(VIDEO) PIKSI, SREĆAN ROĐENDAN: Dragan Stojković napunio 51. godinu, evo odakle mu nadimak
Foto: Dragan Kadić

Zvezdina zvezda

(VIDEO) PIKSI, SREĆAN ROĐENDAN: Dragan Stojković napunio 51. godinu, evo odakle mu nadimak

Fudbal -
Da vas neko pita koji legendarni jugoslovenski i srpski fudbaler je dobio nadimak po junaku crtanog filma, da li bi ste znali da je u pitanju, peta Zvezdina zvezda, koja danas slavi 51. rođendan.

Dragan Stojković Piksi, rođen je 3. marta 1965. u Pasi Poljani pokraj Niša, Stojković, koji je u detinjstvu zbog crtanih junaka Piksija i Diksija prekidao sve aktivnosti, je mlad zablistao na fudbalskim terenima, pa i ne čudi što je iz Radničkog 1986. uz suze oca Dobrivoja stigao u Crvenu zvezdu.

Piksi je igrajući za Zvezdu na stadione širom SFR Jugoslavije mamio veliki broj gledalaca, a i danas se priča kako je dao gol Milanu ili kako je direktno iz kornera savladao golmana Partizana Gorana Pandurovića.

Za reprezentaciju nekadašnje SFRJ, a potom SR Jugoslavije igrao je 84 puta i bio strelac 15 golova. Dva, možda i najlepša, dao je Špancima u osmini finala Mundijala 1990, jedan posle fantastčne finte šuta, a drugi iz nestvarnog slobodnjaka.

Po završetku igračke karijere postao je predsednik našeg fudbalskog Saveza, a od 2005. do 2007. bio je na čelu Crvene zvezde.

Trener Nagoje postao je 2008, a sa klubom u kome je i odigrao poslednje utakmice, dvaput je osvojio Kup imperatora. Prošle godine je odlikovan japanskim Ordenom izlazećeg sunca, za doprinos razvoju tamošnjeg fudbala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track