(VIDEO) Evo zašto su Delije pesmom Pukni zoro ispratile fudbalere Crvene zvezde u Bugarsku
Foto: Saša Pavlić

Kao Gvozdeni puk na Ludogorec

(VIDEO) Evo zašto su Delije pesmom Pukni zoro ispratile fudbalere Crvene zvezde u Bugarsku

Fudbal -

Navijači Crvene zvezde nisu bili previše razočarani remijem svojih ljubimaca protiv Napretka na otvaranju nove sezone Superlige.

Razlog je jasan, već u utorak crveno-bele očekuje gostovanje Ludogorecu u Bugarskoj u prvom meču 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

"Delije" su po završetku utakmice sa Kruševljanima pozvale igrače i zanimljivom porukom i koreografijom ih ohrabrile pred dvomeč sa bugarskim timom. Uz baklje, vatrene pristalice crveno-belih otpevale su poznatu pesmu "Pukni zoro", u originalu pesmu koja je nastala tokom Prvog svetskog rata, a ispevao je nepoznati srpski vojnik pred bitku na Kajmakčalanu. Ta pesma je skoro obrađena za film "Montevideo, Bog te video".

Ta pesma je postala himna srpske vojske i po hrabrosti čuvenog Gvozdenog puka "Knez Mihailo".

Time su navijači Crvene zvezde aludirali na borbe čuvenog Gvozdenog puka, koji se u balkanskim ratovima 1912. i 1913. godine borio protiv Bugara i Turaka. Gvozdeni puk je od 4.500 boraca izgubio oko 3.000 ljudi, bilo da su poginuli ili ranjeni. Dešavalo se da oficiri sa nižim činovima preuzimaju komandu, pa čak i redovi da se uključuju u lance komande.

Reči pesme

Da li čujes milamoga konja kasda li čujes sa planinazove te moj glas

Zasviraše trubezavrši se bojzvona zvone, zora svićevraćam se rode moj

Refren:

Aj, pa pukni zorostaru majku probudipa da vidi ko joj dolaziaj, pa pukni zoromoju dragu da ljubimbele grudi da joj zagrlim

Kad tamo dalekovidim odžak sivstaru sljivu, rodnu njivuvraćam se kući živ

A najboljih nemaodneo ih bojcuvala me slika tvojavraćam se rode moj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track