ZVEZDA KAO BARSA: Novi sistem rada omladinske škole
Foto: Kurir

Vizija

ZVEZDA KAO BARSA: Novi sistem rada omladinske škole

Fudbal -
Pokušavamo da napravimo ozbiljnu strategiju iz koje ćemo svake godine za prvi tim imati između jednog i tri igrača, tvrdi direktor Dragan Mladenović

Dragan Mladenović prezentovao je novi sistem rada Omladinske škole Crvene zvezde.

Direktor crveno-belih rekao je da će crveno-beli u dogledno vreme imati modernu školu koja će prerasti u akademiju i koja će biti stalni izvor prihoda kluba.

- Pokušavamo da napravimo strategiju ozbiljne fudbalske škole, iz koje će izlaziti vrhunski igrači. Infrastruktura je naš najveći problem. Sa dva terena koliko imamo teško je proizvoditi fudbalere, ali mi tražimo rešenje. Od direktora Terzića i čelnika kluba Mijailovića, Pantovića i Raosavljevića imamo čvrsta obećanja da ćemo do kraja juna dobiti reflektore, a to će nam dosta značiti - rekao je Mladenović i dodao:

- Stručni segment mora da bude zasnovan na maksimi "rad - red - disciplina"! Samo tako može da funkcioniše. Način rada je najvažniji, jer kod mladog igrača je 90 odsto rad, a samo po pet odsto talenat i sreća.

Omladinska škola Crvene zvezde uspostavila je saradnju i sa nekim evropskim klubovima.

- Imamo saradnju sa Bazelom i Juventusom, a od 1. do 7. jula biću gost akademije Liverpula. Potom ću posetiti i akademiju Vest Hema koja je najbolja u Engleskoj. Zanimljivo je da su Englezi najviše profitirali od rada sa mladim igračima. Upravo su oni napravili najveći pomak iz omladinskog u seniorski fudbal. Na toj lestvici čuvena Barselona je tek negde na šestom ili sedmom mestu. Tako je Sautempton od 2012. do 2014. zaradio čak 90,2 miliona evra na prodaji fudbalera iz svoje škole.

Mladenović smatra da je ugovor sa Bežanijom koja će biti filijala Crvene zvezde za igrače koji završe omladinski staž odlična stvar.

- Jedini pravi izlazak iz ove krize jeste ulaganje u svoju školu. Crvena zvezda je uvek iz svoje škole izbacivala vanserijske igrače, a novi sistem omogućiće nam da konstantno stvaramo vrhunske fudbalere. Da svake godine imamo za prvi tim između jednog i tri igrača, a ne da razmak bude pet do deset godina. Verujem da će Crvena zvezda imati ozbiljnu omladinsku školu u kojoj neće biti dozvoljen pristup menadžerima i roditeljima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track