ŠIMUNIĆU POVEĆANA KAZNA: Bivši hrvatski fudbaler zbog ustaškog pokliča dodatno kažnjen
Foto: AP

Sud prihvatio žalbu

ŠIMUNIĆU POVEĆANA KAZNA: Bivši hrvatski fudbaler zbog ustaškog pokliča dodatno kažnjen

Fudbal -

Bivši hrvatski fudbalski reprezentativac Josip Šimunić dodatno je kažnjen sa 25.000 kuna (3.300 evra) zbog ustaškog pokliča u novembru 2013. godine na utakmici Hrvatska - Island, odigranoj na stadionu "Maksimir" u Zagrebu.

Povećanje kazne za Šimunića zatražilo je državno tužilaštvo, smatrajući da je prvobitna novčana kazna od 5.000 kuna (650 evra) zbog kršenja Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim takmičenjima bila preblaga.

Hrvatski Visoki upravni sud prihvatio je žalbu, istovremeno odbivši žalbu samog Šimunića na dosadašnju presudu.

Hrvatsko državno tužilaštvo u saopštenju navodi: "optuženik je proglašen krivim da je 19. novembra 2013. oko 22,15 sati u Zagrebu, na stadionu Maksimir; nakon službenog završetka utakmice fudbalskih reprezentacija a za vreme dok su se na stadionu još uvek nalazili navijači; uzeo mikrofon i izašao na središnji dio terena te se okrenuo prema gledatocima i uzviknuo 'Za dom', na što su gledatoci odzdravili 'Spremni'" Optuženik je bio svestan da uzvik 'Za dom' uz odzdrav 'Spremni', simbolizuje službeni pozdrav za vreme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske odnosno da kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove verske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovečnosti. Nakon toga je s uzdignutom rukom, ponovno okrenut prema gledatocima, uzviknuo 'Za dom', na što su gledatoci odgovorili sa 'Spremni' odnosno opisano je ponovljeno tri puta", navodi državno tužilaštvo.

Zbog istog incidenta Josip Šimunić je od strane FIFA kažnjen s 30.000 granaka i zabranom igranja u 10 reprezentativnih utakmica, čime je praktično završio reprezentativnu karijeru. Presudu su, odbacivši sve Šimunićeve žalbe, naknadno potvrdili Međunarodni sportski arbitražni sud (CAS) u Lozani i Savezni sud u Švajcarskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track