Falkao podigao Atletiko Madrid na vrh Evrope
Foto: REUTERS

pobeda

Falkao podigao Atletiko Madrid na vrh Evrope

Fudbal -
. Madriđani su ceo posao praktično završili u prvom poluvremenu, u kojem je kolumbijski "tigar" Falkao potvrdio da je trenutno jedan od najboljih golgetera u Evropi

BUKUREŠT- Fudbaleri Atletika iz Madrida osvojili su Ligu Evrope, pošto su u finalu u Bukureštu pobedili Atletik Bilbao sa 3:0, a dvostruki strelac bio je Radamel Falkao. Madriđani su tako ponovili veliki uspeh iz 2010. godine, kada sa u finalu savladali londonski Fulam.

"Jorgandžije" iz glavnog grada Španije su dokazale da su iskusniji i bolji tim od imenjaka iz Baskije koji je ove sezone oduševio celu Evropu atraktivnom i napadačkom igrom. Madriđani su ceo posao praktično završili u prvom poluvremenu, u kojem je kolumbijski "tigar" Falkao potvrdio da je trenutno jedan od najboljih golgetera u Evropi.

Falkao je prvo u sedmom minutu fantastično preciznim udarcem sa ivice kaznenog prostora savladao Gorku Iraizoza, a u 34. minutu je na petercu protivnika driblingom izbacio čuvara i zakucao loptu pod prečku.Između dva pogotka Kolumbijca, Bilbao je propustio jednu priliku preko golgetera Fernanda Ljorentea koji večeras jednostavno nije bio u stanju da ozbiljno pomogne svom timu.

Bijelsini fudbaleri su se u drugom delu utakmice rastrčali, Ljorente, Gomez i Susaeta su u nekoliko navrata bili u dobrim situacijama da vrate u život svoj tim, ali je golman Madriđana Tibo Kurtoa dobro intervenisao.Tačku na odličnu partiju "jorgandžija" u finalu stavio je brazilski internacionalac Dijego posle solo-akcije u 85. minutu.

Kolumbijac Falkao je ovogodišnje takmičenje u Ligi Evrope završio kao najbolji strelac sa 12 golova, a iza sebe je ostavio Klasa Jana Huntelara iz Šalkea (10).Falkao je tako odbranio titulu najboljeg strelca u Ligi Evrope koju je osvojio prošle sezone sa 17 golova u dresu Porta.Strateg madridskog Atletika Dijego Simeone večerašnjim trijumfom postao je tek treći čovek koji je kao igrač i kao trener osvojio Ligu Evrope, odnosno nekadašnji Kup UEFA.

Ekipa iz Bilbao drugi put u svojoj istoriji doživela je poraz u ovom takmičenju, prvi put to se desilo 1977. godine protiv Juventusa. Finale je prekinuto je u 20. minutu na nekoliko trenutaka, pošto je par navijača utrčalo nateren, ali je obezbeđenje brzo intervenisalo.

Interesantno je bilo i na tribinama Nacionalnog stadiona u Bukureštu, gdu su, pored zastava finalista, mogla da se vide i obeležja Ajaksa i Hanovera, pošto su neki navijači tih timova kupili karte za finale i pre nego što su njihovi kluboi ispali iz Lige Evrope.Ovom pobedom Atletiko Madrid izborio je i pravo da krajem avgusta igra evropski Superkup protiv pobednika finala Lige šampiona u kojem se sastaju Čelsi i Bajern.

http://www.youtube.com/watch?v=GYRE1Xrxk0g

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track