OTKRIVENE METE: Uhvaćeni terorista planirao da tokom EP u Francuskoj postavi eksploziv na 15 mesta
Foto: Hapsenje Teroriste EURO 2016, PS

Novi detalji

OTKRIVENE METE: Uhvaćeni terorista planirao da tokom EP u Francuskoj postavi eksploziv na 15 mesta

Fudbal -

Ukrajina je nedavno objavila da su na granici s Poljskom pripadnici njene protivterorističke službe SBU uhapsile francuskog državljanina sa 125 kilograma eksploziva sa kojim je planiroa počiniti 15 napada tokom Evropskog prvenstva u fudbalu, koje u petak počinje u Francuskoj utakmicom domaćina i Ukrajine.

Vasil Hristak, komandant SBU-a, navodi da je Francuz prilikom ispitivanja izjavio da je napade planirao jer se "protivi politici vlade njegove zemlje, koja dopušta nekontrolisani dolazak i boravak stranaca, širenje Islama u Francuskoj i globalizaciju." Otkrio je da su mete njegovih napada bile jevrejske i muslimanske bogomolje, mostovi i autoputevi. Ukrajinci su ga optužili za krijumčarenje oružja i terorizam.

Francuska je podigla pripravnost pred EP nakon niza terorističkih napada koje su proteklih godina u Parizu izveli islamski fanatici. Predsednik Oland izjavio je kako "pretnja postoji, ali Francuska se neće zastrašiti." ali sada se njegova zemlja suočila s novim tipom terorističke pretnje.

Osim 125 kilograma eksploziva, pripadnici ukrajinskih specijalnih jedinica u njegovom skladištu pronašle su 100 detonatora i razne vrste oružja; pet kalašnjikova, dva protivoklopna raketna bacača, pet hiljada metaka. Ukrajinska tajna služba pratila ga je od prošle godine.

Uhapšenog Francuza tamošnji mediji identifikuju kao 25-godišnjeg Gregoria M, navode da je radnik na farmi u istočnoj Francuskoj i da nema kriminalni dosje. Policija je prretresom kuće pronašla eksplozivni materijal i pojaseve.

Istragu su pokrneule francuska služba za borbu protiv organizovanog kriminala i regionalne vlasti u Nansiju. Ali, kako navode u francuskoj policiji, još čekaju da im ukrajinske kolege dostave detalje slučaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track