Evo zašto su se fudbaleri u nekadašnjoj Jugoslaviji rano ženili
Foto: Partizan.rs

Statistika

Evo zašto su se fudbaleri u nekadašnjoj Jugoslaviji rano ženili

Fudbal -
Statistika kaže da se prosečan Jugoslaven ženio najčešće između 20. i 24. godine (oko 47 posto). Broj onih koji se na ovaj korak odlučuju ranije manji je za polovinu, a onih koji to učine u četiri naredne godine za trećinu.

Međutim, ovaj podatak odnosi se na sve muškarce koji su stupali u brak, a tu brojčano dominiraju poljoprivrednici i radnici koji se rano žene. Prosek za one koji žive u gradu je biop od 27 do 32 godine, a intelektualce ­ od 33 do 40 godina!

Fudbaleri nisu spadali spadaju ni u jednu od ovih kategorija. Jer, statistika ne govori ništa o sportistima. Ali, ako ih tretirate kao građane, nije teško izvući zaključak ­ naši ligaški igrači vrlo su mladi stupali u brak.

Ako se uzme po 15 prvotimaca Crvene zvezde, Dinama, Hajduka, Partizana i Sarajeva, koristeći ih kao uzorak, došli, karakteristično je da je najviše oženjenih imao Dinamo, najmanje Partizan. Najstariji su se ženile Sarajlije, najmlađi Splićani, najmlađe momke imao je Dinamo, a najstarije Crvena zvezda.Najzad, "plavi" su imali imaju najviše "naslednika", a od trideset sedmoro dece 24 su devojčice, a 13 dečaci.

Najveći broj igrača oženio se između 23. i 24. godine.

Najviše fudbalskih brakova sklopljeno je 1967. godine.

Zašto se fudbaleri žene tako rano?

Standard je važan uslov. Fudbaleri, naravno profesionalni, materijalno se mnogo ranije osamostaljuju od ostalih "gradskih" profesija. Visoka primanja i, često, osigurani stanovi, automobili i slično, omogućuju im ranije osnivanje bračne zajednice.

Uspesi takođe utiču na odluku o ženidbi: od devet oženjenih fudbalera Sarajeva sedmorica su to učinila 1966. i 1967. godine. Tada je tim s Koševa bio prvak države i takmičio se u Kupu šampiona!Sličan je slučaj i sa Crvenom zvezdom čijih se šest igrača oženilo 1967. godine ­ u vreme punog uspona "novog" tima.Fudbaleri su u centru sportskih zbivanja u štampi, na radiju i televiziji. Oni postaju ljubimci širokog kruga navijača "slabijeg" pola, primaju brojna pisma, pozive. Podsetimo se samo da je "Tempo" primio pola miliona pisama u takmičenju"Birajmo najljepšeg fudbalera Jugoslavije"!

Pripreme takođe utieču na odluku fudbalera da mladi stupe u brak. Sportski centri, karantin, pripreme kluba i reprezentacije smanjuju mogućnost čestih izlazaka i sklapanja novih poznanstava. Uredan seksualni život važan je faktor psihičke pripreme i zato se odlučuju za stalnu partnerku pretpostavljajući je prolaznim vezama koje mogu biti varljive.

Pet ligaških timova, čijih je po 15 prvotimaca analizirano, imaju ukupno 28 momaka (oko 40 posto). Od tog broja, njih 15 još nije napunilo "kritičnu" 23 godinu, četvorica imaju toliko, a samo devet ih prošlo je "godinu iskušenja" neoženjeno...

Da kažemo, na kraju, i ovo: najviše brakova u Jugoslaviji razvodilo se između pete i devete godine (oko 30 posto od ukupnog broja razvoda), a baš u tom periodu je brak dvadesetorice od ovih 47 fudbalera! Sledeća po broju razvoda je treća godina braka ­ u njoj je njih dvanaest! (Index.hr/YugoPapir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track