NORVEŠKI AS IMA NOVU PROFESIJU: Golgeter Bratbak postao pilot
Foto: Profimedia

Neće da lenčari

NORVEŠKI AS IMA NOVU PROFESIJU: Golgeter Bratbak postao pilot

Fudbal -
Bivši fudbaler Seltika i Rozenborga danas upravlja avionom u najjačoj norveškoj avio-kompaniji

Bivši norveški reprezentativac, 45-godišnji Harald Bratbak, posle sjajne fudbalske karijere nastavio je vredno da radi umesto da krcka milionsku zaradu iz Rozenborga, Seltika i Kopenhagena.Neobično je to da se drugi najbolji strelac u istoriji Rozenborga odlučio za pilotiranje velikim putničkim avionima u najjačoj norveškoj avio-kompaniji NAS sa oko 6.000 zaposlenih.Tražio novi izazov- Od početka sam želeo nešto potpuno drugačije od fudbala. Zajedno sa suprugom doneo sam odluku da se po završetku karijere preselimo u Sjedinjene Američke Države sa osnovnom idejom da živimo i učimo. Žena je ostajala kući sa tromesečnim detetom, dok sam ja išao u školu za pilote - priča Bratbak.Osnove budućeg zanimanja upoznao je još kao igrač 2006. godine. Bratbak kaže da je voleo letenje i da je čitajući o pilotskom poslu, polako dolazio do saznanja o najboljem načinu za dobijanje licence.- Sve je lako ako taj posao voliš. Izazov za mene je bio da sedim kući u Norveškoj i učim teoriju, bez nekog ko bi imao ulogu profesora. Slao sam mejlom pitanja, a odgovore na njih dobijao sam posle dva dana. Takvo učenje nije bilo optimalno, ali je meni mnogo značilo jer u zbog fudbala nisam mogao da budem redovan student.Obrazovanje u AmericiPravo obrazovanje sa praktičnom nastavom počelo je u SAD.- U Americi sam više vremena provodio u avionu jer je tamo popularniji praktičan pristup školovanju.Sa solidnim pilotskim iskustvom Bratbak ipak ne bi želeo da ima svoj putnički avion.- Letim i više od potrebnog, a imam troje dece koje želim da gledam kako rastu. Možda nije loše imati svoj avion, ali u ovom trenutku nemam tu vrstu interesovanja.

Gol na MarakaniZVEZDA PAMTI BRATBAKAHarald Bratbak rođen je 1. februara 1971. godine u Trondhajmu. Igračku karijeru započeo je u Kolštadu, da bi preko golova za Bodo Glimt i Rozenborg zaslužio poziv Seltika. U Škotskoj za tri godine nije pokazao igre iz Rozenborga, gde je na 100 mečeva postigao 97 golova, pa se preko Kopenhagena vratio kući istim putem kao na početku karijere - Rozenborg, Bodo, pa Kolštad. Odigrao je 336 mečeva kao profesionalac, a postigao je 196 golova. Za Norvešku je nastupio na 17 mečeva i dao pet golova. Navijači Crvene zvezde ga nisu zapamtili po lepom jer je 27. novembra golom za Rozenborg na Marakani eliminisao tim predvođen trenerom Slavoljubom Muslinom iz Kupa UEFA.

Uočena sličnostMILAN LIČI NA HARALDAPoslednje dane igračke karijere Bratbak je proveo u timu Bodo Glimt, za koji odnedavno nastupa srpski fudbaler Milan Jevtović, pojačanje iz čačanskog Borca. Upravo na njegovoj promociji trener Asmund Bjorkan rekao je da ga Jevtović podseća na legendu norveškog kluba.- Milan liči na Haralda Bratbaka iz mlađih dana. Njegova tehnika je ekstremno dobra, veoma je okretan, atletski građen. Postavlja se odlično i što je najvažnije - timski je igrač - rekao je trener Bodo Glimta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track