KURIR U FRANCUSKOJ: Strah glavna tema pred Evropsko prvenstvo
Foto: Profimedia

TERORIZAM 2016

KURIR U FRANCUSKOJ: Strah glavna tema pred Evropsko prvenstvo

Fudbal -

Organizatori ovogodišnjeg EP garantuju sigurnost na stadionima, ali u isto vreme strahuju od terorističkih akcija u gradovima

Da li Francuska garantuje potpunu bezbednost svima koji dođu na Euro 2016. godine? S ovim pitanje uputili smo se u šestodnevnu posetu Parizu, Lilu i Lionu, gradovima gde će se odigrati neki od mečeva na Evropskom prvenstvu.Posetili smo sve važne državne institucije u nameri da dobijemo odgovor.Aerodrom „Šarl de Gol“. Prvi koraci na tlu Francuske nagoveštavaju da je bezbednost na izuzetno visokom nivou. Scena od koje te polako prolazi jeza - do zuba naoružana vojska patrolira na svakom ćošku. Kritična tačka, razumemo.Sam Pariz odaje utisak potpuno mirne metropole u kojoj je glavni problem - gužva. Policajaca u uniformama nema ništa više od uobičajenog broja u svakom sličnom gradu. Terorizam? Postoji strah, ali se on prepliće s poverenjem u državne organe.Pritisak ogroman- Naučili smo iz napada koji su se desili kod nas i u Briselu. Nivo bezbednosti je izuzetno visok. Naravno, svi važni detalji o bezbednosti su tajna - počinje priču Žan-Fransoa Martin, pomoćnik gradonačelnika Pariza zadužen za sport.Evropsko prvenstvu u fudbalu, koje počinje za mesec dana, nosi i ogroman rizik.- Izuzetno je visok pritisak. Zbog bezbednosti u gradu će biti samo jedna fan zona, jer je lakše obezbediti jedno mesto nego više njih. To će biti kod Ajfelovog tornja, gde će moći da stane sto hiljada ljudi. Sve će biti ograđeno i vršiće se detaljan pretres na šest ulaza u zonu. Na stadionima i u fan zoni u svakom trenutku će biti minimum 350 policajaca.

Tražimo dodatno uveravanje da smo bezbedni na stadionu!- Teroristi nisu uspeli da uđu na stadion ni 13. novembra. Policajci sa psima biće na ulazima, zabranjeni su bilo kakvi veliki rančevi. Stadioni su bezbedni.Filip Vinogradof, ambasador za sport u Ministarstvu inostranih poslova, objašnjava da nije bili drastičnih promena od terorističkog napada 13. novembra.Imamo mnogo iskustva- Mi smo stalno žrtve terorističkih napada, tako da nije bilo mnogo promena. Dodali smo još ljudi u sistem bezbednosti, ali nikad nije sto odsto sigurno. Pala je prodaja ulaznica posle terorističkih napada, ali je ponovo porasla. Pripreme za Euro teku po planu i nema razloga za strah.U Fudbalskom savezu Francuske kažu da ne postoji država na svetu „gde ste 100 odsto bezbedni“. Ali oni isključuju mogućnost terorističkih napada na Euru.- Rizik na stadionu je nula odsto. Nula odsto rizik je i u fan zonama. Međutim, ne mogu da kažem da nema rizika u gradovima. To ne možemo da garantujemo. Francuska organizuje najviše sportskih događaja u Evropi, imamo iskustva s tim, a policija sve veoma dobro obezbeđuje - otvoreno priča Rumul Njujen, funkcioner FSF.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track