OPET TAJ 16. APRIL: Na današnji dan odigran je jedan od najkontroverznijih večitih derbija!

Gol koji je razbesneo zvezdaše

OPET TAJ 16. APRIL: Na današnji dan odigran je jedan od najkontroverznijih večitih derbija!

Fudbal -

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigrali su veliki broj zanimljivih večitih derbija, a jedan od najkontroverznijih odigran je pre tačno 19 godina - 16. aprila 1997. godine.

Bio je to 107. okršaj ljutih beogradskih rivala, a Partizan je na svom terenu slavio sa 2:1.

Crno-beli su na tom meču poveli golom koji i posle 19 godina izaziva brojne polemike. Naime, Sudija Savić dosudio je slobodan udarac za Partizan na 20-ak metara udaljenosti od gola Zvezde. I dok su se fudbaleri Crvene zvezde raspravljali sa sudijom, Partizan je na brzinu izveo slobodan udarac, lopta je stigla do usamljenog Hristova koji je lako savladao golmana Jevrića.

Iako nisu bila prekršena pravila igre, te je stoga gol Partizana čist kao suza, kontroverzu je izazvala činjenica da je to bio prvi takav slučaj u domaćoj ligi.

Izjednačenje je doneo Dejan Stanković u 77. minutu, a taj gol prekinuo je rekord golmana Ivice Kralja koji 840 minuta pre toga nije primio gol.Radost crveno-belih je kratko trajala pošto je Partizan već minut kasnije stigao do trijumfa. Dragan Ćirić je posle solo prodora matirao Jevrića za konačnih 2:1. Maestralni fudbaler ovim golom se oprostio od večitog derbija pošto je tog leta prešao u Barselonu.

PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA 2:1 (1:0)Stadion: JNAGledalaca: 30.000Sudija: SavićPartizan: Kralj, Bolić, Saveljić, Tomić, Sabo, Taševski, Vukićević, Stojisavljević (Svetličić), Hristov (Tešović), Ćirić, Čakar (Pažin). Trener: TumbakovićC. Zvezda: Jevrić, Sakić, Đorović, Njeguš, Vanić, Bošković, Anić (Marinović), Pantelić, Jovičić, D. Stanković, Lazetić (Živković). Trener: Lazarević

Strelci: 1:0 Hristov 32', 1:1 Stanković 77', 2:1 Ćirić 78'.

Zanimljivo, i 28. večiti derbi odigran je upravo 16 aprila davne 1961. Crvena zvezda je savladala Partizan rezultatom 3:2.Crveno-beli su igrali na JNA kao domaćini, jer Marakana još uvek nije bila izgrađena.

Rudinski je sa bele tačke doneo prednost Zvezdi u 33. minutu, a u 38. Bora Kostić je povisio na 2:0. Smanjio je Kovačević u 69. minutu, ali je Rudinski drugim pogotkom vratio dva gola prednosti Zvezdi, da bi neizvesnu završnicu obezbedio Milan Galić kada je pogodio iz jedanaesterca u 82. minutu.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 3:2

Crvena zvezda: Vukićević, Milićević, Tomić, Tasić, Durković, V. Popović, Stipić, Šekularac, Rudinski, Zebec, Kostić.

Partizan: Šoškić, Belin, Jusufi, Radović, Miladinović, Vasović, Vislavski, Kovačević, Vukelić, Galić, B. Mihajlović.

Dakle, 151. večiti derbi biće treći po redu koji pada na 16. april.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track