Vonova je bila 38 stotinki ispred Gutove, a pratila ih je Austrijanka Kornelija Hiter, dok je Nevena bila na 42. mestu, sa šest sekundi zaostatka. Kada je na red došao slalom, Kirhgaserova je iskoristila to što joj je to najjača disciplina i napredovala sa 20. pozicije, koju je držala posle prve vožnje. Od najbolje tri posle prve vožnje, najviše vremena je izgubila Hiterova, da bi Gutova bez problema preuzela vođstvo, sa 91 stotinkom zaostatka, da bi Vonova na kraju morala da se zadovolji drugim mestom. Srpska skijašica osvojila je poslednji bod, sa sedam i po sekundi zaostatka u odnosu na Švajcarkinju. Slovenka Maruša Ferk bila je bolja od ostalih na četvrtom mestu, ispred Margo Baile iz Francuske i Ragnhild Movinkel iz Norveške i tri Italijanke – Frančeske Marzalje, Elene Kurtoni i Johane Šnarf. Kurtoni i Šnafrova su podelile osmo mesto, a deseta je bila Vanja Brodnik iz Slovenije. Vonova vodi u generalnom plasmanu Svetskog kupa sa 480 bodova, a slede je Gutova sa 378 i Šveđanka Frida Hansdoter sa 315.16:20 - Basta izašao iz povrede, spreman za InterFudbaler Lacija Dušan Basta oporavio se od povrede i biće spreman za meč protiv Intera u nedelju, objavio je rimski klub. Basta je zbog povrede butnog mišića morao da propusti prethodna dva meča, protiv Sampdorije i Udinezea, ali je danas normalno trenirao sa ekipom. Srpski reprezentativac jedan je od najstandardnijih igrača Lacija, pošto je ove sezone u Seriji A odigrao 15 utakmica. Basta igra drugu godinu u rimskom klubu, a ranije je bio član Crvene zvezde, Udinezea i Lećea.Za reprezentaciju Srbije nastupio je 17 puta i dao dva gola.

16:05 - Matiću, Paunoviću i ‘Orlićima’ priznanja FSSTradicionalna godišnja svečanost Fudbalskog saveza Srbije biće održana u ponedeljak od 12 časova u Sportskom centru u Staroj Pazovi.Kao što je to bilo i prethodnih godina, prisutnima će se obratiti predsednik vladajućeg tela srpskog fudbala Tomislav Karadžić, a biće promovisan i kalendar za 2016. godinu.Zlatne lopte za najboljeg igrača i trenera biće dodeljene Nemanji Matiću i Veljku Paunoviću, a posebno priznanje dobiće svi članovi omladinske selekcije, koja je na Novom Zelandu postala šampion sveta15:45 - Svindal predvodio trostruki trijumf NorvežanaNorveški skijaš Aksel Lund Svindal trijumfovao je na trećem superveleslalomu sezone koji je u okviru Svetskog kupa održan u italijanskoj Val Gardeni.Svindal je do treće pobede ove sezone došao u vremenu od 1:28.12 minuta, sa 34 stotinke prednosti u odnosu na sunarodnika Ćetila Jansruda.Savršen dan za ‘Vikinge’ kompletirao je Aleksander Omot Kilde trećim mestom, sa jednom desetinkom iza Jansruda.Norvežani su imali dan za pamćenje u italijanskom ski centru, u kojem je Kilde poveo vrlo brzo posle starta vrlo brzo preuzeo vodeću poziciju. Mnogi rivali nisu uspeli da pomere mladog Norvežanina, ali je to uspeo Svindal, koji je bio 21. po redu, a sledio ga je Jansrud koji se umetnuo između svojih sunarodnika. Austrijanac Matijas Majer je sledio najbolju trojicu i bio je poslednji unutar sekunde od Svindala, a sledili su ga Amerikanac Endru Vajbreht, Adrijen Teo iz Francuske i sunarodnici Georg Štrajtberger i Patrik Švajger. Švajger je podelio osmo mesto sa Dominikom Parizom iz Italije, a na desetom mestu našao se još jedan austrijski skijaš Vincent Krihmajr. U generalnom plasmanu Svetskog kupa vodi Austrijanac Marsel Hiršer sa 440 bodova, 23 više od Svindala, dok je Jansrud treći sa 247. U poretku superveleslaloma, Svindal je prvi sa 210 bodova, 80 više od Majera. 15:12 - Kvartet zvezda veran BajernuFudbalski klub Bajern potpisao je nove ugovore sa Tomasom Milerom, Sabijem Alonsom, Žermom Boatengom i Havijem Martinezom, objavljeno je na sajtu kluba.Miler, Martines i Boateng su se obavezali na saradnju do 2021, a Alonso do 2017. godine.“Oduševljeni smo što smo potpisali dugoročne ugovore sa veoma važnim igračima našeg tima. Tomas, Žerom, Sabi i Havi znaju kako se osvajaju trofeji, uključujući i Ligu šampiona i donose nam kvalitet i sigurnost”, rekao je izvršni direktor Bajerna Karl-Hajnc Rumenige.Ono što klub najviše raduje Bavarce je što će Miler ostati u Bajernu i pored astronomskih ponuda Čelsija i Mančester Junajteda. Fudbaleri Bajerna nalaze se na prvom mestu na tabeli Bundeslige, sa pet bodova prednosti u odnosu na Borusiju iz Dortmunda, a u narednom kolu gostuju Hanoveru.15:00 - Abramovič obećao igračima novi početakVlasnik Čelsija Roman Abramovič obišao je ekipu i obećao igračima novi početak. Čelsi i Murinjo su juče sporazumno raskinuli ugovor zbog loših rezultata ekipe, koja je u 16 kola u Premijer ligi pretrpela devet poraza i nalazi se na 16. mestu na tabeli na bod od zone ispadanja. Abramovič se kratko zadržao u razgovoru sa igračima i objasnio im razloge za odlazak Murinja. On je, navodno, igračima rekao da nije želeo da smeni Portugalca, ali da je shvatio da nema izbora jer je Čelsi samo bod iznad zone ispadanja. Mediji su još juče počeli da licitiraju imenima naslednika Murinja na klupi Čelsija, a danas navode da je gotovo izvesno da će se Gus Hidink vratiti na Stamford bridž. Hidink je danas doputovao u London i trebalo bi da preuzme ulogu privremenog trenera."Želim da znam što je moguće više o Čelsiju, pre nego što odlučim", rekao je Hidink14:38 - Hicfeld: Anćeloti bi bio savršen za BajernNekadašnji trener Bajerna Otmar Hicfeld rekao je da veruje da bi Karlo Anćeloti bio savršeno rešenje ako bi Pep Gvardiola odlučio da napusti minhenski klub."Kakav neverovatan čovek, navijači ga obožavaju"Gvardiolina odluka o njegovoj budućnosti se očekuje vrlo brzo, prema izvorima brojnih nemačkih i španskih medija.“Anćeloti bi bio savršen za Bajern. Svuda je bio uspešan, osvojio je Ligu šampiona tri puta. Na najvišem nivou je važno da igrači znaju da on može to. Takođe je bitno i javnosti, pošto trener Bajerna mora da ima sjajnu reputaciju”, istakao je Hicfeld. Hicfeld, koji se povukao iz trenerskog posla posle Svetskog prvenstva 2014. godine, za Gvardiolu je rekao da je pionir, revolucionar i da je kreirao novi fudbal sa odbranom sastavljenom od tri štopera. Za Anćelotija, koji je dva puta osvojio Ligu šampiona sa Milanom i jednom sa Realom, Hicfeld je rekao: “On se ne drži svog sistema. Može da se prilagodi stilu igre svojih rivala. Jedan od primera smo videli u polufinalu Lige šampiona 2014. godine između Bajerna i Reala – u Madridu je igrao napadački fudbal, ali je čekao kontranapad protiv Bajerna”. Ranije ove nedelje, Hicfeld je rekao da će Gvardiola preuzeti Mančester Siti sledećeg leta.14:02 - Savić okupio zlatne vaterpoliste pred EPSrpski vaterpolisti počeli su pripreme za Evropsko prvenstvo koje će biti odigrano od 10. do 23. januara naredne godine u “Kombank areni”. Izabranici Dejana Savića će na tom šampionatu braniti zlato osvojeno na prethodnom prvenstvu koje je odigrano prošle godine u Budimpešti.Savić je na početku priprema okupio je 18 igrača, dok će se naknadno priključiti mladi centar Partizana Nemanja Vico.Ekipa je odmah otputovala u Barselonu, gde će ostati do 24. decembra. “U Barseloni ćemo imati treninge sa domaćom reprezentacijom bez zvaničnih utakmica. Posle toga idemo u Atinu, 2. januara, ostajemo četiri dana i biće odigran jedan mec sa domaćom selekcijom”, zaključio je Savić. Na spisku se nalaze: Gojko Pijetlovic (Oradea), Dušan Mandić, Andrija Prlainović, Filip Filipović i Duško Pijetlović (Pro Reko), Živko Gocić, Stefan Mitrović i Milan Aleksić (Solnok), Branislav Mitrović i Miloš Ćuk (Eger), Slobodan Nikić (Galatasaraj), Nikola Jakšić, Dimitrije Rističević i Gavril Subotić (Partizan), Sava Randjelović i Nemanja Ubović (Breša), Strahinja i Viktor Rašović (Barseloneta). Srbija će na šampionatu igrati u grupi B sa Hrvatskom, Francuskom i Maltom.13:15 - Tur od 2017. u nižoj kategoriji trka!Organizatori trke Tur d’Frans kompanija ASO objavila je da njene trke neće biti deo Svetskog tura od 2017. godine.Umesto toga, sve trke koje organizuje ASO, među kojima su uz Tur, između ostalih, i Vuelta, Pariz – Nica, Pariz – Rube i Lijež – Bastonj – Lijež, biće prebačene u nižu kategoriju (HC).ASO i Međunarodna biciklistička unija su se nedavno sukobili oko predviđenih reformi Svetskog tura, koje bi trebalo da budu uvedene 2017. godine.“Amari sportska organizacija je obavestila UCI da se odlučila da svoje trke registruje u kalendar seniorske klase za 2017. godinu. UCI je nedavno usvojio reform kalendara Svetskog tura od 2017. godine, koja se karakteriše kao sistem zatvorenog sporta. Više nego ikada, ASO ostaje posvećen evropskom modelu i ne može da kompromituje vrednosti koje predstavlja, a to je otvoreni sistem koji prioritet daje sportskim kriterijumima. Zbog tgoa će u novom kontekstu i kroz svoje istorijske trke ASO nastaviti da drži te vrednosti žive”, stoji u saopštenju kompanije ASO. Za sada nema odgovora vladajućeg tela svetskog biciklizma na odluku organizatora najveće trke na svetu, ali će to bez sumnje dovesti do velikih promena u sportu. Ostaje samo da se vidi u kolikoj meri i da li će UCI popustiti zbog odluke ASO, pod čijem okriljem se održavaju i Kriterijum Dofin, Trka oko Katara i Omana

12:32 - Rastavac saopštio spisak U23 selekcije za KatarSelektor U23 selekcije Srbije Milan Rastavac saopštio je spisak od 18 igrača za prijateljsku utakmicu sa Katarom, na kojem je samo jedan internacionalac - Veljko Simić iz Bazela, dok ostatak tima čine igrači iz Superlige. Na spisku se nalaze: Golmani: Stefan Čupić (OFK Beograd), Filip Manojlović (Bežanija). Odbrana: Nikola Antić (Vojvodina), Bojan Nastić (Vojvodina), Aleksandar Filipović (Jagodina), Lazar Rosić (Vojvodina), Nikola Maraš (Rad), Milan Savić (OFK Beograd). Sredina terena: Marko Jevtović (Partizan), Milan Makarić (Spartak), Mihajlo Ristić (Crvena zvezda), Nemanja Mladenović (Metalac), Uroš Nikolić (Jagodina), Andreja Apostolović (Radnički Niš). Napad: Alen Mašović (Voždovac), Veljko Simić (Bazel, Švajcarska), Andrija Pavlović (Čukarički), Milan Jevtović (Borac Čačak). Utakmica između Srbije i Katara igra se 22. decembra u španskom Herezu od 12 sati.

11:43 - Mesi i Nejmar spremni za finale sa RiveromLionel Mesi i Nejmar, dvojica najboljih igrača Barselone i sveta, biće spremni za finalni meč Svetskog klupskog prvenstva.Mesi je propustio polufinale sa Gvangžuom zbog bolova uzrokovanim kamenom u bubregu, dok je Nejmar povredio preponske mišiće neposredno pre dolaska u Japan.Iako je postojala šansa da će njih dvojica propustiti duel za trofej protiv River Plejta, španski radio “Kadena KOPE” navodi da su se oporavili.Argentinac je posle detaljnih pregleda u bolnici dobio dozvolu da se vrati treninzima ekipe, a Brazilac je i protiv kineskog kluba bio u protokolu, ali trener Luis Enrike nije želeo da rizikuje. U odsustvu Mesija i Nejmara istakao se ko drugi do treći član MSN – Luis Suares. Urugvajac je postigao sva tri pogotka protiv Gvangžua i postao jedini fudbaler u istoriji koji je kompletirao het-trik na Svetskom klupskom prvenstvu. Finalne između Barselone i River Plejta na programu je u nedelju od 11.30 po srednjeevropskom vremenu.11:02 - Perez: Murinjo se ne vraćaPredsednik madridskog Reala Florentino Perez negirao je da ‘kraljevski klub’ planira da angažuje Žozea Murinja kao narednog menadžera. Murinjo je tri godine vodio Madriđane, pre nego što je napustio klub 2013. godine i vratio se u Čelsi.Međutim, portugalski stručnjak je napustio Čelsi u četvrtak, u trenutku kada ‘Plavci’ drže tek 16. mesto na tabeli Premijer lige, sa bodom više od prvog tima u zoni ispadanja.Odmah pošto je objavljeno da je Murinjo napustio “Stamford bridž”, pojavile su se informacije da bi mogao da se vrati u prestonicu Španije, ali je Peres to negirao, za sada. “Niko ne može da predvidi šta će se dešavati u budućnosti, ali u ovom trenutku ne postoji šansa da on dođe u Real”, rekao je Perez. Od dolaska Rafaela Benitesa Real nikako da uđe svoj ritam i trenutno ima pet bodova manje od Barselone i Atletika, koji su na čelu Primere. “Benitez je sposoban da reši probleme koji mi imamo. I to je jedina opcija koju razmatramo. Imamo lepe uspomene na Murinja, on je podigao naš takmičarski nivo tokom vođenja tima”, naglasio je Perez.

10:20 - Džudisti Zvezde na Zlatnoj ligi u BečuDžudisti Crvene zvezde učestvovaće sutra na prestižnom takmičenju Zlatne lige u Beču sa željom da ponove uspeh iz Lige šampiona u kojoj su osvojili bronzanu medalju. Upravo zahvaljujući tom rezultatu Zvezdini džudisti našli su se u društvu najboljih svetskih klubova. "Osvajanjem bronze u Ligi šampiona prvi put je jedan klub iz Srbije uspeo da uđe u polufinale, a zatim i u borbu za medalju. Osvojena medalja je plod timskog rada. Želja nam je da i sada iznenadimo. Kao i uvek uveren sam da će ekipa pružiti maksimum na strunjači", izjavio je trener crveno-belih Andrija Djurišić. Zvezda će u Beču nastupiti u sledećem sastavu: Marko Vukićević i Ilija Ciganović (do 66 kg), Entoni Žing i Strahinja Bunčić (do 73 kg), Stefan Majdov i Bojan Došen (do 81 kg), Dmitri Gerasimenko i Nemanja Majdov (do 90 kg), Abdulo Tangrijev (preko 90 kg ).

09:30 - Pobede Klivlenda, Šarlota i HjustonaKošarkaši Klivlenda pobedili su u noći izmedju četvrtka i petka na svom parketu Oklahomu sa 104:100, dok je Šarlot nakon produžetka sa 109:99 slavio protiv Toronta, a Hjuston je sa 107:87 trijumfovao protiv Los Andjeles Lejkersa u utakmicama NBA lige. Lebron Džejms bio je nezaustavljiv protiv Oklahoma - postigao je 33 poena, a upisao je i 11 asistencija i devet skokova, dok je "dabl-dabl" učinak od 14 poena i 15 uhvaćenih lopti ostvario i Tristan Tompson. Oklahomu je predvodio Rasel Vestbruk sa 27 poena i 10 asistencija, dok je Kevin Durent postigao 25, a dva manje ubacio je Serž Ibaka. Najupečatljiviji momenat utakmice dogodio se u poslednjoj deonici, kada je Džejms u želji da spasi loptu koja je letela u aut naleteo na Eli Dej u prvom redu pored terena, suprugu australijskog golfera Džejsona Deja. Košarkaš Klivlenda nije uspeo u svojoj nameri da spasi loptu, ali je ozbiljno povredio Eli, koja je na nosilima izneta iz hale i prebačena u bolnicu. Klivlend je tako došao do 17. pobede u NBA ligi, a pored toga ima i sedam poraza, dok Oklahoma ima isti broj trijumfa, ali i dva poraza više. Šarlot se namučio protiv Toronta, ali je ipak uspeo da dodje do 15. pobede u kojoj je najefikasniji bio Džeremi Lin sa 35 poena i pet skokova, dok je Kemba Valker postigao 27, uz sedam asistencija i šest skokova. Najefikasniji u ekipi Toronta bio je Demarkus Derozan sa 31 poenom, dok je Kajl Lori postigao 20. Šarlotu ima 15 pobede uz 10 poraza, a Toronto ima skor 16/11. Hjuston je očekivano savladao LA Lejkerse na njihovom parketu, a najistaknutiji igrač utakmice bio je Džejms Haredn sa 25 poena i po šest skokova i aistencija. "Dabl-dabl" učinke ostvarili su Dvajt Hauard - 16 poena i 15 skokova i Klint Kapela - 10 poena i 12 uhvaćenih lopti. U ekipi Lejkersa istakao se Kobi Brajant sa 22 poena i osam skokova, a Džulijus Rendl postigao je 18. Hjuston i pored pobede ima negativan skor, odnosno 13 pobeda i 14 poraza, dok LA Lejkersi nakon ovog meča imaju samo četiri trijumfa i čak 22 poraza.

08:40 - Adidas napušta FIFA posle 45 godinaProizvođač sportske opreme, nemački Adidas saopštio je da će preispitati svoj ugovor sa FIFA ako propadnu reforme u toj skandalom pogođenoj organizaciji."Ako FIFA uspe da se reformiše, a mislim da je na pravom putu, onda ćemo nastaviti saradnju. Ako ne uspe, onda će Adidas razmotriti alternative", rekao je izvršni direktor Adidasa Herbert Hajner.Adidas je jedan od najvažnijih sponzora FIFA, a sa svetskom kućom fudbala sarađuje od 1970. godine, kada je obezbedio lopte za Svetsko prvenstvo. Novi ugovor isteći će 2030. godine. Nemačka kompanija je 1975. godine pomogla odlazećem predsedniku Sepu Blateru da uđe u FIFA. Adidas i dalje podržava Fudbalski savez Nemačke, uprkos navodima o mitu prilikom kandidature za domaćina Svetskog prvenstva 2006. godine. "Taj skandal ne može da se poredi sa razmerama skandala u FIFA", rekao je Hajner.

08:00 - VESTI KOJE SU OBELEŽILE PRETHODNI DAN MOŽETE PROČITATI OVDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track