BUDUĆI ORAO: Urugvajac bi da igra za Srbiju

Biser iz Južne Amerike Orasio Gabrijel Tijanović

BUDUĆI ORAO: Urugvajac bi da igra za Srbiju

Fudbal -

Lijankovim stopama Mladi vezni fudbaler argentinske Himnasije la Plata čeka poziv nekog od ljudi iz Fudbalskog saveza Srbije

Orasio Gabrijel Tijanović, 20-godišnji napadač mladog tima Himnasije la Plata iz Buenos Ajresa, još jedan je fudbaler srpskog porekla iz Južne Amerike, kao i Lijanko Vojnović iz Brazila.Tijanovićev predak stigao je s Balkana u Urugvaj početkom prošlog veka, ali su godine i okruženje u novoj zemlji učinili da se veze potpuno prekinu s postojbinom.- Moj nadimak je Uru. Osećam se kao Urugvajac iako sam rođen u Argentini, gde su se doselili moji roditelji tražeći bolji posao - kaže za Kurir Tijanović.Srpski jezik se više ne govori u porodici Tijanović, a poslednjeg pretka kog spominju je Roberto Simonov Tijanović, koji se rodio u Urugvaju.- Nažalost, ne znamo mnogo o Srbiji. Kad je prvi Tijanović stigao u Urugvaj, doselio se u mesto koje su osnovali ruski emigranti. Zato smo pod njihovim uticajem više znali o istoriji Rusije nego o Srbiji.Povratak Tijanovića u zemlju svojih predaka mogao bi da se dogodi zahvaljujući fudbalu.- Voleo bih da zaigram jednog dana za reprezentaciju Srbije. Bio bi to veliki izazov za mene.

Srpski fudbalOBOŽAVA KOLAROVAZa razliku od istorije i jezika, srpski fudbal poznat je Tijanoviću, i to najviše zbog naših internacionalaca u poznatim evropskim klubovima.- Ne mogu reći da baš pratim srpski fudbal, ali nešto znam. Dopada mi se kako u Mančester sitiju igra Aleksandar Kolarov. Inače, nemam svoje fudbalske idole - priča Tijanović, koga treneri Himnasije najčešće koriste u špicu napada i na desnom krilu zbog brzine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track