OBOŽAVA ĐURĐEVDAN: Hrvat Lovren slavio uz himnu Zvezde!
Foto: Reuters

Hit

OBOŽAVA ĐURĐEVDAN: Hrvat Lovren slavio uz himnu Zvezde!

Fudbal -
Fudbaler Liverpula, dok vozi, voli da se opušta uz veliki hit Bijelog dugmeta i omiljenu pesmu navijača crveno-belih

Hrvatski fudbaler Dejan Lovren obožava da slavi uz „Ðurđevdan“, nezvaničnu himnu FK Crvena zvezda.Nije novost da sportisti iz Hrvatske, kao i tamošnji narod, vole da se provesele uz srpsku muziku, iako u javnosti nerado pričaju u tome. Tako je jedan prijatelj fudbalera Liverpula Dejana Lovrena na društvene mreže stavio video u kojem reprezentativac Hrvatske vozi automobil i s užitkom peva „Đurđevdan“, u izvođenju legendarne jugoslovenske grupe Bijelo dugme. Ova pesma je devedesetih godina prošlog veka postala popularna među zvezdašima, posebno posle osvajanja Kupa šampiona i utakmice u Bariju, kad je Crvena zvezda posle penala pobedila Olimpik iz Marselja i uzela titulu.Dejan Lovren (27) ima jak ugovor s Liverpulom, potpisan do juna 2019. godine, po kojem nedeljno zarađuje oko 65.000 evra. Od sledećeg leta trebalo bi da igra s dvojicom Srba Markom Grujićem i Lazarom Markovićem.Inače, Dejan Lovren je pre nekoliko godina otkrio hrvatskim novinarima da je ime dobio po legendarnom fudbaleru Crvene zvezde Dejanu Savićeviću.- Mom bratu Davoru ja sam izabrao ime po Davoru Šukeru, jer se rodio u godini SP u Francuskoj. Opet, meni je ime dala baka Ivanka, i to po Dejanu Savićeviću - priznao je Lovren.Pesma „Đurđevdan“ nastala je vozu smrti koji je putovao iz Sarajeva za Jasenovac. Tog jutra 1942. godine Srbi su hapšeni širom Bosne i odvođeni u logore. Jedan od Srba zatvorenika koji su vođeni na klanje i za koga se tvrdi da je bio član sarajevske Sloge, u sopstvenom grču i nemoći, iz ponosa i prkosa, zapevao je stihove: „Proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, svima osim meni - Đurđevdan je!“ Pod utiskom ove priče Goran Bregović je obradio pesmu zatvorenika koja je za kratko vreme postala planterani hit.

Veličanje zločinaPODRŽAVAO „OLUJU“Pre dve godine Dejan Lovren je svojim statusom na Fejsbuku kojim proslavlja akciju „Oluja“, koja je izazvala masovni pogrom Srba i proterivanje više od 250.000 ljudi, izazvao burne reakcije u javnosti. Kako negativne sa srpske strane tako i pozitivne s hrvatske. Prema podacima „Veritasa“, ubijeno je 2.313 osoba i spaljeno više od 20.000 kuća.- Tisuću oluja, ali samo jedna slobode vrijedna - napisao je Lovren pored fotografije koja pokazuje kninsku tvrđavu okićenu hrvatskim zastavama.

U pabu podržavao drugaraGRUJIĆ NAVIJAO ZA CRVENEFudbaler Liverpula Marko Grujić, koji u drugom delu Superlige igra kao pozajmljen fudbaler u Crvenoj zvezdi, gledao je u jednom beogradskom kafiću utakmicu između crvenih i Mančester junajteda (2:0) u Ligi Evrope. Posle meča bio je srećan, a Liverpulu želi da osvoji Ligu Evrope. Dejan Lovren, koji ga je zimus lepo prihvatio na Enfildu, odigrao je svih 90 minuta protiv Junajteda i zaradio žuti karton.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track